Din oras

Bustul lui Sigismund Toduta, distrus cu rangi. Politia doarme

Hotii din Cluj-Napoca s-au indragostit de bustul de bronz al lui Sigismund Toduta din Parcul Central. Iubitorii de fier vechi au „mangaiat” cu rangile statuia compozitorului clujean astfel incat au deplasat-o 2 centimetri. Atat Politia municipala, cat si Politia locala patruleaza prin parc, insa niciun om al legii nu a vazut nimic suspect. Statuia din bronz a fost urnita cu rangi si deplasata de pe soclu.

Bustul lui Sigismund Toduta din Parcul Central din Cluj-Napoca e pe picior de plecare, ajutat de o trupa de hoti de fier vechi. Sculptorul bustului sustine ca Primaria i-ar fi sugerat sa “aiba grija” de propria lucrare, aflata pe domeniu public. Statuia lui Sigismund Toduta din centrul Clujului a fost dislocata cu rangi. Monumentul are aproximativ 50 de kilograme, e din bronz si valoreaza 10.000 de lei pe piata neagra.

“Am fost atentionat, recent, ca s-ar putea sa ramanem, din nou, fara statuie. Bustul a fost foarte bine fixat si montat si totusi au incercat sa-l disloce. (…) Ma tem ca se va intampla ca in 2008, cand bustul a fost luat cu totul. E o atentionare pentru cine pazeste monumentele”, a spus, pentru Ziar de Cluj, Mihai Ghircoias, reprezentantul Fundatiei “Sigismund Toduta” din Cluj-Napoca.

Bustul din bronz a fost furat in primavara anului 2008 chiar de sub nasul autoritatilor. Atunci, timp de cateva luni, in locul statuii a tronat, in dizgratie, vreme de o jumatate de an, o punga infipta intr-o tepusa. De data asta, din fericire, e vorba de un preludiu. Hotii de fier vechi l-au dislocat pe Toduta doar 2 centimetri.

“L-au dislocat, dar l-am prins asa de bine ca nu-l pot scoate decat daca rup piatra. Dar l-au deplasat vreo doi centimetri. Daca insista, pana la urma, o sa rupa ceva. L-au scos din spate, dar nu oricum: au dislocat parapetul din piatra din spate. N-a fost o chestiune de un singur om sau cu o surubelnita. A fost cu rangi. Cum s-a putut chestia asta, nu stiu. Le e la indemana de pe straduta, nu stiu. Ceva se intampla. Au ceva cu Toduta”, a spus sculptorul bustului, Ilarion Voinea.

Potrivit specialistilor, in acest caz, nu a fost vorba de o interventie de 30 de secunde si o piesa mica. Acum statuia e inclinata, nu sta in pozitia ei initiala.

“S-au dus cu un obiect mare, mai multi. Acolo s-a muncit cel putin o jumatate de ora ca sa disloce aia. Sunt prinse patru bulane in piatra, cu rasina care se face ca sticla, se cimenteaza, reactioneaza cu piatra. Talpile de bronz pe care sunt prinse, daca sunt miscate de mai multe ori, se pot disloca. Materialul e casant”, a continuat artistul.

Bustul lui Sigismund din Parcul Central a fost refacut si dezvelit acum doi ani. Intre timp, Parcul Central a fost modernizat si au fost montate camera de supraveghere, pentru combaterea vandalismelor. Cu toate acestea, sculptorul sustine ca Primaria are pretentia ca el sa pazeasca monumentul.

“Mi-au zis de la Primarie, vezi, dom’le, ca ti-au miscat statuia. Pai mie? N-o sa fac si planton la ea. Nu este treaba mea. (…) Nu inteleg cum s-a putut intampla; acum parcul e luminat ca ziua. Cum a putut ala sa faca operatia aia fara sa-l vada nimeni? Piatra are cateva sute de kilograme. A miscat-o si pe ea cand au intrat cu ranga in spate. Astia sunt specialisti”, puncteaza sculptorul.

Politiile dorm in parc

Surprinzator sau nu, nici patrulele Sectiei 1 de Politie nici politistii locali nu au observat dragostea hotilor pentru bustul din bronz. Potrivit normelor locale, dar si regulamentelor Politiei, in Parcul Central “Simion Barnutiu” patruleaza ambele echipaje. In zona exista si un sistem de supraveghere video, insa nimeni nu a observant nimic suspect.

Reprezentantii Inspectoratului Judetean de Politie (IPJ) Cluj spun ca nu a fost depusa nicio astfel de sesizare in cursul acestui an.

“Alaturi de Politia Locala, politistii din cadrul municipiului Cluj-Napoca desfasoara acte de prevenire a faptelor antisociale in zona. In intinerariile de patrulare este inclusa si zona parcului central”, au aratat oficialii IPJ Cluj.

Primaria este responsabila cu administrarea monumentelor publice de pe raza municipiului. Reprezentantii municipalitatii nu au putut oferi o pozitie in acest caz. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *