Reportaj

Bună Ziua, strada „verde” din cartierul gri

Scris de 923

Zona Bună Ziua, una cu ștaif în Clujul, per ansamblu, de 5 stele, putea deveni un cartier rezidențial modern, blocurile de aici fiind construite după Revoluție. Arealul însă s-a dezvoltat strict după cum le-a fost pofta dezvoltatorilor, care au construit numai pentru profit, nu și pentru oameni.

Blocurile mari, cu multe scări, delimitate de străduțe înguste, neasfaltate, arterele principale cu o încărcare de trafic spre 100%, lipsa de grădinițe, de școli, de parcuri, toate acestea au transformat Bună Ziua într-un cartier-dormitor, de unde se iese greu dimineața și se intră și mai greu seara.

Pe strada Bună Ziua, dezvoltatorii ar mai fi construit, numai că studiile de trafic, ce arătau o încărcare rutieră prea mare, nu le mai permiteau. Așa că municipalitatea s-a apucat și le-a lărgit strada, acum totul fiind în regulă pe hârtie.

Practic, Emil Boc pune resursele municipalităţii în slujba investitorilor imobiliari, nu a cetăţenilor, aşa cum le promite în declaraţii.

Ce mai contează că, la capătul acestei scurte căi rutiere, ea se îngustează ca o pâlnie pe străduțele strâmte în care mașinile se varsă? Chiar și acum, pe timp de pandemie, când Bună Ziua e aproape goală, în sensul giratoriu dinspre Trifoiului-Fagului-Măceșului, mașinile uneori „se înghesuie”. Într-o perioadă cu trafic normal, aici vor îmbătrâni clujenii care vor avea drumuri în zonă.

Problema cartierului gri, fără parcuri, fără locuri de joacă pentru copii, Primăria a rezolvat-o într-un mod specific Clujului: a vopsit strada într-un verde țipător, de nu mai poate nimeni zice că în Bună Ziua lipsesc spațiile verzi!

În plus, municipalitatea a montat și stații verzi de autobuz, adică stații normale, din plexiglas, pe acoperișul cărora zac mușchi. O feerie când vezi atâta verdeață, nu ai cum să nu te simți ca în pădure!

Pentru puținii copaci, care inițial trebuiau montați în mijlocul trotuarelor, riveranii urmând a se deplasa din creangă în creangă, ca maimuțele, s-a găsit în final o soluție, ei fiind mutați la marginea trotuarelor.

Trotuare pe care bălțile se formează la cea mai mică ploaie, cu toate că au fost recent turnate.

Trotuarele au un aspect valurit, la fel ca partea carosabilă, unde asfaltul arată ca o apă bătută de vânt. Cei care au lucrat aici, clar nu au fost niște perfecționiști!

Să sperăm că celelalte străzi din municipiu, care necesită lărgire și modernizare, nu o vor lua pe urmele străzii Bună Ziua, pentru că am risca să transformăm Clujul într-un papagal mai mare decât este deja – în pană de idei pentru trafic și pentru zonele verzi, Primăria s-a împăunat cu această stradă de un verde țipător pe care îl mai putem întâlni numai la papagalii amazonieni.

Foto: animalzoo.roULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours Justitie
  La o săptămână de la evenimente, procurorii cer arestarea preventivă pentru bătăușii de la localul ”Sare-n Bucate”. Între timp, ”bombardierii” au cam dispărut
 • Acum 10 hours Politica
  EXCLUSIVITATE! ”COCOȘIA” SE PLĂTEȘTE: S-a votat la Bistrița – și la fel se va vota în zilele urmatoare și în celelalte consilii județene, scoaterea Clujului din asocierea legată de cloud-ul regional
 • Acum 11 hours Politica
  ȚINTA celor doi ”Dottore” de la PNL e libertatea de manifestare și cea de exprimare. Bode insistă pe ”un răspuns mai ferm al statului”, mai ales că ”faptele comise în public au fost precedate de fapte de instigare publică prin folosirea unor platforme sociale”
 • Acum 11 hours Politica
  S-a urnit și societatea civilă. Ziar de Cluj atrăgea atenția marți că nord-coreenii Bode și Ciucă vor să bage la închisoare pe oricine-i contestă. Că PSD a devenit mai frecventabil ca PNL
 • Acum 12 hours Eveniment
  SUPĂRAT CA VĂCARUL PE SAT. În timp ce sindicaliştii din sănătatea clujeană protestează în fața Guvernului, Alin Tişe ar închide accesul bolnavilor din judeţele limitrofe la spitalele din Cluj
 • Acum 12 hours In vizor
  MERSUL PITICULUI: Proiectul de conectare a Clujului la Autostrada Transilvania a fost scos la licitație
 • Acum 14 hours In vizor
  Fanii “Șepcilor roșii” au criticat dur conducerea Consiliului Județean pentru starea deplorabilă a gazonului și a stadionului Cluj Arena
 • Acum 15 hours Jos palaria
  RESPECT pentru optimismul civicilor Clujului! În încercarea de a pune o ordine în colectarea deşeurilor din “Oraşul Comoară”, au înfiinţat un grup de dezbateri. Succes, deşi ştim că nu prea au cu cine. Ne referim la autorităţi
 • Acum 16 hours Eveniment
  Clujul acordă sprijin Turciei
 • Acum 16 hours Straineze
  PREŞUL LUI PUTIN ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ, UNGARIA, râde de “diplomaţia” de “tip chelner” a României: “Cu ce vă putem servi”. Uite cine s-a găsit să vorbească!
 • Acum 1 day In vizor
  BOALA GREA A ”DOTTORILOR”: IMPOSTURA NAȘTE AUTORITARISM ȘI RĂZBUNARE. Ciucă și Bode au inițiat o lege care prevede doar închisoarea pentru ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice. Orice protest va putea fi declarat tulburarea ordinii publice în viziunea acestor, chipurile, liberali
 • Acum 1 day Politica
  PSD îl acuză pe Rareș Bogdan de dezinformare pe subiectul OMV
 • Acum 1 day Rautacisme
  DIN ÎNTÂMPLARE nora inexistentului și inutilului ”sitimanajăr” Șurubaru este angajata Eco Garden și tot din coincidență soțul inspectorului școlar șef, Marinela Marc, este angajat la Supercom. Tot coincidență este și faptul că aceste firme sunt în pita banului public
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE