Din oras

Călătorii nu sunt amendați atunci când validatoarele din autobuzele CTP, de plată a biletelor cu cardul bancar contactless, nu funcționează

Scris de 215

Călătoriile cu mijloacele de transport în comun pot fi achitate la Cluj-Napoca prin diverse metode, de la clasicele bilete tipărite pe hârtie, validate în autobuze, până la biletele plătite prin SMS, prin aplicațiile 24pay,  mobilPay Wallet, ori prin plata direct în autobuze și tramvaie a titlului de călătorie, cu cardul bancar contactless.

Cea din urmă este soluția cea mai rapidă și mai comodă. Practic, tot ceea ce trebuie să faci este să te urci în tramvai sau în autobuz și să apropii cardul sau telefonul de validatorul care îți eliberează pe loc chitanța ce ține loc de bilet.

Cum pe timp de pandemie cu toții ne-am obișnuit să efectuăm plățile la comercianți cu cardul, și pentru plata călătoriilor cu CTP, plata contactless este soluția preferată de clujeni, pe lângă abonamente.

O problemă frecventă însă pe mijloacele de transport în comun este nefuncționarea validatoarelor care ori sunt blocate, ori se blochează după încercarea de plată, dând mesaj de eroare. Călătorii de bună-credință, în cazul în care nu reușesc să plătească cu cardul la primul validator, pornesc la plimbare prin mijlocul de transport în comun, pentru a achiziționa un bilet de la un POS funcțional.

Ce se întâmplă însă atunci când niciun validator nu funcționează sau când autobuzul este atât de aglomerat, încât călătorii nu se pot deplasa de la un capăt la altul, pentru a căuta un validator funcțional?

Alin Oaida, șeful Serviciului Exploatare și Siguranța Circulației din cadrul CTP Cluj, a explicat pentru Ziar de Cluj că, în acest caz, călătorii nu vor fi amendați, cu toate că ar avea, teoretic, posibilitatea de a achita titlul de călătorie și prin alte metode (SMS, aplicații):

„Sunt foarte rare cazurile în care să nu funcționeze toate. Trebuie văzut dacă e aglomerat autobuzul, dacă are posibilitatea să meargă și la altul. Când nu funcționează niciunul, călătorul nu e amendat sub nicio formă. Cel mai frecvent se întâmplă să nu aibă hârtie.”

Deci, practic, călătorul, dacă nu funcționează niciun POS, este obligat să încerce să plătească printr-o altă metodă sau poate călători liniști?

„Nu, fiindcă el se bazează pe faptul că el plătește cu cardul și trebuie să fie funcționale, de-asta am pus câte 3 sau 4 în fiecare mașină. Dacă unul e fără hârtie, are posibilitatea la celelalte”, a precizat ing. Alin Oaida.

Așadar, dacă urcați într-un mijloc de transport în comun și nu reușiți să achitați biletul cu cardul la unul dintre validatoarele care dau eroare, aveți obligația de a încerca să plătiți la celelalte validatoare funcționale (dacă autobuzul nu este prea plin și vă puteți deplasa). Dacă niciun validator nu funcționează, caz frecvent în tramvai, vă puteți continua liniștit călătoria, fără grija amenzii.

Chiar dacă amenda este scoasă din ecuație, erorile frecvente ale validatoarelor duc și la alte probleme: în plină pandemie, călătorii se plimbă de la un capăt la altul al autobuzului sau tramvaiului, în căutarea unui POS funcțional, crescând astfel posibilitatea de răspândire a unei infecții virale, iar încasările CTP scad, prin numărul mare de oameni care ajung să călătorească fără bilet.

Citiți și:

Nici soluția CTP de plată a biletelor cu card bancar contactless nu funcționeazăULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours FOTOGRAFILA
  ”Numele meu e Pupu mic și v-am dat un Pupu mare, alături de Maestrul meu de Promisiuni electorale”
 • Acum 3 hours Justitie
  POZIȚIA CRINULUI. Întrebat dacă DNA se va sesiza în afacerea mașinilor BMW cumpărate de Poliție de la prietenul lui Klaus Iohannis, șeful DNA ne anunță că: ”Este posibil orice”
 • Acum 5 hours Jos palaria
  În Cluj-Napoca au fost montate 5 defibrilatoare în spații publice
 • Acum 6 hours Din oras
  OSĂ fie bine: Nu este gata ”lucrătura” de pe Kogălniceanu, dar s-a pornit șantierul de pe Universității. Studenții se vor parașuta la cursuri. Clujenii vin în Centru cu metroul
 • Acum 6 hours Politica
  Ministrul Muncii, Marius Budăi: ”Trebuie și vor fi majorate pensiile de la 1 ianuarie”
 • Acum 8 hours Editorial
  Un infractor nu recunoaște infracțiunea când se știe apărat de o gașcă de inși de același fel cu el
 • Acum 8 hours PubliNews
  ROMÂNIA: PE PODIUM LA CAMPIONATUL EUROPEAN
 • Acum 9 hours Sanatate
  Cluj: Vaccinare gratuită împotriva gripei. Cine sunt beneficiarii
 • Acum 10 hours Eveniment
  În zonele cu mai multe accidente se va plăti un RCA mai scump. Județul Cluj este pe locul trei la accidente în prima jumătate a anului 2022
 • Acum 11 hours Eveniment
  Un cerb a fost lovit cu mașina în Bonțida. Șoferul a ajuns la spital, animalul a murit
 • Acum 23 hours Eveniment
  Polițiștii au tras focuri de armă într-o localitate din Cluj, după ce un tânăr i-a tras un pumn în față unuia dintre ei
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  FELICITĂRI BOC pentru o asemenea lucrare de ”dorel” cu diplomă! Pe unde se mai duc riveranii la serviciu, la cumpărături, la școală, pe unde vine Ambulanța?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE