Sanatate

Ca la noi la nimeni: un nou-născut din Cluj, cu o malformație gravă la inimă, nu poate fi operat din cauză că medicii sunt în concediu

Scris de 1,005

Un copil care s-a născut în urmă cu trei zile la Clinica Dominic Stanca din Cluj cu o gravă malformație a inimii nu poate fi operat din cauză că singurii doi medici care știu să facă astfel de interevenții sunt în concediu și vor reveni la muncă abia în 15 ianuarie. Acest lucru arată încă o dată cât de slab este sistemul sanitar din România și cât de ușor se poate muri din simplul motiv că nu avem medici. Totuși, salvarea copilului a apărut în urma unei coincidențe norocoase.

Ștefan s-a născut în 2 ianuarie la Clinica Dominic Stanca din Cluj-Napoca. A fost diagnosticat cu transpoziția vaselor mari si defect septal, o gravă malformație a inimii. Medicii de la maternitate le-au transmis părinților că este nevoie de operație, dar nu se poate face până în data de 15 ianuarie când vor reveni din concediu singurii doi medici care știu să facă intervenții de acest fel: Manuel Chira de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca și Horațiu Suciu de la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu-Mureș.

Marius Zoltan, tatăl copilului a încercat să caute totuși o soluție în altă parte, mai ales că verdictul în cazul acestei malformații nu este tocmai liniștitor. Băiețelul poate rezista fără operație două-trei săptămâni.

După ce tatăl a luat legătura cu deputatul USR, Emanuel Ungureanu, care a postat pe Facebook informații despre situația copilului, cazul a ajuns cunoscut și la conducerea Ministerului Sănătății. Marius Zoltan a fost sunat de un secretar al Sorinei Pintea, ministrul Sănătății, care i-a spus că se va rezolva cazul. De asemenea, medicii au devenit foarte comunicativi și s-au oferit ei să îl opereze pe copil fără să mai aștepte să fie contactați. Dar numai după ce revin din concediu.

Între timp, tatăl nou-născutului a aflat că la Clinica Polisano din Sibiu, în 13 ianuarie, va sosi o echipă de medici din străinătate la un schimb de experiență. Clinica din Sibiu și medicii din străinătate sunt soluția salvatoare pentru Ștefan. Copilul va fi operat, gratuit, la Polisano.

Povestea lui Ștefan arată încă o dată minusurile enorme ale sistemului sanitar. Nu este niciun secret faptul că malformațiile la inimă în cazul bebelușilor se fac de către foarte puțini medici. În 2013-2014 secția de chirurgie cardiovasculară pentru nou-născuți din cadrul Institutului Inimii Cluj a fost închisă după ce Manuel Chira a ales să profeseze în domeniul privat timp de un an. Abia după ce s-a întors la Cluj, secția s-a redeschis.

Manuel Chira și Horațiu Suciu fac periodic deplasări la București la Spitalul Grigore Alexandrescu și la Spitalul de Copii Marie Curie, unde efectuează operații pentru copiii cu malformații cardiace.

În toamna anului 2017 a fost semnat un protocol de colaborare între Institutul Inimii Cluj și Spitalul Grigore Alexandrescu București care prevede training pentru medicii și asistentele din Capitală. Este interesant totuși că nimeni, în toată țara, nu a fost disponibil pentru operația lui Ștefan. Toată lumea medicală este în concediu până în 15 ianuarie?



ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours Analiza
  Marțafoii Clujului, Alin Tișe și Emil Boc, au trimis la STS o adresă smiorcăită, de ciudă că Clujul a pierdut Cloud-ul Regional. Sunt Tișe și Boc izolați de PNL?
 • Acum 11 hours FOTOGRAFILA
  VIDEO/FOTO: Cluj-Napoca, ca un patinoar. N-a făcut ”OSĂ” Boc patinoar pe lacul din Parcul Central, a făcut iarna în tot orașul
 • Acum 19 hours Politica
  De la semnarea Proiectului în valoare de 60 de milioane de euro pentru digitalizare în regiunea de Nord-Vest a României a lipsit președintele CJ Cluj
 • Acum 20 hours Politica
  Rafila, reacție la dosarele de șpagă din sistemul medical: ”E inacceptabil ca personalul să primească bunuri materiale în schimbul serviciilor pe care le oferă. Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane”
 • Acum 22 hours Din oras
  MAI UȘOR CU ANUNȚUL DE ANGAJARE PE SCĂRI! LEGAL, discriminarea în cuprinsul unui anunţ de angajare, pe criteriul genului şi al aspectului fizic ESTE INTERZISĂ
 • Acum 1 day Sport
  BUN SABĂU, BUNI JUCĂTORII U CLUJ! FC U Craiova – U Cluj 5-0, în etapa a 24-a din Superliga. Mai bine antrena Șurubaru, și așa ia bani degeaba
 • Acum 2 days In vizor
  FELICITĂRI, FAINE LUCRĂRI! ”Dottore” Bode a fost bun și ca ministru al Transporturilor
 • Acum 2 days PubliNews
  TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, a încheiat 2022 cu afaceri de 711 milioane lei, dar profitul a scăzut cu 64%
 • Acum 2 days Justitie
  CUM SĂ-ȚI PASEZI RESPONSABILITATEA, ROMÂNEȘTE: CA Cluj dă vina pe parchet pentru că violatorul din Cășeiu a fost eliberat: ”Judecătorul, sesizat cu 54 de minute înainte să expire reținerea”
 • Acum 2 days General
  Bărbatul care a violat o minoră în Cășeiu și nu a mai fost arestat că judecătorul a întârziat la serviciu, a fost prins de polițiști
 • Acum 2 days Din oras
  Până să se unească Cluj-Napoca cu Floreștiul, grație Supercom, s-a unit cu Pata Rât
 • Acum 2 days Politica
  Petre Daea: “Vaca trece prin mari greutăți. A devenit dușmanul planetei, e responsabilă că avem atâta poluare. România are 2 milioane de vaci și 9 milioane de mașini, și unele au două țevi”
 • Acum 2 days In vizor
  Începând de anul acesta, Educaţia din România va fi analizată în raportările pe baze de date ale OCDE “Education at a Glance”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE