Analiza

Calitate înainte de toate! Ziar de Cluj a fotografiat noile standarde calitative ale Primăriei Cluj-Napoca

Târgul de Mărțișor, organizat în ultimii 4 ani de Asociația Meșteșugarilor Clujeni, recunoscut drept unul dintre cele mai frumoase din țară, anul acesta nu a mai fost pe placul primarului și nu a mai corespuns standardelor înalte de calitate pe care Primăria le aplică în municipiu. Așa că municipalitatea a scos la mezat Piața Unirii pentru o firmă din Ploiești care a organizat târgul cu căsuțe pentru care le-a perceput expozanților taxe exorbitante. Mai multe detalii puteți citi aici. 

„Din nefericire, Primăria nu a făcut altceva decât să aplice standardele de calitate pentru centrul Clujului. Oricând Asociaţia Meşteşugarilor doreşte să facă lucruri de calitate în oraş sunt mai mult decât bineveniţi. Habar nu am cine e firma respectivă, a venit cu un principiu coerent, cu un model de căsuţe foarte civilizat. Am fost să cumpăr şi eu mărţişoare, căsuţele arată bine după părerea mea. Nu mai există în zona centrală standuri care să nu facă faţă faţă standardelor unui oraş cum e Clujul. Dacă Asociaţia Meşteşugarilor pune pe hârtie un concept, toată lumea e binevenită. Îi rog pe toţi: primează calitatea în centrul Clujului. Am ridicat pretenţiile de calitate şi standardele. Din moment ce piaţa e plină, eu cred că preţurile sunt acceptabile pentru toată lumea. Voi monitoriza sa văd cum va arăta pâna la sfârşit piaţa, este standardul de la care pornim, în sus, nu în jos.

Anii trecuţi, am avut plângeri de la poliţie că anumite standuri puneau în pericol siguranţa oamenilor. La vânt, de exemplu, unele scânduri erau luate pe sus, sau la viscol. Şi din perspectiva siguranţei publice nu mai pot fi amplasate standuri care nu corespund standardelor de siguranţă sau estetice. Oricine se asociază şi vine cu oferte de calitate este binevenit. A fost o singură ofertă depusă la Primărie. Noi nu am făcut nicio solicitare. Am ales pe locaţia respectivă cea mai bună ofertă, cea mai de calitate ofertă depusă. Pentru centrul Clujului acesta este singurul şi unicul element pe care îl avem în vedere: calitatea. E punctul zero al oraşului. Ne ducem într-o altă etapă a evoluţiei oraşului, acest oraş merge foarte repede, e foarte dinamic, ce a fost valabil anul trecut nu mai este valabil anul acesta. Pretenţiile oamenilor trec la un alt nivel. Oraşul acesta are şi o calitate a vieţii comparabilă cu alte oraşe din Europa. Clujul e ca un cal nărăvaş, trebuie să-l ţii de căpăstru, să-l struneşti, pretenţiile oamenilor sunt în creştere”, a explicat primarul Emil Boc, citat de Monitorul de Cluj.

Ziar de Cluj a mers astăzi la sediul central al Primăriei Cluj-Napoca, de pe strada Moților nr. 3,  pentru a verifica standardele de calitate la care se referă primarul.

Standardele de calitate aplicate pentru sediul central al municipalității bineînțeles că nu pot fi mai jos decât standardele de calitate aplicate pentru centrul Clujului, pentru că gospodarul bun se recunoaște după cât de bine îi este întreținută propria gospodărie, curtea casei și împrejurimile, și nu după standardele de calitate pe care le aplică declarativ, cu dublă măsură, în privința gospodăriei vecinului de peste drum.

Să vedem, așadar, noile standarde de calitate ale Primăriei Cluj-Napoca:

Calitatea se reflectă începând cu trotuarul aflat la intrarea în Primărie: dalele au rosturi inegale, ochiurile de sticlă stau strâmbe, desprinse din șuruburi. Trotuarul este ca valurile Dunării, diferențele de nivel fiind evidente:


Unde dalele, montate la cele mai înalte standarde calitative, lipsesc, acestea au fost înlocuite cu ciment. În aceeași zonă, rondoul de flori sau de arbori ornamentali este ciobit cu precizie germană și calitate a la Cluj:

În unele rondouri de pe același trotuar au răsărit, odată cu primăvara, ghioceii municipali, sub formă de mucuri de țigară:


În alte rondouri au răsărit uscăciuni diforme:

Ușa de la intrare este vopsită exemplar, maro-căcăniu, cu tușe alb-ciobit:

Pervazul alb este exact pe invers: vopseaua albă e spartă de cioburi maro-căcănii:

Și copacii din jurul Primăriei sunt toaletați la standarde superioare, într-un nou stil european, cosmopolit, stilul „zburlit-neîngrijit”:


Pe o altă latură, artiștii stradali clujeni, numiți și vandali, și-au mâzgălit operele, sporind astfel calitativ imaginea acestei zone centrale:

Și geamurile deschise ale Primăriei sunt de o calitate fără egal:

Iar zidurile instituției sunt de nota 10, corespunzând pe deplin înaltelor standarde ale primarului:




Lângă un hidrant zace și-un produs artizanal, semn că municipalității îi pasă de meșteșugarii clujeni:

La intrarea din spate a Primăriei, pubela de gunoi e amplasată exact într-o tufă dintr-un rondou împrejmuit de mașini parcate pe trotuar:

Mai aproape de intrare, pe un cub ruginit de metal de calitate, o doamnă din înalta societate, cel mai probabil, și-a uitat o paporniță:

Iar pe această băncuță confecționată exemplar, la standarde demne de un oraș de 5 stele, se odihnesc angajații Primăriei, atunci când ies la țigară, după ședințele obositoare de Solitaire:

La intrarea de pe Moților, deșeuri de calitate tronează pe trotuar:

Iar Cluj Bike e calitativ interzis:

Panoul informativ nu face excepție de la standardele de calitate stabilite pentru centrul orașului:

Cireașa de pe tort, pe un zid zace stingher ceea ce reprezintă probabil telefonul direct al primarului cu cetățenii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version