Sute de clujeni au participat in acest weekend la Hiperparada animalelor si la demonstratiile de dresaj canin din parcarea de la Cora. Vedete au fost cainii de la Inspectoratul de Jandarmi Cluj si Asociatia Cainilor de Salvare Transilvania. Totodata, iubitorii de animale au putut sa doneze 2% pentru sustinerea activitatilor Asociatiei Cainilor de Salvare, sau chiar sa isi ia acasa catei fara stapan.
Totul a fost de fapt o dubla sarbatoare: s-au aniversat Ziua Internationala a Cainilor de Salvare si Ziua Jandarmeriei Ardelene. Printre invitatii speciali s-au numarat reprezenantii Centrului Chinologic „Aurel Grebla” din Sibiu. Cainii de serviciu din cadrul Ministerului Afacerilor si Internelor sunt dresati aici pentru misiuni.
Prin intermediul Asociatiei Chinologice Napoca spectatorii s-au bucurat de parada raselor iar Asociatia Arca lui Noe a desfasurat in cadrul evenimentelor o prezentare inedita a cainilor fara stapan care au putut fi adoptati.
Au fost prezentate prin intermediul scolilor de dresaj si pasionatilor de spoturi canine demonstratii de dresaj, de disciplina paza si aparare, precum si demonstratii de”Dogd= Dancing”, Disc Dogging si Agility.
Cei mici au putut interactiona cu animalele in zona standurilor special amenajate, unde crescatorii de caini de rasa si-au etalat exemplarele exceptionale si au raspuns intrebarilor legate de cainii utilitari siau dat detalii despre cum trebuie educat un catel.
„Am venit pentru fiica mea care are 5 ani si este o mare iubitoare de animale. Ii plac foarte mult cainii. De cand a auzit de eveniment m-a intreba in fiecare zi cand mergem. Am profitat de vremea buna si am participat. Am fost si ieri la demonstratiile de dresaj. Te surprinde cand vezi ce pot sa faca aceste minunate animale„, a declarat Dan B.
Exemplarele de diverse rase care au sustinut spectacolul in cele doua zile au diferite nivele de pregatire. Au fost si caini care au absolvit cu succes examene de specialitate, atat in tara cat si instrainatate. Sunt testate in acest fel abilitatile lor in munca de cautare si salvare. Animalele au fost insotite de membrii Asociatiei Cainilor de Salvare Transilvania. Acestia sunt voluntari care nu sunt implicati in munca de dresaj propriu-zis si care fac asta in timpul liber.
„Pregatirea unui caine pentru cautare si salvare dureaza aproximativ doi ani. In aceasta perioada cainele se va antrena intens pentru a putea participa la misiunile de sustinere in cautarea si salvarea de vieti omenesti’, a afirmat unul dintre reprezentantii organizatorilor.
In cadrul celor doua zile ale manifestarii, reprezentantii Inspectoratului de Jandarmi Cluj au prezentat audientei diferite metode de dresaj ale cainilor de serviciu, oferind un spectacol deosebit prin punerea in scena a unor situatii intalnite in cadrul misiunilor in care jandarmii sunt insotiti de caini.