Din oras

Cainii nu stiu sa foloseasca toaleta! Doua studente au iesit in centrul Clujului ca sa atraga atentia ca avem nevoie de parculete pentru animale

Clujul nu are locuri amenajate civilizat pentru plimbarea cateilor si asta nu e deloc o problema de neglijat. Alexandra Hurducas si Diana Laza, doua studente de la UBB au derulat in ultimele saptamani o campanie puternica de constientizare a acestei mari lipse a orasului. Actiunea nu a inclus doar sondaje si pancarte, ci si discutii cu cetatenii si chiar conturi ale cateilor deschise pe Facebook, Instagram si Twitter. Propunerile clujenilor si concluziile actiunii vor face obiectul unui proiect care va fi depus la Primarie.

Fetele si-au propus sa nu se margineasca la intocmirea unui proiect teoretic si sa isi duca in strada studiul si frustrarea de a trai intr-un oras care are probleme cu spatiile pentru catei. Alexandra si Diana studiaza la sectia de Comunicare si Relatii Publice a Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii de la Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB), iar actiunea lor  va fi evaluata in cadrul examenului de Comunicare Publica. 
 
Mai exact, campania lor vizeaza “importanta necesitatii spatiilor special amenajate pentru catei si stapanii lor” si “aspectul pastrarii igienei mediului atunci cand acestia ies la plimbare”.

Studentele le-au facut pagina si conturi de Facebook, Instagram si Twitter unor catei, cu intentia de a atrage cat mai mult atentia asupra campaniei lor. Pentru a implementa proiectul, au iesit in centrul Clujului, mai precis in zona Piata Unirii si Bulevardul Eroilor, cu mesaje scrise pe un perete fals, asteptand reactiile trecatorilor si discutand pe tema asta cu cei interesati.

“Nu am avut de-a face neaparat si cu reactii ostile. Au fost unele priviri indiferente la vederea mesajului, insa impactul a fost pozitiv. Si noi am fost surprinse de reactiile pozitive ale trecatorilor. Eram putin in dubiu cand am pornit la drum”, a precizat Diana.

Perioada de implementare a durat doua saptamani, intre 18 mai si 2 iunie. 

Diana este din Beius, iar Alexandra a venit din Hateg ca sa studieze la Cluj. 

„Eu am avut un catel inainte dar aici nu avem, deoarece unele apartamente nu accepta sa avem animal de companie si este mai complicat”, a marturisit Diana. 

Cele doua fete vor incerca sa inainteze Primariei propunerile pe care le-au formulat clujenii cu care au discutat. 

“Vom prezenta solutii concrete propuse de respondentii la chestionarul initial, posesori de patrupede, cum ar fi zone din oras de acces cu cainii. Parcurile din cartiere, in general. Intre altele, s-a propus acces liber in toate parcurile din oras, zone ingradite unde cainii sa zburde liberi, fara botnite, sub supravegherea stapanilor. In locuri linistite si, mai ales, intretinute; celor de acum le lipsesc atat igiena, cat si materialele corespunzatoare, cum ar fi pungi sau cosuri speciale”, a detaliat studenta. 

Clujenii au sugerat si cateva zone potrivite pentru asemenea spatii: Parcul Central, Iulius Park, Gheorgheni (zona din apropierea capatului de linie al troleibuzelor este mai putin circulata), parcul Babes, Manastur (in spatele bisericii in constructie), Grigorescu sau Floresti. 

“Ne-am gandit strict la nevoile de baza care noi consideram ca ar trebui acoperite. Sunt oameni care lucreaza, iar cand vor sa isi scoata catelul la plimbare stau cateva minute pentru ca nu le permite spatiul. Multi dintre ei, sunt ca niste copii, trebuie sa ii lasi sa se joace si sa se bucure”, a precizat Diana Laza.

Autoritatile locale nu au reusit sa elaboreze si sa aprobe inca un regulament privitor la accesul cainilor in Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *