Sanatate

Cabinetele de planning familial aproape au dispărut din Cluj. Tinerii se informează de pe net despre sex

Scris de 475

Educația sexuală lipsește din școli, cabinetele de planning familial, de unde tinerii puteau afla informații prețioase despre sex, sunt închise aproape toate, așa că mai rămâne ca sursă de informare internetul și familia. Avorturile sunt un adevărat fenomen, dar cu toate acestea nu se pune mare preț pe educația sexuală, de la cele mai fragede vârste.

 

Educația sexuală nu există în școli, acest subiect fiind considerat de multe ori tabu. Din lipsă de informare, din ignoranță sau cine știe din ce alte motive, un număr foarte mare de femei și chiar tinere sub 18 ani ajung să facă avort. De exemplu, în perioada 2002 – 2011, au fost făcute 47.000 de avorturi în județul Cluj. În 2015, au fost înregistrate 1027 avorturi, la cerere.

În aceste condiții, se presupune că o educație sexuală bună ar ajuta la scăderea numărului de întreruperi de sarcină. Încă din școală, copiii ar trebui informați despre educația sexuală. Dar din păcate suntem încă o țară în care acest subiect este în continuare un tabu.

Pe lângă discuțiile despre sex acasă și la școală, centrele de planificare familială sunt o altă soluție pentru a diminua avorturile. Acestea sunt locurile ideale pentru a discuta cu un specialist despre probleme legate de sex, de contracepție, boli cu transmitere sexuală, avorturi, urmările unei întreruperi de sarcină etc.

 

Două cabinete de planning familial într-un oraș cu 400.000 de locuitori

 

Dacă în urmă cu câțiva ani, cabinetele de planning familial erau multe la număr, funcționau în campusurile universitare, dar și în spitale și alte locații din oraș, acum acestea sunt o raritate. În Cluj-Napoca, mai sunt doar două cabinete de planning familial în rețeaua publică și câte unul în celelalte orașe din județ.

Eu am lucrat la o societate de educație contraceptivă și sexuală din Cluj, un cabinet, unde aveam o adresibilitate foarte bună, dar sa desființat cabinetul, de foarte mult timp. Era foarte bine căci era o organizație non-guvernamentală și se făceau foarte multe programe. Acuma ce se mai face în rețeaua publică este foarte puțin, nici măcar nu se mai aude de cabinetele de planning. Mai sunt câte unul poate în județ. În Cluj-Napoca sunt doar două cabinete de stat pentru planificare familială unul la Ginecologie I și altul la Centrul de Diagnostic și Tratament. Mai există câte unul în Turda și Câmpia Turzii.

Cele private din păcate nu mai există, că de obicei planificarea familială e preluată de către ginecolog. Majoritatea lumii știe că există ginecologul dă contraceptive. Medicii de planificare familială sunt pe cale de dispariție, sunt foarte rari, păsări exotice”, spune Ramona Colț, medic ginecolog în Cluj-Napoca.

 

Ar vrea să îi educe gratis pe elevi

 

Ramona Colț este dispusă să îi ajute gratis pe copii, să intre în școli cu ore de educație sexuală, dar nu are susținerea necesară. Este important ca copiii să nu se informeze de pe net, unde sunt și multe informații greșite.

Mi se pare foarte greu. Nu am cerut nimic în schimb, decât să mă ajute cineva, să fie lângă mine să pot să intru în școli să fac asta, bineînțeles că for free. Mă interesează ca copiii care vin să fie informați. Să nu li se spună toate prostiile care apar pe net, unde citesc toate prostiile și influența prietenilor. Să știe adevărul! Și de acolo fiecare să își tragă concluziile care le vrea. Important e să fie informați, pentru că informația mi se pare vitală pentru ei.

În școlile din Cluj nu există educație sexuală. Pe mine de exemplu mă cheamă diriginții, în care cerem acordul părinților, indiferent de la ce clasă este, căci am făcut educație de la clasa a doua până la a doisprezecea. E vorba ca părintele să știe, să fie informat, dacă vrea să-și lase copilul e bine, căci e facultativ, este în ora de dirigenție. Dar eu zic că ar merita foarte mult, pentru că copiii sunt expuși la foarte multe și nu știu ce să aleagă ne spune medicul ginecolog Colț Ramona, care încearcă să ofere ajutorul tinerilor.

 

Pacientului i se spun avantajele și dezavantajele

 

Potrivit medicului ginecolog, Ramona Colț, în cabinetele de planning familial, pacientului i se prezintă informații, avantaje și dezavantaje.

Se mai dau contraceptive foarte puțin, dar prezervative nu se mai dau deloc. Întradevăr adresabilitatea este undeva de la 14 ani în sus, dar aceasta depinde de fiecare medic de planificare familială, cum își organizează, ce poate să spună și așa mai departe. În momentul în care faci acea consiliere pentru orice metodă contraceptivă, trebuie să ai la cunoștință că există toate metodele contraceptive cu toate riscurile, avantaje, dezavantaje, tot ce există, și apoi se ia o concluzie. De obicei o ia pacientul. El este informat despre bolile cu transmitere sexuală, deci în funcție de aceasta se face recomandarea pentru contraceptive, conchide Ramona Colț.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours FOTOGRAFILA
  Am auzit că e finalizat Podul Porțelanului. Însuși El, Primarul, a contribuit la lucrări
 • Acum 6 hours Politica
  USR, despre o ordonanță emisă de Guvern, „noaptea, ca hoții”, chiar înaintea mini-vacanței de 1 Decembrie: PSD-PNL a introdus taxa pe soare. Cerem stoparea publicării în Monitorul Oficial și refacerea ordonanței
 • Acum 8 hours In vizor
  Arogantul Culiță Sterp a omorât un om în 2016. Cu tupeu, a încercat o tentativă de mușamalizare de tipul ”Hai să ne înțelegem”. Acum, dacă autoritățile își fac datoria, riscă ani grei de pușcărie
 • Acum 1 day Din oras
  Boc OSĂ facă în Mărăști lift cu drone livrate prin metrou pe Someșul navigabil și cu vedere din Turnul Pompierilor. Zici c-a dat cu copy-paste din avioanele imobiliare ale Elenei Udrea de la Transilvania Smart City
 • Acum 1 day In vizor
  NICIO NOUTATE, PE BANII CLUJENILOR SE FAC ”SERVICII”: Primăria Cluj-Napoca cumpără sediul BCR de pe George Barițiu. Tranzacția costă 5.8 milioane de euro
 • Acum 1 day In vizor
  Polițiștii au cerut recalcularea alcoolemiei manelistului Culiță Sterp. Există suspiciunea că ar fi fost mai mare decât ce s-a raportat
 • Acum 1 day General
  CAI VERZI PE PEREȚI: Renegocierea PNRR e ”foarte limitată”, dar o ajustare va exista, susține ministrul Marcel Boloș: ”Trebuie să facem rost de banii aceștia”
 • Acum 2 days Din oras
  Colegiul Tehnic Anghel Saligny va fi mutat nu neaparat din răutatea ISJ Cluj, ci din nesimțirea celor care știau, încă din 2013, despre faptul că a fost retrocedat terenul, dar au ales să tacă și să pută ca în iarbă!
 • Acum 2 days Politica
  Tanczos Barna: Nu vor mai avea voie să se înscrie la ”Rabla pentru electrocasnice” cei care au blocat programul şi şi-au bătut joc de sprijinul financiar din partea statului
 • Acum 2 days Politica
  Csoma Botond, după ce un lider PNL a cerut ca UDMR să iasă de la guvernare: Are o atitudine antimaghiară consecventă. Nu sunt motive de rupere a coaliției
 • Acum 2 days Editorial
  Emil Ceausescu. Preamultul
 • Acum 2 days Vocea ta
  Minciuna, Tupeul și Primarul
 • Acum 2 days In vizor
  Boc ne anunță că legea îi zice că are 60 de zile la dispoziție să analizeze, cu atenție și îngrijorare, ofertele pentru metrou. OSĂ le analizeze până la sfârșitul lunii ianuarie, la anul. Deci, OSĂ se încadreze în toate termenele PNRR
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE