Din oras

"Calcati cu respect, aici in '89 s-a murit". Cum arata azi locurile in care au murit eroii Clujului acum 25 de ani

Dupa un sfert de secol de la caderea regimului Ceausescu locurile din Cluj-Napoca in care au fost ucisi revolutionarii sunt lasate in paragina. In afara monumentului din Piata Unirii restul locatiilor, unde s-a tras in multime si unde au fost impuscati oameni nevinovati, sunt lasate in voia sortii, fara a atrage atentia cetatenilor nepasatoricand  trec in graba pe langa placutele comemorative fara a-si ridica macar privirea spre ele. 

In  Piata Marasti in apropierea sensului giratoriu de la intersectia strazilor Aurel Vlaicu si Fabricii a fost ridicata o troita din lemn. Pe soclul de beton neterminat sta marturie o placa de marmura prin care este aminintit faptul ca la Revolutia din 1989 acolo, la doar 40 de ani, si-a gasit sfarsitul Ioan Rusu. Un detasament de 27 de militari in termen si 5 ofiteri au fost pozitionati in zona Pietei Marasti sa opreasca revolta celor cateva sute de oameni care s-au adunat si strigau lozinci anticeausiste. Pentru ca asupra detasamentului s-au aruncat cu diverse obiecte s-a executat un prim foc de avertisment. In jurul orei 18.00 Ioan Rusu de meserie maistru, s-a indreptat asupra dispozitivului militar, moment in care a fost impuscat in cap si impuns cu baioneta. Dupa acest incident soldatii au mai ranit in seara zilei de 21 decembrie alte doua persoane aflate in zona Pietei Marasti. Astazi troita care marcheaza locul unde a cazut Ioan Rusu este intr-o stare avansata de deteriorare. Lemnul de brad lacuit se decojeste incet. Pe soclul de beton baltile stau gramada, fapt ce arata ca monumentul a fost neterminat. Un buchet de flori uscate, legate cu tricolor ne duce cu gandul ca din cand in cad cineva isi mai aduce aminte de eroul Ioan Rusu. Langa troita zeci de masini obtureaza vederea si traficul. Lipsa locurilor de parcare din zona a transformat spatiul intr-un adevarat parking. Oamenii trec linistiti vorbind la telefon fara a privi nici macar din curiozitate inspre troita. Placa de marmura neagra pozitionata spre sensul giratoriu, fara vizibilitate spre trecatori, aminteste ca in decembrie 1989 Ioan Rusu a fost unul dintre revolutionarii clujeni.

„Felul in care arata locurile in care si-au pierdut viata oamenii la Revolutie este o problema, asa ca si alte probleme care sunt legate de revolutionari in cinstea acestor oameni, acestor eroi, ar trebui facut si ar trebui sa facem cu mult mai mult. Chiar daca nici in centru nu este un monument, ne-am propus sa facem altceva. Ar trebui sa marcam mai bine zona unde in 21 decembrie 1989 acei oameni si-au jertfit viata pentru libertatea poporului roman”, a declarat Viorel Luca revolutionar.

Pe strada Horea in zona podului de peste Somes revolutionarii, angajati ai fostului Combinat de Utilaj Greu ( CUG), au fost intampinati de militari cu masini de lupta care au blocat trecerea peste pod. Cand revolutionarii care strigau lozinci de solidaritate cu  cei din Timisoara, au incercat sa traverseze podul peste Somes au fost impuscati. In urma focului au fost ucisi trei oameni si raniti alti opt. 

In aceste zile pe trotuarul pe care si-au gasit sfarsitul eroii cateva masini stau parcate. Placuta comemorativa amplasata pe cladirea de pe Horea 3 a fost distrusa in vara de persoane necunoscute. Prmaria Cluj-Napoca a refacut recent placuta, suportand cheltuielile in valoare de aproape 1.600 de lei. Surse din apropiate angajatilor Primariei ne-au spus ca duminica, in timpul marsului comemorativ, placuta urmeaza sa fie dezvelita si sfintita.

Pe zidul cladirii, la o inaltime de cativa zeci de centimetri de la sol, cineva a scris “ calcati cu respect, in ’89 aici s-a murit”. Oamenii abia reusesc sa se strecoare printre spatiul lasat intre masini si cladire. Niciun trecator nu e atat de atent la placa sau la mesajul inscriptionat pe cladire pe cat e de atent la a nu se lovi de masinile care calca cu „respect” memoria eroilor clujeni ucisi la podul Horea in 1989. 

Probabil ca pentru o mai buna semnalizare si pentru a arata respect, pentru a-i cinsti pe cei cazuti la Astoria, Primaria ar putea amplasa niste stalpisori care sa obtureze posibilitatea parcarilor. 

“De crucile alea de la Fabrica de Bere ce sa zic ? Nu-s asa frumoase, da’ ce sa facem. Uite si aici la Astoria cu barosul au distrus placa comemorativa. De ce sa distruga placa cu cei trei morti? Acuma Primaria a refacut-o pe banii lor. Ar trebui si pe Motilor sa facem un monument frumos, da’ unde sa il faci pe trotuar? Ca nu prea este loc. De abia ne-a lasat proprietarul sa punem placa pe casa. O zis ca vrea sa o ia jos ca vrea sa modernizeze casa, cumva sa o dea in chirie, si am zis: nu ne-o luati. Inca nu au inceput lucrarile, dar ne-a dat in scris ca ramane”, a delarat Aurel Coltor, revolutionar.

Pe calea Motilor langa Fabrica de Bere cinstirea memoriei eroilor Revolutiei clujene este uitata de multi ani. Pe trotuarul unde in decembrie si-au pierdut viata noua persoane si au fost ranite alte 15 doua cruci metalice, prafuite stau ascunse intre doi stalpi. Pe trotuarul unde a curs sangele eroilor in fiecare zi zeci de masini stationeaza. Cladirea unde este amplasata placuta comemorativa urmeaza sa fie renovata si desi exista o declaratie in scris a propietarului cladirii ca placa va fi reamplasata dupa renovare, Aurel Coltor spune ca nu se stie daca va fi asa.

“In toti acesti ani am facut marsul comemorarii, nu putem merge pana la Fabrica de Bere unde au murit noua insi, nici nu putem merge in Marasti unde o murit unul, noi mergem pe drumul clasic deocamdata pentru ca e greu de realizat. Ne-am gandit sa facem trei coloane, sa vina de la Fabrica de Bere din Marasti si de pe Horea si sa ne intalnim in centru, dar e imposibil organizatoric. Sunt persoane in varsta, mamele si tatii celor decedati si le e greu sa mearga atata pe jos”, a afirmat Aurel Coltor, ranit in timpul Revolutiei din 1989 in Piata Unirii. 

Doar in zona centrala prin monumentul “Stalpilor impuscati” amplasat in Piata Unirii, memoria eroilor revolutiei este cinstita intr-un mod decent, demn unui oras european. Ansamblul monumental a fost realizat in 2003 de sculptorul Liviu Mocanu. Confectionat din bronz, monumentul reprezinta opt piese de bronz la baza carora se afla lista celor ucisi. Aici in 1989 dorinta de libertate si o viata mai buna a clujenilor a strans in piata mii de oameni. Soldatii  au deschis atunci foc cu munitie de razboi asupra multimii lucru ce a dus la moartea a 13 persoane.

“Monumentul asta “Stalpii impuscati” a fost un monument laudat, proiectul a castigat la Ministerul Culturii au zis ca e un monument extraordinar. Dar numai placa aia de jos cu lista celor 26 nu e multumitoare, ca scuipa oamenii peste, o calca in picioare arunca tigari pe jos. Urmeaza sa ridicam placa sa nu mai fie chiar pe jos. O sa fie un stalp pe jumatate pe care o sa fie amplasata”, a declarat Aurel Coltor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version