In vizor

Caminul de varstnici Nirvana, luat la puricat dupa ce o batrana de 82 de ani a ajuns la UPU in stare grava

Batranii internati in camine pentru varstnici ajung, de multe ori, in situatia in care traiesc adevarate drame din cauza relelor tratamente la care sunt supusi. Din pacate, neregulile sunt multe, iar amenzile sunt mici.

Un astfel de caz de batran supus la rele tratamente este si cel al Mariei Vass, prezentat AICI. Din pacate, caminul de batrani „Nirvana”, din Panticeu, a fost locul in care batrana de 82 de ani si-a trait ultimele luni. A ajuns in stare foarte grava la UPU duminica, iar marti dimineata a decedat. Medicii de la UPU au fost revoltati de starea precara in care a ajuns femeia. Escarele suprainfectate erau dovada clara ca femeia a fost neglijata in azilul din Panticeu, iar mai grav este ca nu este un caz izolat. Medicii de la UPU se confrunta mereu cu astfel de cazuri, iar controalele sunt insuficiente pentru numarul mare de asociatii care se ocupa de varstnici.

Caminul Nirvana risca sa-i fie suspendata activitatea

Viorica Zlati, directorul executiv al Agentiei Judetene de Prestatii si Inspectie Sociala (AJPIS) Cluj spune ca si anul trecut au fost sesizati vizavi de problemele intalnite acolo.

„Noi mergem macar o data pe luna si verificam fiecare organizatie si asociatie de profil. Din pacate sunt foarte multe si nu ajungem foarte des, dar unde stim ca sunt mici probleme vizitele sunt mult mai dese. La caminul Fileo Floresti am aplicat o amenda de 1.000 de lei in iulie, dupa ce am fost sesizati de medicii de la UPU intr-un caz similar, tot un pacient ajuns cu escare. Tot in Floresti, la un alt camin, am aplicat o sanctiune de 1.000 de lei  in urma unui control inopinat. La Ioachim Dej a mai fost aplicata o amenda pentru ca functioneaza fara acreditare. La Panticeu am dat dispozitie sa se mearga intr-un control inopinat. Trebuie sa vedem, daca mai sunt si alti batrani in cazul asta trebuie intervenit. Sper sa nu fie cazul, dar daca situatia e grava se poate suspenda chiar activitatea caminului”, explica Viorica Zlati.

Inspectorii DSP sunt in control la caminul Nirvana

Mihai Moisescu, directorul adjunct al DSP Cluj, spune ca in cursul zilei inspectorii institutiei au plecat la Panticeu tocmai pentru a controla caminul de varstnici Nirvana.

„Controale facem in permanenta, avem si acum echipe pe teren, chiar la caminul din Panticeu. Cand se gasesc deficiente se dau termene de rezolvare si e monitorizat caminul respectiv”, sustine Moisescu.

Mai sunt si exceptii de la regula

Pe de alta parte, Viorica Zlati spune ca nu trebuie generalizata situatia si ca ea a intalnit si cazuri in care a ramas impresionata de conditiile gasite:

„Eu am fost la un control inopinat la caminul Teodora si am fost impresionata pozitiv. Sunt 100 de oameni acolo, fosti profesori, doctori, foarte bine ingrijiti. Toata lumea isi face treaba cu daruire, exista si institutii de acest fel, unde oamenii au o chemare pentru asa ceva”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *