In vizor

CAM SLĂBUȚ: Amenzi de 7.500 de lei pentru firme de transport, aplicate de ITM Cluj

ITM Cluj a desfasurat în perioada 07-11 noiembrie,  acţiuni de control ce au vizat transportatorii rutieri. În cadrul acestei campanii s-a urmărit cu precădere modul în care angajatorii respectă prevederile legale referitor la mai multe activități.

  • ȘI I-AU UMPLUT DE SÂNGE: Au fost efectuate controale la un numar de 24 de transportatori din judetul Cluj, iar patru dintre aceștia au fost sanctionați contravențional cu amenzi în valoare totala de 7.500 lei.

Amenzile au fost aplicate pentru:  încălcarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte, nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului saptămânal și pentru faptul că angajatorii nu au făcut dovada ținerii evidenței orelor de munca prestate de către fiecare salariat.

  • În prezent, 1.375 de persoane sunt inspectori de muncă în structurile din țara noastră. Dintre acesta, 50 activează la nivel central, iar restul în inspectoratele teritoriale de muncă. Dintre aceștia circa 100 de persoane muncesc în cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Bucuresti (ITM).
  • Un inspector șef câștigă 6.500 de lei pe lună, net, unde intră si sporul pentru condiții vătămătoare, de 1.413 lei. Separat, primește și 347 de lei, ca restul anagajatilor, pentru indemnizația lunară de hrană. Adjunctul său are un salariu similar.
  • Un șef de serviciu ridică 5.422 de lei, pe luna, sumă în care intră sporul pentru condiții vătămatoare, de 1.095 de lei și la care se adaugă indemnizația de hrană. Șeful de birou are un salariu mai mic, de 5.114 lei – bani rotunjiți de indemnizația pentru mancare.
  • Salariul unui inspector de munca incepe de la 2.608 lei, în cazul unui debutant, care are și el spor de 366 de lei, inclus în salariu și bani pentru mâncare, care vin separat. Leafa ajunge pâna la 4.160 de lei, cât câștigă un inspector superior, pe lângă indemnizația de hrană, conform grilei de salarizare din septembrie 2020.

Deci spălătoresele și bucătăresele di Primăria Cluj-Napoca cîștigă similar, dacă nu mai mult decât unii inspectori de muncă. Iar ”bonțidenii” locali le dau clasă și șefilor de la ITM.

Să tot muncești.