Politica

Campania electorală a început la Cluj: jocuri de culise și anunțuri sforăitoare. Ponta, Bănicioiu și Crețu fac pronosticuri, totul cu binecuvântarea lui Ucu Rus

Campania electorală a început demult. În Cluj, jocurile de culise sunt în toi, iar sforile au început să fie trase de Ucu Rus. Acesta a coordonat ședința de ieri, o adunare confortabilă pentru fostul prim-ministru Victor Ponta. Fostul prim-ministru s-a înconjurat de câțiva politicieni, precum Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătății, comisarul european Corina Crețu, Daniel Constantin, Aurelia Cristea și Ioana Petrescu, iar împreună au oferit pronosticuri și opinii cu privire la subiecte de interes: realizarea Spitalului Regional de Urgență Cluj, alegerile europarlamentare, posibilitățile de acțiune ale Alianței Vestului etc.

Unul dintre anunțuri a vizat-o pe Corina Crețu: aceasta şi-a anunţat joi, la Cluj, candidatura la alegerile europarlamentare din partea Pro România, partid înfiinţat de fostul premier Victor Ponta. 

Comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Corina Creţu, s-a aflat joi la Cluj-Napoca, unde a participat la o dezbatere despre politica de coeziune socială în Uniunea Europeană. Dezbaterea a fost organizată de Departamentul de Istorie Universală şi Relaţii Internaţionale din cadrul Institutului de Istorie ”George Bariţiu”.

”Candidez pentru alegerile PE din partea Pro România care are un proiect ambiţios de dezvoltare a României, cu oameni comepetenţi şi profesionişti. Am fost şi rămân o social-democrată europeană convinsă şi cred singura şansă de dezvoltare a României este în interiorul unei Uniuni Europene puternice şi echitabile, unde ne trebuie aliaţi şi prieteni. Şi cred că această tactică de atac din partea noastră ne va costa pe toţi. Cred că lumea cunoaşte ce am făcut, tot ce am făcut a fost pentru România şi români şi îmi doresc să fac acest lucru şi în continuare. Îi respect, în continuare, pe membrii PSD dar îi rog să înţeleagă că această decizie a mea este o delimitare clară de actuala conducere a acestui partid care în ultimii ani a minimizat munca şi eforturile noastre, a celor care am încercat să ajutăm România, culminând cu atacuri şi jigniri personale la adresa mea şi a colegilor din CE”, a spus Creţu.

Anunțul făcut public de Crețu, nu este însă o surpriză. Comisarul european Corina Creţu se află într-un război deschis cu partidul care a propulsat-o la Bruxelles, PSD. Corina Creţu a reproşat în repetate rânduri autorităţilor de la Bucureşti întârzierea în a trimite proiecte pe fonduri europene arătând că Bruxellul este pregătit să dea bani României, dar trebuie ca autorităţile române să facă ceva pentru a îi contracta.

Totuși, pentru a face pe plac gazdelor, Victor Ponta nu a vrut să-și mai amintească de atacurile la persoană de pe vremea USL-PDL, de faptul că atunci când era prim-ministru, Emil Boc îi cerea demisia de onoare:

„Logica democratică cere ca în condiţiile în care ai pierdut nişte alegeri şi poporul ţi-a spus un NU atât de categoric (…), cred că un gest de curtoazie politică impune o demisie de onoare, pentru a lăsa lucrurile să meargă în sensul celor dorite de români. Nu poţi să spui că n-ai fost bun pentru români să fii un bun preşedinte, dar poţi să fii în continuare un foarte bun prim-ministru”, afirma Emil Boc în 2014, de la Cluj.

Ei bine, Ponta a preferat să nu țină cont de toate aceste momente neplăcute, astfel încât a avut numai cuvinte de laudă despre Alianța Vestului, în contextul în care restul României se ”teleormanizează”. Evident, Ponta are nevoie de o susținere tacită în lupta contra fostului său coleg, Liviu Dragnea, vicepremier și ministru al Dezvoltării pe vremea Guvernului Ponta.

”Sincer, pot să îl critic pe domnul Boc pentru activitatea sa ca prim ministru, dar nu mi-am închipuit vreodată că vrea să rupă ţara. E o prostie, e un gen de manipulare absolut aberantă. Mai cred că în timp ce în toată ţara se doreşte teleormanizarea, impunerea unui sistem politic, economic, social pe care l-am văzut doar la Consiliul Judeţean Teleorman, cred că ideea de dezvoltare regională şi alianţă a comunităţilor locale este un lucru bun şi noi suntem în favoarea acestui lucru”, a afirmat Victor Ponta la Cluj.

Astfel, după ani de conflicte și disensiuni între liderii politici, între partide și alianțe, în contextul campaniei electorale care s-a deschis neoficial la Cluj, dintr-odată, Victor Ponta a început să aibă o perspectivă politică și adminsitrativă amplă, dincolo de meschinării și atacuri la persoană. Acesta s-a dovedit a fi destul de împăciuitor cu Emil Boc, pentru găzduirea oferită în orașul de pe Someș. Totul cu acordul lui Ioan Rus.

Aurelia Cristea și Ioan Rus

Iată de ce, Ioan Rus, pesedist vechi, aflat în bune relații tovărășești cu Emil Boc și Ion Țiriac, a fost foarte îngăduitor atunci când a venit vorba de Alința Vestului, un proiect controversat, care a reușit să stârnească multe animozități, dacă luăm în considerare, că a fost lansat în An Centenar.

”Niciodată, în afara comunităţii din Cluj, nu o să ştie cel de la Bucureşti care e calea cea mai bună pentru clujean. Să nu omorâm proiectul înainte să se nască pentru că nu o să aflăm (…) Nu o să aflăm dacă ar fi putut face ceva sau nu”, a declarat Ioan Rus, fost ministru de Interne.

Care este rolul lui Ucu Rus în această alianță? Cel puțin de aici, de la Cluj, Rus a permis ca aceasta să se înființeze, iar aceasta întrucât toate deciziile însemnate sunt luate, în fond, de Ioan Rus.

În ceea ce privește realizarea Spitalului Regional de Urgență din Cluj, Victor Ponta a fost tranșant: 

Spitalul nu va fi realizat decât în următorul exercițiu financiar european 2021-2027, iar fără acordul Guvernului, Alin Tișe nu poate face nimic. Lucruri știute deja.

”Vă dau eu vestea proastă. Dacă nu vrea Guvernul, nu poate să ia niciun Consiliu Judeţean, adică să devină el beneficiarul proiectelor. Doamna Rovana Plumb nu v-a zis, dar vă zic eu că ştiu, a cerut în scris, banii s-au mutat pe 2021-2027. Deci povestea că mai ia cineva bani anul acesta sau la anul pentru spitalele regionale nu e adevărată. Nu poate Consiliul Judeţean să ia proiectul dacă Guvernul se opune. Comisia Europeană nu mediază între Consiliul Judeţean şi Guvern. Zice «nu vă înţelegeţi, vă certaţi, nu vă dăm». Cu asta basta”, a declarant Victo Ponta.

Și Nicolae Bănicioiu, prezent la reuniunea Pro România de la Cluj, în calitate de fost ministru al Sănătății, și-a permis să facă câteva precizări în acest domeniu, vizând, probabil, același fotoliu și pe viitor. Potrivit lui Bănicioiu, costurile pentru ridicarea spitalului de urgenţă au crescut de la 200 la 470 de milioane/spital.

“Schimbându-se tot felul de consultanţi, s-a ajuns de la un cost estimat per spital de la 200 de milioane de euro astăzi s-a ajuns la 470 de milioane de euro per spital. Vorbim de nişte bugete imense. Studiile de fezabilitate încă nu s-au terminat pentru niciunul dintre cele trei spitale, asta înseamnă că licitaţiile nu se vor putea face. Dacă lucrurile continuă aşa şi Comisia Europeană constată că noi nu avem nicio viziune clară, dacă va fi sau nu parteneriat public-privat, dacă va fi parteneriat public-privat cum va fi, pacientul nu se poate duce acolo să plătească, nu va putea fi executat un astfel de proiect. UE nu ne va lua în serios cu acest proiect nici în următorul exerciţiu financiar”, a afirmat Bănicioiu.

în imagine: Nicolae Bănicioiu, Ioana Petrescu, Daniel Constantin

Prin urmare, campania electorală a început la Cluj. Sforile se trag deja de ceva vreme, iar o altă dovadă în acest sens poate fi reprezentată și de campania publică, destul de agresivă, a lui Emil Boc, primarul care apare tot mai des pentru a gira diverse proiecte cu caracter social, precum ”O masă caldă”, sau imaginile în care primarul Boc este surprins alături de câinii de la Centrul de Ecarisaj din subordinea RADP Cluj ori lansarea diverselor aplicații pentru identificarea locurilor de parcare, achiziția de autobuze electrice etc. 

Toate acestea nu sunt decât componentele implicite și necesare ale unei campanii eletorale care, cel puțin în orașul de pe Someș, pare să fi început de multă vreme.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *