Reportaj

Cafeneaua pe bicicleta face ravagii in centrul Clujului. Si pe Facebook

Cafeluta la trei lei a ajuns un must have pe strada Regele Ferdinand. In cateva zile, toti vanzatorii din jur i-au devenit clienti si profita de cardul de reducere pentru vecini si pensionari. Vin studenti, vin straini si trecatori, iar Facebookul s-a umplut de poze cu Captain Bean. Intre primele beneficii ale deschiderii primei cafenele pe bicicleta la Cluj, tanarul patron a notat si un asalt al admiratoarelor in spatiul virtual. 

A deschis “taraba” doar de luni, insa tot Clujul a auzit ca se poate bea cafea “pe bicicleta” in fata Magazinului Central. Bogdan Pandea, alias Captain Bean, secondat de soldatii Zoli si Ionut incalzesc tot centrul Clujului cu cafea espresso, espresso Doppia, Latte, Cappuccino si ciocolata calda. Au un aparat sofisticat, ca in marile cafenele care poate sufla un jet de abur ca in garile interbelice, ibric si ustensile complicate. Bauturile se pot asezona cu sirop de scortisoara, ciocolata, alune sau merisoare. 

“Am venit dupa o cafeluta la trei lei”, anunta in fata tejghelei Adela Nistor, o doamna de la farmacia de vizavi. “E bun si ieftin. Le cumpar in fiecare zi colegelor cate o cafeluta dimineata si una dupa masa. Le aduc baietilor ceai cald”, marturiseste doamna Adela. 

La fel ca ea, vin dupa un pahar cu bautura calda oameni care lucreaza in birouri si magazine de pe toata strada. Au carduri de reducere pentru vecini si pensionari pe care le folosesc de cateva ori pe zi. 

“Am avut in zilele astea multi oameni tineri, studenti, angajati, azi au fost si doi canadieni. Am adus bicicleta cu o saptamana inainte de deschidere si lucram la ea sa o montez. In fiecare zi venea portarul sa ma intrebe “mai copile, ce faci tu aici ca sunt curiosi oamenii de pe strada?”. Luni dimineata, la 7,30 au venit primele cliente, trei fete de la jurnalism, carora le-am promis ca le dau interviu”, povesteste Bogdan. 

Au urmat la rand parintii lui, apoi un puhoi de prieteni, astfel ca a avut cam 150 de clienti. 

“A doua zi au fost doar jumatate si m-am speriat, dar apoi lucrurile au intrat pe fagasul normal, mai ales datorita cardurilor de fidelitate. Am colaborari si cu alti tineri care confectioneaza diverse lucruri, asa ca am dat cateva papioane si cravate cadou. Am facut si o bautura calda speciala pentru copii, babycino”, adauga tanarul. 

Au trecut pe la bicicleta cu cafea si cativa oameni de la primarie, care i-au propus colaborari la evenimentele lor urmatoare. Desi suntem inca in plina iarna si dimineata se face un strat de gheata pe tejghea dupa ce o spala cu laveta, Bogdan deja are planuri pentru vara: vor face si bauturi reci, frapuccino si frozen yogurt. Pregateste surprize pentru cafegii si pentru zilele de 14 februarie, 1 si 8 Martie. 

“Imi spun unii ca e prea ieftin si nu-i bine, dar eu la banii astia as cumpara cafea. Si eu nu dau bani pe prostii”, puncteaza clujeanul. 

Nu s-au perindat inca pe la tejghea personalitati ale Clujului, insa Bogdan viseaza sa il serveasca “macar pe Florin Piersic”.  Totul este bine organizat si impartit, dupa organigrama:

“Eu sunt Captain Bean si baietii sunt soldatii. Au posibilitatea sa avanseze. In loc de steme sau trese se dau boabe de cafea”, spune tanarul. 

Mai in gluma, mai in serios, cei doi vanzatori, studenti in anul intai la FSEGA (Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor) au sanse reale sa avanseze. 

“I-am angajat cu gandul sa ii fac ucenici. Asta este antreprenoriatul. Daca lucrezi doar pentru bani nu ai nici o motivatie cand te trezesti dimineata, te duci la job doar pentru un salariu minim. Daca vad ca fac treaba si pun suflet, o sa ii las a se ocupe ei de afacere si eu ma voi concentra pe extindere”, a explicat Bogdan. 

Initiativa lui indrazneata la varsta de doar 22 de ani i-a adus un val de simpatie si pe Facebook, unde sute de oameni se intrec sa isi posteze poze cu taraba, capitanul si soldatii. 

“O gramada de fete mi-au dat friend request dupa ce s-a aflat de Captain Bean”, le-a marturisit baiatul unor prieteni veniti si ei la cafeluta.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *