Eveniment

C. Pătrășcan face România bine, prin caricatură

Românii știu de umor, iar satira face România bine. Umorul poate fi povestit și repovestit. Prea puțini însă, reușesc să surprindă țara asta veșnic încruntată, din cauza problemelor de tot felul, într-o notă aparte, specifică, una caricaturală. Să tălmăcească și să creioneze subiectele acute ale zilei sau poate mereu aceleași probleme mioritice, prin intermediul reprezentării. Chipul umorului nu poate fi decât caricatura, iar Costel Pătrășcan a reușit să obțină din partea publicului clujean, un surâs în plină vară. Fie la privat, fie la privat, pardon: la stat, românii se spetesc ori din cauza fierbințelii cafelei, ori din cauza greutății hârtiei plimbate pe holurile instituțiilor. Dar dincolo de aceste mărunțișuri cotidiene, la finalul unei săptămâni de corvoadă, publicul clujean a avut prilejul să-l întâlnească pe celebrul caricaturist C. Pătrășcan în incinta Bibliotecii Județene „Octavian Goga”, acolo unde a putut urmări diversele închipuiri ale umorului, după cum reușește să ni le înfățișeze, spre deliciul și, bineînțeles, zâmbetele tuturor, doar C. Pătrășcan. 

Caut partener cu simțul umorului – formula clasică de agățat se dovedește a fi nu doar lipsită de conținut, ci și de umor, întrucât umorul poate fi și interpretat, tâlcuit. Ei bine, într-o formă lămurită, expoziția de caricaturi din holul Bibliotecii Județene din Cluj a putut fi admirată de public, iar umorul, citit și văzut, gustat chiar, apoi digerat și reinterpretat de cei cu simțul umorului

Videoproiecția de caricatură comentată a fost un spectacol în care C. Pătrășcan a dat viață propriilor caricaturi, comentându-le, iar publicul, care a avut prilejul de a vedea realmente caricatura sub diferitele ei chipuri, a înțeles ce-a vrut, fiecare după talentul său umoristic sau satiric. Altfel spus, un show de excepție.

„Marea greşeală a lui Costel Pătrăşcan, care cred că îl face indezirabil printre alţi caricaturişti, este că el chiar este caricaturist, chiar are umor, este inteligent”, a afirmat criticul Alex Ștefănescu. 

Da, cu acest prilej, C. Pătrășcan a lansat și albumul de caricatură „PAS CU PAS reînvățăm să râdem”.

Iar publicul clujean chiar a mai făcut un pas în acest sens. 

Înainte de a fi contemporanii marilor realizări din propriul oraș, clujenii au preferat să mai facă haz de necaz și și-au întâlnit caricaturistul inspirat.

Costel Pătrășcan – caricaturist editorialist de-a lungul anilor la: Adevărul, Evenimentul zilei, România literară, Academia Cațavencu, Plai cu boi etc. Zeci de expoziții naționale, dar și în Belgia, Israel, Cipru și China. Premii naționale și internaționale (Japonia, Germania, Canada, Macedonia, China, Iran, Croația etc).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *