Din oras

Bulevardul (ne)Muncii: Transformarea zonei industriale a Clujului va avea «impact metropolitan, transilvănean și est-european», potrivit masterplanului analizat de funcționarii Primăriei

Clujul intenționează să devină, cu orice preț – «un exemplu de bune practici în proiecte de revitalizare și regenerare socio-urbană». Pentru concretizarea unor asemnea ambiții, Primăria analizează așa-numitul masterplan pentru prefacerea zonei industriale a B-dului Muncii sud și a teritoriilor adiacente, una dintre temele la care reprezentanții autorităților au revenit în ultima perioadă.

De fapt, așa-numitul plan director = masterplan pentru transformarea Bdului (ne)Muncii s-a aflat de curând și în analiza urbaniștilor din comisia CTATU.

Acum, strategia încape pe mâna celorlalți funcționari ai Primăriei, spre analiză.

Adoptarea unui asemenea proiect de hotărâre este necesară pentru introducerea unei noi viziuni de dezvoltare a orașului: municipalitatea este gata de o schimbare paradigmatică: de la «Întoarcerea spatelui către oraș și apă» din prezent, la «Orientare către Oraș și către Someș» cu majuscule, dar în viitor.

În acest sens, vechiul PUG 2014, dar și strategia 2021-2030 sunt respectate.

Desigur, o eventuală schimbare a PUG-ului va presupune și adoptarea unui alt „masterplan”, dar acest aspect ține de viitor. Desigur, pe alți bani.

Dincolo de aceste aspecte, masterplanul ține cont și de vecinătăți: spre exemplu, de Pădurea Clujenilor/Parcul Tineretului – nimeni din administrația Boc nu cunoaște numele precis al acestui obiectiv verde –  „investiție a autorității locale recent finalizată care crează oportunitatea de generare a unor proiecte pentru realizarea unui culoar verde”, chiar dacă clujenii nu au apucat să se bucure de Parc, întrucât acesta a fost anunțat ca fiind realizat înainte de încheierea lucrărilor.

CITEȘTE: Pădurea Clujenilor, un deal cu un pâlc de copaci, nu este finalizată, cu toate că primarul Boc declară că e „în faza finală de recepție”

În virtutea unor asemenea vecinăți și pseudo-realizări…

Documentația cu caracter strategic de planificare se asumă prin hotărâre de consiliu local și este dusă la îndeplinire și implementare de Primăria municipiului Cluj-Napoca prin departamentele de specialitate.

CITEȘTE ȘI: Bulevardul (ne)Muncii, din studiu în studiu: Zona industrială a Clujului se transformă, dar în viitor

Potrivit noii viziuni, bulevardul Muncii se va transforma într-un „teritoriu funcțional, rezilient, sustenabil”.

Proiectul dezvoltat de Atelier RVD/Universitatea Tehnică Cluj-Napoca presupune dezvoltarea în viitor a Bdului Muncii cu axe de dezvoltare în plan cultural și verde.

Pol cultural – amplasat în peninsula formată de meandra Someșului în axul străzii Beiușului, cel mai apropiat punct al zonei de Nodul IRA Mărăști. Acest pol va putea conține una sau mai multe dotări culturale majore precum: muzeu, centru de artă, centru cultural, mediatecă, teatru sau alte asemenea. Dotarea va trebui să aibă impact și adresabilitate cel puțin metropolitană și să genereze un spațiu public adiacent semnificativ. Aceasta va avea rol de a crea punctul reper care să polarizeze întreaga zonă.

Polul verde – sportiv – amplasat de o parte și de alta a raului Someș în lungul acestuia, în capătul vestic al pistei aeroportului, de la Centura TR35 la Stația de epurare. Acest pol va putea integra, alături de un parc verde semnificativ ca suprafata cu access direct pe ambele maluri ale Someșului, funcțiuni precum: bazin olimpic, centrul de atletism, clădiri pentru sporturi indoor, centre de escaladă, skatepark, piste de carturi, moto-cross, moto & velo-trial, centru pentru sporturi nautice caiac/canoe, etc.

Etapizare priorități: 1-5 ani

– Podul nou Fabricii de Zahar
– Irigarea cu mijloace de transport public și piste velo a noii conexiuni formate pe strada Fabricii de Zahar
– Restructurarea podului Beiușului, extinderea și funcționalizarea străzii Beiușului până în Bd-ul Muncii
– Axul Velo Metropolitan în lungul Someșului

Sunt încurajate dezvoltările de poli noi în teritoriu, inclusiv cele ce atrag locuirea și mixul de funcțiuni pentru deservire zonală. Sunt încurajate evenimente, activități și investiții efemere ce pot pune în lumină sau activa diverse zone, spații publice, clădiri, funcțiuni și pot fi agreate și investiții adaptabile/ transformabile cu un caracter temporar înțeles într-o perspectivă de lungă durată, care nu afectează fundamentele conceptuale ale prezentului studiu.

Etapizare priorități: 5-15 ani

– Centura TR-35
– Pod nou, restructurare și conectivitatea străzii Voroneț cu str. Branului
– Polul cultural – Ansamblu de dotări culturale majore precum: muzeu, centru de artă, centru cultural, mediatecă, teatru, centru de evenimente, congrese si expozitii, sau alte asemenea.
– Polul sportiv – parc verde semnificativ în lungul Someșului, funcțiuni precum: bazin olimpic, clădiri pentru sporturi indoor, centre de escaladă, skatepark, piste de carturi, moto-cross, moto-trial, etc.

Etapizare priorități: 15-25 ani

– Extinderea liniei tramvaiului până după stația de epurare
– Metrou

Suplimentar există o serie de măsuri cu aplicabilitate continuă:

– trebuie prioritizate investițiile publice care sprijină extinderea și densificarea rețelei de transport public
– trebuie continuate măsurile de prioritizare a transportului public în detrimentul automobilelor o dată cu noile investiții în infrastructură.

Proiecte conexe

  • Nod IRA Mărăști – proiect complex de legătură denivelată între DN1 cu str. Beiușului, str. Soporului, str. Răsăritului și str. Câmpul Pâinii, inclusiv restructurarea străzii Beiușului
    • Bulevard colector de legătură intre str. Beiușului și str. Fânațelor
    • Pasaj denivelat – str. Fabricii de Zahăr intersecție cu linia ferată și restructurarea străzii Fabricii de Zahăr
    • Restructurare str. Bobâlnei, inclusiv conectivitate cu str. Fabricii de Zahar
    • Restructurare str. Branului , str. Vidrei și intersecția cu DN1
    • Axa Verde de mobilitate Nord-Sud din estul orașului; ansamblu de proiecte corelate ce va lega Pădurea Clujenilor de: Axul verde in lungul Somesului si parcurile aferente, Băile Someșeni, parcul Est, Baza Sportivă Gheorgheni, Livada Plloacsai, Parcul Borhanci, pădurea Făget
    • Relocare/îngropare parțială rețele de electricitate mare capacitate
    • Extinderea capacității a stației de epurare
    • Realizarea unei baze noi de Bus/Tramvai de capacitate ridicată
    • Plan de urbanizare integrată în zona dealul Steluța-Fânațelor pe componenta de locuire

Regenerarea urbană a bdului Muncii va presupune etape, precum: contract de restructurare, exproprieri și parteneriate public-private.

Așa-numitul masterplan pentru prefacerea Bdului Muncii va fi transpus în realitate ÎN VIITOR.

Exit mobile version