Analiza

«Buldozerul» Boc se ascunde după lege. Și nenorocește oameni

Scris de 733

«Asta-i LEGEA» – ne tot spun autoritățile care, cu legea pe destine umane călcând, sunt gata să exproprieze proprietarii, oferindu-le un preț de 292 €/mp într-un Cluj imobiliar unde prețul mediu de piață este de 2,500 €/mp. Cu asemenea „despăgubire”, proprietarii de ieri devin la propriu oameni ai străzii.

CITEȘTE ȘI: Nici războiul nu pune oamenii pe drumuri cum o face Primăria Cluj-Napoca

În ianuarie 2022, consilierii clujeni au aprobat sumele alocate de la bugetul local pentru exproprierile necesare privind realizarea obiectivului de investiții Modernizare Calea Moților-Mănăștur–str Uzinii Electrice–str Oțetului–str Mărginașă din municipiul Cluj-Napoca. 

Au votat, cu bună știință, o lege locală inumană, prevalându-se de legea națională.

Pentru obiective bombastice, promise în campanii electorale, reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca – o administrație penelist-liberală, sunt dispuși să-i scoată pe clujenii-proprietari din case, fără a-și asuma urmările tragice ale unei asemenea decizii: ieri erai proprietar, astăzi un simplu sinistrat. Pentru că decizia autorităților de a te expropria vine peste tine asemenea unei calamități.

Nici bravii apărători ai proprietății private, peneliștii clujeni, nici UDMR-iștii parteneri de guvernare, nici USRPlus-iștii echității și ai transparenței – toți consilieri clujeni locali, nu au ridicat un deget a întrebare: cum poate fi derulat un proiect de o asemenea amploare, precum cel de extindere a arterei Moților-Mănăștur și a străzilor adiacente în condițiile în care legea aia strâmbă prevede o despăgubire pentru exproprieri absolut inacceptabilă într-o piață imobiliară precum cea clujeană unde prețul mediu real (stabilit de piață – de piața aia liber-liberală ce se reglează singură, nu?!) este de 2,500 EUR/mp?

Unul dintre proprietarii de pe str Mărginașă, parte componentă a lucrărilor de supra-lărgire, a fost somat la finalul lunii februarie să elibereze locuința pentru cauză de utilitate publică.

Până la mijlocul lui martie 2022.

De ce viceprimarul-economist Dan Tarcea, dar și primarul-jurist Emil Boc, fost premier al României, nu au mișcat un deget pentru a îndrepta legea aia strâmbă, după care se ascund: «Te despăgubim conform legii» sau «Atâta ne permite legea».

Dar ce păzesc parlamentarii clujeni – senatorii și deputații care acum, vezi Doamne, fac și desfac pentru refugiații ucraineni, dar nu sunt capabili să schimbe în bine viața comunității pe care o reprezintă?

Romii sunt tot la Pata Rât. Iar cei care dispun temporar de o locuință în zonele mărginașe ale orașului sunt evacuați forțat și făcuți oameni ai străzii.

Pentru ei, cine luptă?

Pe aceștia, cine îi reprezintă?

În cazul proiectului de modernizare Calea Moților-Cala Mănăștur-strada Uzinei Electrice-strada Oțetului-strada Mărginașă, un număr de 48 de imobile, din care 25 din domeniul public și 23 din domeniul privat, se suprapun lucrărilor de extindere a arterei Moților – Mănăștur.

Cel puțin un număr de 8 case vor fi demolate și peste patruzeci de imobile urmează să fie afectate de extinderea arterei Moților-Mănăștur.

Cum a fost capabilă Primăria Cluj-Napoca să se apuce de un asemenea obiectiv bombastic fără să se preocupe de soarta proprietarilor care vor ajunge pe drumuri?

Încă din primăvara lui 2020, autoritățile publicau Planul Urbanistic Zonal pentru lărgirea străzilor Moților-Mănăștur.

CITEȘTE ȘI: Primăria ignoră cetățenii de când a mutat dezbaterile în online și demolează clădiri după bunul plac. Moților e prima stradă afectată

Etapele de desfășurare ale proiectului au fost laborioase, dar insuficiente. Știind bine că în urma unui asemenea obiectiv o seamă de cetățeni vor fi expropriați, primarul și consilierii săi locali, precum și parlamentarii clujeni s-au făcut că muncesc, în loc să muncească pe bune în slujba cetățeanului.

Emil Boc, în calitate de președinte al Asociației Municipiilor din România (AMR), ar fi trebuit să pună tema modificării LEGII nr. 255 din 14 decembrie 2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local.

Să-și pună parlamentarii la muncă, iar nu la share-uit discursuri și reclame electorale pe Facebook.

Cum este posibil ca într-un Cluj imobiliar fără căpătâi, cu un preț mediu de 2.500 EUR/mp, să acorzi despăgubire în baza legii în valoare de 292 EUR/mp fără să faci un minim efort de a îndrepta o lege strâmbă?

Cum a fost posibil ca un asemenea proiect de anvergură, precum extinderea arterei Moților – Mănăștur, să plece la drum?

Care a fost urgența urgențelor – realizarea unui proiect electoral sau îndreptarea unei legi în baza căreia să poți despăgubi la justa valoare – la valoarea pieței imobiliare clujene – proprietarii ale căror imobile se suprapun cu coridorul de exproprieri?

Cursul valutar la data emiterii deciziei de expropriere pentru 1 EUR este de 4,8846 lei.

Vezi raportul întocmit de evaluator AICI.

 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Politica
  PSD îi cere lui Niculae Bădălău să demisioneze, după ce a fost reținut de procurorii DNA
 • Acum 2 hours General
  Corpul de control al ministrului Educației este la colegiul din Turda unde a predat fostul interlop Balibacea
 • Acum 3 hours Politica
  Fără nicio legătură cu cerințele de intrare în spațiul Schengen, capacitatea tehnică a României de a proteja frontierele UE, cele politice privind independența și eficiența Justiției, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania bagă placa orbanistă cu ”românii e răi și nu merită” prin gard
 • Acum 3 hours Din oras
  URBANISMUL DE CUMETRIE DIN ”FUNĂRIA” LUI EMIL BOC: Investiția care a primit undă verde la urbanism în cartierul unde primarul OSĂ a decretat că autorizațiile se dau după 2026
 • Acum 3 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: ”Sunt interese foarte mari ca România să rămână fără fabrici de medicamente”
 • Acum 17 hours FOTOGRAFILA
  HEI-RUP-BUM! Să aibă Boc dăluța lui, chiar dacă prost pusă, să se cocoațe cu un discurs pe Tricolor de 1 Decembrie. Treptele din fața Teatrului Național, mizerie de lucrare
 • Acum 17 hours Jos palaria
  ÎN SFÂRȘIT, SPORTIVITATE ȘI LA CLUJ-NAPOCA: Foști jucători de la CFR, “U” și Sănătatea au jucat într-un meci caritabil pentru fiul lui Casian Miclăuș
 • Acum 23 hours Politica
  Clujul OSĂ aibă (fin nou) un nou spital. Ministrul Sănătății: ”Anul viitor vom avea proiectele detaliate”
 • Acum 23 hours Din oras
  Un neterminat de 16 ani a băgat în spital un bărbat de 38 ani
 • Acum 24 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 1 day In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 1 day General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 2 days Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE