Justitie

Cămătarul de la Gherla, Ovidiu Adrian Cătinean, plasat sub control judiciar. Procurorii au trimis-o în judecată și pe soția sa, consiliera primarului Ioan Neselean

Judecătoria Gherla a modificat măsura preventivă a arestului la domiciliul pentru cămătarul Ovidiu Adrian Cătinean, trimis în judecată în dosar alături de soția sa Ramona, cu cea a controlului judiciar. Ovidiu Adrian Cătinean este fratele viceprimarului din Gherla Iulia Trif, iar soția acestuia, Ramona Cătinean, trimisă și ea în judecată pentru complicitate, este consilierul personal al edilului din municipiu, Ioan Neselean. 

La sfârșitul lunii iulie, procurorii de la Parchetul de le lângă Judecătoria Gherla au efectuat mai multe percheziții într-un dosar de camătă. Printre persoanele vizate s-au numărat și soții Cătinean, pentru care s-a dispus trimiterea în judecată, iar cercetările continuă față de alți suspecți. Potrivit surselor din DGA Cluj, dosarul a pornit pe numele unor polițiști, existând o plângere pentru infracțiunile de camătă și favorizarea făptuitorului, însă anchetatorii nu au putut proba acest aspect. Prin denunțul formulat de Paul Cost, parte civilă în dosar, se arată cum soții Cătinean împrumutau sume de bani cu camătă, victimele acestora fiind deseori amenințate pentru că nu respectau termenul de restituire.

Cu ocazia perchezițiilor din vară, Ovidiu Adrian Cătinean a fost arestat preventiv, iar după aproape două luni Tribunalul Cluj a schimbat măsura în arest la domiciliu. Pe 21 septembrie, Judecătoria Gherla, l-a plasat sub control judiciar. Ramona Cătinean a fost plasată sub control judiciar, încă de la descinderile anchetatorilor. 

În urma perioadei de arest preventiv, inculpatul Cătinean ar suferi de afecțiuni ale coloanei, motiv pentru care le-a cerut  magistraților permisiunea de a se deplasa din Gherla la Cluj-Napoca pentru efectuarea unui RMN. 

„În baza art.348 alin.1 C.pr.pen. raportat la art. 207 alin. 6 C.pr.pen. raportat la art.207alin.5C.pr.pen. şi art. 242alin.2C.pr.pen. raportat la prevederile art. 211C.pr.pen., art.215C.pr.pen. şi art.2151alin.7C.pr.pen., înlocuieşte măsura preventivă a arestului la domiciliu, dispusă prin încheierea penală nr.306/31.08.2020 a Tribunalului Cluj, pronunţată în dosarul nr.2679/235/2020/a1.2 al Judecătoriei Gherla, faţă de inculpatul CĂTINEAN ADRIAN OVIDIU, trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru săvârşirea infracţiunilor de camătă, prevăzută și pedepsită de art. 351 din C. pen. şi șantaj, prevăzută și pedepsită de art. 207 al. 1 ?i 3 din C. pen. cu aplicarea art. 38 al. 1 din C. pen, cu măsura preventivă a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. Desemnează Poliţia Municipiului Gherla pentru supravegherea inculpatului pe durata controlului judiciar.

În baza art. 215 alin. 1 C. proc. pen., impune inculpatului ca pe durata măsurii preventive a controlului judiciar să respecte următoarele obligaţii:

a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;

b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza, cu privire la schimbarea locuinţei;

c) să se prezinte la Poliţia Municipiului Gherla, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.

În baza art. 215 alin. 2 C. proc. pen., impune inculpatului ca pe durata măsurii preventive a controlului judiciar să respecte următoarele obligaţii:

a) să nu depăşească limita teritorială a municipiului Gherla decât cu încuviinţarea prealabilă a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată, cu excepţia cazurilor în care inculpatul se va deplasa în municipiul Cluj-Napoca pentru consultaţii medicale.

b) să nu se apropie şi să nu comunice cu partea civilă Cost Paul şi nici cu persoanele care au calitatea de martor în cauză, menţionate la filele 24-25 din rechizitoriu..”, se arată în soluția dată de Judecătoria Gherla. 

Citește și: Rechizitoriul SOȚILOR Cătinean, CĂMĂTARII de la Gherla care încasau prin Western Union. BOMBA de la DOSAR: Polițiștii din Gherla refuzau denunțuri pe numele acestora!

Șapte ani de cămătărie, ”nevăzuți” de polițiștii de la Gherla

 Procurorii de la Gherla susțin că Adrian Ovidiu Cătinean și-a pus pe picioare ”afacerea” în urmă cu șapte ani. Toată operațiunea infracțională era cunoscută de către soția lui, Ramona Cătinean, care îl ajuta la încasări, retrageri de la Western Union și chiar acordare de ”linii de fianțare”. Cumva normal, la bine și la greu, soția l-a ajutat pe Cătinean, fiind și ea trimisă în judecată în prezentul dosar. 

Însă, procurorii sublinează în repetate rânduri că activitatea celor doi era de notorietate în oraș. Cum se face că nimeni nu i-a oprit? Cum se face că timp de șapte ani, Adrian Ovidiu Cătinean lua dobânzi de peste 100% din sumele date cu împrumut, bătea și amenința persoanele care nu respectau termenele. Mai mult, una dintre victime susține că a luat 400 de euro cu o dobândă de 50 de euro, pentru o săptămână. În momentul în care nu putut restitui cei 450 de euro, Cătinean i-ar fi impus penalități de 50 de euro pentru fiecare zi de întârziere. Când omul a făcut rost de bani și i-a înaintat 450 de euro, șmecherașul de Cătinean i-a aruncat pe jos, replicând că suma e prea mică și să îl caute când are banii de penalități. Iată, un țarănuș de Gherla cum făcea pe Don Corleone și își ”spăla” păcatele cu excursii la Muntele Athos. 

„Începând cu anul 2019 și până la data depunerii plângerii penale, persoana vătămată a fost abordată în repetate rânduri de către Cătinean Adrian, prin intermediul aplicației Whats App, (…), la care este atașată fotografia inculpaților Cătinean Adrian și Cătinean Ramona, în care îi solicta acestuia să-i restituie sumele de bani împrumutate, conversații din care reiese că numitul Adrian Cătinean i-a dat acestuia bani cu împrumult aproximativ 3.500 de euro, în perioada 2019-2019, pentru care PERSOAN VĂTĂMATĂ a achitat suma de 10.000 de euro dobândă, detaliu ce a fost precizat și în declarația dată de aceasta.

(…)

Persoana vătămată, Paul Cost, arată că a fost supus unor violențe din partea inculpatului Cătinean Adrian, în sensul că a fost lovită de două ori în anul 2019, pentru a-l constrânge să-i remită banii datoriați, o dată întâmplându-se ca victima să fie lovită în așa fel încât să își piardă cunoștința”, se arată în rechizitoriu. 

Iar Paul C. nu era singurul gherlean bătut de Adrian Cătinean. La dosar există declarații de la mai mulți martori care povestesc cum fratele viceprimăriței din Gherla amenința și lovea oameni în plină stradă, iar POLIȚIA nu făcea nimic. 

„În realizarea infracțiunii de cămătărie inculpatul acționa prudent, în sensul că își alegea persoanele care pot să îi restituie banii (la început le dădea sume mici pentru a le testa fidelitatea) și care pot păstra discreția, își schimba frecvent cartelele de telefon pentru a nu fi prins și încerca de ulte ori să poarte conversații cu datornicii prin intermediul aplicațiilor criptate, tocmai pentru a-și asigura impunitatea (…) persoanele agresate de către acesta au încercat să solicite tragerea la răspundere penală a inculpatului CĂTINEAN, nu au reușit, deoarece nu le-a fost înregistrată plângerea la Poliția MUNICIPIULUI GHERLA, după cum reiese din declarațiile acestora”, se mai arată la dosar. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version