Editorial

Ca în „Povestea drobului de sare”, proiectele lui Boc stau să se realizeze, dar e puțin probabil

Proiectul metroului din Cluj-Napoca, s-a lovit de un zăcământ de sare descoperit pe traseu. Nici proiectul refacerii Podului Porțealnul nu se simte mai bine, tot din cauza unui zăcământ de sare. Ca și ordonanța lui mai înainte, viceprimarul Tarcea, în cazul Podului Porțelanul (care zace de doi ani în proiect, tot din cauza unui drob mare de sare), Boc este încrezător cu privire la viitorul metroului.

Întrebat de soarta podului, cu vreo două săptămâni în urmă, debordând de optimism, Tarcea declara: „Oamenii s-au dus pe Lună, cu siguranță că există o soluție tehnică și pentru pod”. Întrebat de soarta metroului, Emil Boc, la fel de optimist, nu se lasă mai prejos decât Tarcea și plusează cu Marte (că de aia e el primar și Tarcea numai ordonanță, că știe mai multe): „Experţii, în acest moment analizează toate soluţiile şi vă pot asigura că există soluţii, acum 50 de ani omul a ajuns pe Lună, acum a ajuns pe Marte, vă daţi seama că va putea face un metrou chiar dacă întâlneşte un bulgăre de sare în cale”, a declarat Boc.

În aceeași logică optimistă, mă întreb cum de americanii au ajuns pe Lună și pe Marte, iar Boc și Tarcea nu sunt în stare să ajungă pe Pământ și, de cinci ani, să termine un drum de un kilometru pe dealul Lomb?

Mă întreb numai cum ar fi fost dacă Boc și Tarcea ar fi condus NASA și americanii Primăria Cluj-Napoca? Noi cu podul, metroul, drumul și altele terminate, ei căutând soluții să ocolească un meteorit de sare care le blochează  drumul spre Lună sau Marte.

Sarea asta de sub Cluj Napoca e de la marea de promisiuni lansate de Emil Boc în ultimii 16 ani. Ne-am ales cu sarea din toate promisiunile lui. Suntem cam ca în „Povestea drobului de sare” a lui Ion Creangă: nu e nici un pericol, marile proiecte ale lui Boc stau să se realizeze, dar e puțin probabil.

Dar ce știm noi, muritorii de rând? „Marile spirite se întâlnesc”, cugeta Voltaire despre autorii a două cărți cu același subiect, scrise aproape în același timp. Da, dar „depinde unde” adaugă scriitorul Daniel Schor, remarcând și că „mai degrabă se întâlnesc spiritele mici”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *