Vocea ta

Călin Goina, asistent universitar la Facultatea de Sociologie a UBB și doctorand în sociologie a UCLA, despre relocarea copacilor de pe strada Universității: ”Eu nu am văzut nici un semn c-ar pricepe ce spuneam toți ceilalți”

Călin Goina este asistent universitar la Facultatea de Sociologie a UBB și doctorand în sociologie a UCLA. Scrie articole în CriticAtac. Goina a devenit sceptic după întâlnirea de luni seara, în care arhitectul Arnold Macalik (foto) a vorbit despre  ”muzica” proiectului său.

”Am fost aseară/azi-noapte -online- la întâlnirea de la Primărie pe tema copacilor și vreau să las aici cele două concluzii la care am ajuns personal.
Mi se pare că avem două probleme mari.

Prima e arhitectul (Macalik Arnold n.r.): a fost extrem de clar (pentru mine) că tăierile și ‘mutările’ de pomi sunt decise din proiectul său. Sunt convins că el crede sincer în conceptul arhitectural, ‘noima’ viitoarei străzi sau în ‘pauzele’ din ‘muzica’ pe care o compune (ca să îl citez). Mai pe limba noastă, omul a făcut un proiect în care unii pomi se taie și alții se mută. Și după 5 ore de discuții în care -din nou și din nou- participanții i-au spus de pomi, el a încheiat repetând că proiectul (lui) e sfânt. Eu nu am văzut nici un semn c-ar pricepe ce spuneam toți ceilalți. Dacă o să rămână după omul ăla, copacii sunt ca duși.

A doua problemă e primăria: cum accepți un proiect care taie sau mută copacii puțini pe care îi avem? (Mulțumită domnului Mihai Goţiu, știm că Clujul stă îngrozitor de prost, la nivel european, la morțile care ar putea fi evitate dacă am avea mai mulți copaci – la nivelul anului 2015, completarea redacției). Suntem așa de bogați aici la Cluj, că acceptăm proiecte care mută copaci crescuți zeci de ani doar pentru că vine un artist cu un ‘concept’? Cam câte zeci (sute?) de mii de euro îi costă pe clujeni scoaterea, punerea în ‘balot’, udarea și păstrarea până la toamnă a copacilor ‘mutați’ și apoi replantarea lor? Chiar nu aveam ce face cu banii ăia?

Domnule primar, ce-ar fi ca primăria să înceapă orice nouă intervenție urbană de la principiul: faci proiectul în funcție de copacii pe care îi avem, nu muți copacii în funcție de ‘concept’, ‘melodie’ și alte sforăituri pretențioase?

Închei cu o posibilă soluție, pe care am văzut-o în locuri cu un pic mai multă cunoaștere a ‘democrației reprezentative’ pe care a tot invocat-o aseară dl. primar. În Los Angeles aceste intervenții în spațiul orașului se anunță așa încât orice om să afle și să priceapă ce implică ele -dincolo de ‘invitații la consultare publică’ și anunțuri postate pe site-ul primăriei pe care nu toți le văd. Când tai (sau muți) un copac în Los Angeles, proiectul e anunțat în locația respectivă, cu un afiș pus pe fiecare copac indicând că acel copac e condamnat, care sunt motivele pentru asta și indicând o modalitate prin care cetățenii pot să-și exprime poziția -online sau la primărie. Am salvat așa copacii de pe strada pe care stăteam când eram acolo la doctorat. E așa de greu să facem la fel la Cluj?”