Din oras

Cablurile de pe 10 strazi intra in subteran

Scris de 1,108

Municipalitatea i-a somat pe proprietarii circuitelor si echipamentelor de telecomunicatii de pe 10 strazi din oras sa demonteze cablurile de pe stalpii apartinand Electrica si Compania de Transport Public si sa le migreze in subteran, in reteaua Duct City. Astfel cei de pe strazile Venus, Teodor Mihali, Iuliu Maniu, Alexandru Vaida Voievod, Mecanicilor, Regele Ferdinand, Jiului, George Cosbuc, Bucuresti si Piata 14 Iulie au timp pana in 7 februarie sa se conformeze.

“Nerespectarea obligatiilor constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 de lei la 2.500 de lei pentru fiecare tronson/strada sau imobil in parte. Odata cu amenda aplicata se va proceda la dezafectarea retelei aeriene aflate pe domeniul public”, au informat reprezentantii Primariei.

Anul trecut s-a finalizat reteaua de canalizatie subterana pe strazile Piezisa, Muresului, Fericirii, Splaiul Independentei, 21 Decembrie 1989, C. Brancoveanu, Piata Avram Iancu, Piata Stefan cel Mare, Campina, Arinilor, Portile de Fier, 1 Decembrie 1918, Tasnad, Bucura, Sunatoarei, Otetului, Barsei, Frunzisului, Baritiu, Belgrad, Mesterul Manole, Bega,Streiului, Anton Pann, Memorandumului, Campului, Fabricii de Zahar, Berariei, Aurel Vlaicu, Cioplea, Parcul Central si Piata Garii.

In 2008, Primaria Cluj-Napoca si primarul Emil Boc au incheiat un parteneriat pentru realizarea unei retele subterane in care sa fie ingropate cablurile de transfer de date (telefonie, internet, etc) care sunt agatate pe stalpii din Cluj-Napoca. Societatea castigatoare, CFO Integrator, controlata de un grup de oameni de afaceri cu optiuni liberale, s-a obligat ca in termen de trei ani sa faca o retea de circa 300 de kilometri, pe care sa o administreze timp de 20 de ani. In contrapartida, Primaria Cluj-Napoca trebuie sa primeasca 1% pe an din veniturile provenite din exploatarea retelei si se obliga sa ii convinga pe operatorii de date sa isi mute cablurile de pe stalpi in subsolul Duct City. Redeventa platita de societate Primariei Cluj-Napoca a fost stabilita la minim 100.000 de euro pe an.

In 2011, toate cablurile din Cluj-Napoca trebuiau ingropate, adica 300 de kilometri in tot orasul. In 2015 datele actualizate aratau ca CFO Integrator a realizat putin peste jumatate din Duct City.
Mai mult, extinderea orasului din ultimii ani a dus la o suprafata mult mai mare de cabluri ce trebuie ingropate. Contractul a fost semnat pentru 300 de kilometri, iar realitatea din teren indica 460 de kilometri, prin urmare cu siguranta va fi nevoie de suplimentarea lucrarilor.ULTIMA ORĂ

 • Acum 14 hours In vizor
  NE ÎNCADRĂM, DIN NOU, ÎN TERMENE: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 15 hours Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 16 hours In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 16 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 17 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 18 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 19 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 19 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 20 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 20 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 21 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 22 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 23 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE