Politica

Camera Deputatilor dezbate azi motiunea simpla impotriva ministrului Educatiei

Camera Deputatilor dezbate, luni, motiunea simpla impotriva ministrului Educatiei si Cercetarii, Monica Anisie. Sedinta incepe la ora 16,00, iar votul va fi dat miercuri.

Motiunea este intitulata „Pas cu pas am ajuns in colaps educational – PNL a creat Romania NeEducata” si este semnata de 93 de deputati Pro Romania si PSD.

Pro Romania si PSD solicita demisia ministrului Educatiei, Monica Anisie, acuzand „haos” in domeniu, dar si „lipsa de viziune si de strategie, care a facut ca prescolari, elevi, studenti, parinti, bunici si personal din invatamant sa traiasca luni de zile in panica si nesiguranta”.

„Aceasta motiune este o mica parte a raspunsului nostru la nepasarea si incompetenta dovedite pas cu pas de ministrul Educatiei si Cercetarii de la preluarea mandatului, culminand cu perioada coronacrizei. Este o mica parte a invatamantului preuniversitar. Nu vrem sa detaliem incompetenta de care ministrul Educatiei a dat dovada in ceea ce priveste invatamantul universitar sau cercetarea.

Nici macar o data, in ultimii 30 de ani, romanii nu au trait asemenea momente de haos in Educatie. Lipsa de viziune si de strategie a facut ca toti cei din sistem – prescolari, elevi, studenti, parinti, bunici si personal din invatamant – sa traiasca luni de zile in panica si nesiguranta. Astazi, aici, trebuie sa punem capat acestei crize. Ne bazam pe demisia doamnei ministru daca aceasta motiune trece”, se arata in textul motiunii simple.

Initiatorii sustin ca in perioada starii de urgenta decidentii de la Ministerul Educatiei si Cercetarii trebuiau sa vina cu un set de proceduri care sa reglementeze situatia cadrelor didactice de predare, a personalului didactic auxiliar, a directorilor, a inspectorilor scolari si a personalului nedidactic, dar ministrul „a preferat sa se spele pe maini”.

„Doamna Anisie traieste in ‘bula ei de la partid’ si pe zi ce trece, pas cu pas, creeaza si mai mare haos in sistemul de invatamant. Parintii elevilor din clasele terminale sunt oripilati de ideile vehiculate cu atata lejeritate de doamna Anisie. (…) In ultimele doua luni am vazut cu totii ce inseamna ca un politruc neprofesionist sa conduca invatamantul romanesc.

Situatia de criza ar fi trebuit sa evidentieze abilitatile de leadership si competentele de manager ale ministrului Educatiei. In schimb, am vazut balbaieli, razgandeli neargumentate, declaratii contradictorii ale tuturor reprezentantilor guvernamentali, lipsa de intelegere a riscurilor sistemului si completa lipsa de viziune”, se mentioneaza in document.

De asemenea, semnatarii motiunii sustin ca nu au fost comunicate in timp util scenariile si masurile avute in vedere de minister in contextul pandemiei de coronavirus.

Initiatorii demersului mai mentioneaza ca nu a fost implementat si actualizat nici programul Euro 200, astfel incat toti elevii sa aiba la dispozitie un computer, laptop sau tableta pentru continuarea studiilor si nu a existat niciun fel de coerenta cu privire la stabilirea unui calendar pentru inceputul de an scolar, nici pentru gradinite si nici pentru scoli.

„Riscam sa asistam la un colaps, cu consecinte grave pentru intreaga societate, pe parcursul a mai multor generatii, si trebuie sa punem capat acestor pasi spre Romania needucata. Credem cu tarie ca ministrul Monica Anisie a pierdut dreptul moral de a realiza politicile in domeniul educational si de a exercita conducerea Ministerului Educatiei si Cercetarii. Din toate aceste considerente expuse anterior, va cerem sa constatati si sa confirmati esecul acesteia, votand solicitarea noastra de demitere imediata a ministrului Educatiei si Cercetarii – Monica Anisie!”, se arata in text.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *