In vizor

Cadrele medicale reclamă faptul că membrii familiei au avut de suferit la locul de muncă din cauza profesiei lor: ”Simt ca și cum ne acuză că noi, personalul medical, am răspândi virusul în fabricile lor”

Mai multe cadre medicale recunosc că meseria lor reprezintă un mare dezavantaj pentru cei din familiile lor, aceștia având de suferit la locul de muncă. Soții, soțiile sau alți membri ai familiei au fost trimiși în șomaj tehnic, angajatorul considerând că reprezintă un pericol de transmitere a bolii. În alte cazuri, aceștia au fost obligați să completeze o declarație pe proprie răspundere prin care menționează că nu intră în contact cu membrul familiei care lucrează într-un spital, sau cabinet medical.

Cadrele medicale consideră că prin această atitudine unii angajatori i-ar acuza indirect pe ele dacă ar apărea un caz pozitiv de coronavirus în companiile lor.

”S-au trezit acum sa se ia de familiile personalului medical. E normal ca daca am avea simptome ar anunța la serviciu si cei din familiile noastre. Dar mă simt ca si cum ne acuză că noi, personalul medical am răspândi virusul prin fabricile lor. Păi eu mă protejez, si angajatorul meu a luat toate măsurile pentru mine. Astfel de ilegalități nu trebuiesc tolerate. Dacă au ajuns sa se lege si de cadrele medicale, ca și cum noi le ducem virusul prin fabrici, nu cei care fac naveta cu autobuzul sau se plimba prin supermarketuri.”, potrivit unui cadru medical.

”Pe sotul l-a dat in somaj tehnic in conditiile in care au doar muncitori din fabrica si de la birouri nu a dat pe nimeni doar pe el”

”Cei din familie au fost pusi in somaj tehnic din cauza asta”.

Și la mine aceiași situație nu l primește la munca decât cu o declarație că nu intra in contact cu mine adică eu ar trebui sa locuiesc în alta parte in aceasta perioada.

Acestea declarații vin de la cadre medicale din toată țara: Brașov, Bistrița, Cluj-Napoca sau București.

Unul dintre cadrele medicale a contactat și un avocat  pentru a vedea daca așa ceva este legal, iar răspunsul primit i-a confirmat că aceste practici reprezintă abuzuri ale angajatorilor: ”Nu este prevazut in codul muncii asa ceva si ce nu este prevăzut, este interzis, deci nu este legal cum procedeaza angajatorul”.

Președintele Ordinului Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistentelor Medicale din România filiala Cluj a declarat pentru Ziar de Cluj că nu au fost făcute astfel de sesizări la nivelul județului, dar OAMGMAM s-a asigurat că toate asistentele din linia întâi au materiale de protecție.

Cele mai multe cadre medicale preferă să nu apeleze la organismele oficiale pentru a ca membrii familiei lor să nu rămână fără loc de muncă.  În aceste zile când angajații din spitale și din cabinetele medicale sunt cei din linia întâi în lupta împotriva COVID-19, este foarte important că toată lumea să îi susțină, nu să aibă și alte motive de îngrijorare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *