Din oras

Campania de promovare a colectarii selective la Cluj continua

Rosal Cluj in colaborare cu Primaria Municipiului Cluj-Napoca au initiat o campanie de informare si constientizare a clujenilor cu privire la colectarea deseurilor pe diferite categorii. 

Mai exact, oficialii proiectului au transmis date despre modul de gestiune al deseurilor menajere, adica “cele generate in gospodariile populatiei si asimilabile cu acestea, generate de agenti economici de catre operatorul de salubritate”. 

Prima informatie transmisa in acest fel are ca scop facilitarea procesului de colectare selectiva si de familiarizare a populatiei cu acest sistem, si anume faptul ca deseurile sunt colectate pe doua fractii: umeda si uscata. 

“Populatiei de la gospodariile individuale si agentilor economici li se ofera posibilitatea de a colecta deseurile menajere, care nu se pot valorifica, separat de deseurile reciclabile (ex. hartie/carton, plastic, metal). Acestea din urma vor fi valorificate prin agenti economici autorizati”, au precizat oficialii proiectului. 

Populatia care locuieste la blocuri va avea la dispozitie puncte de colectare a deseurilor, asa-numitele puncte gospodaresti. Si aici vor fi aruncate separat deseurile de fractie solida, mai exact hartie/carton, plastic, metal, sticla de cele de fractie umeda, reprezentand alte tipuri de deseuri menajere, nereciclabile. 

De asemenea, o informatie utila pentru clujeni este faptul ca asa-numita fractie uscata  poate fi colectata pe alte trei categorii, respectiv hartie, plastic, metale, sticla. 

Pentru colectarea selectiva a deseurilor reciclabile pe 3 fractii s-au amenajat 68 de locatii care pot fi vazute pe site.

Cei care vor utiliza punctele gospodaresti au la dispozitie un proiect pilot de colectare selectiva prin amplasarea unor recipienti de tip igloo pe strazile Mehedinti, Bucegi (cartier Manastur), Gheorghe Dima, Luceafarului, Pasteur (cartier Zorilor), Fantanele, Buzau, Donath (cartier Grigorescu). 

“Pentru a pastra curatenia orasului populatia este rugata sa nu depoziteze in containerele colorate alte deseuri decat cele pentru care sunt prevazute”, atrag atentia oficialii proiectului. 

“Primul pas spre valorificarea si reciclarea deseurilor este colectarea selectiva a acestora si indeamna populatia sa priveasca deseurile din perspectiva materialelor din care sunt compuse si care pot reprezenta materie prima pentru alte produse. Colectate impreuna cu deseurile menajere, deseurile reciclabile devin mai greu de valorificat in urma contaminarii acestora cu diferite substante continute in deseurile menajere”, au mai aratat acestia.

Graficul de colectare al deseurilor reciclabile este disponibil pe site-ul Rosal www.rosal.ro si pe cel al municipalitatii. 

In Romania, doar 40% din ambalajele de pe piata se regasesc in circuitul industrial, iar restul de 60% din ambalajele se regasesc la populatie. 

Foto: buzznews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *