Din oras

Bugetul local al municipiului Cluj-Napoca, votat pe repede înainte. Lista investițiilor e aproape aceeași ca și în anii trecuți

Bugetul municipiului Cluj-Napoca este anul acesta în valoare de 300 milioane euro, mai mare cu 53 milioane euro decât anul trecut. În ședința de Consiliu Local de marți a fost votat proiectul de buget local pe anul 2017, cu 20 de voturi pentru și patru abțineri (PSD).

Consilierii locali au avut nevoie de doar o jumătate de oră să discute și să voteze proiectul. De fapt, din cele 30 de minute, jumătate din timp a fost alocat prezentării bugetului de către primarul Emil Boc, prezentare care a mai fost făcută de cel puțin două ori, în timpul dezbaterilor publice.

Au fost propuse doar trei amendamente, din care două au vizat strict detalii tehnice, iar unul a vizat alocarea a 1 milion lei pentru achiziționarea unei clădiri pentru sediu nou pentru Școala Iuliu Hațieganu din Mănăștur. Aceasta este singura propunere a cetățenilor din timpul dezbaterilor, care a fost luată în calcul înainte de votarea proiectului de buget.

Înainte ca bugetul să fie votat cu succes, consilierii locali PSD au avut două intervenții. Momentul a fost unul caraghios pentru că au citit de pe hârtie „directivele” de la partid.

„Domnule primar, vă felicit pentru prezentarea frumoasă a acestui subiect. Constat că sunt aceleași proiecte ca în fiecare an, concluzie că repetiția este mama studiului. Am ajuns la concluzia că hârtia suportă orice, nu știu de ce licitațiile sunt câștigate mereu de firme care au probleme și nu pot să ducă la capăt proiectele. Permiteți-mi să mă abțin de la vot”, a spus Adrian Mureșan (PSD+ALDE).

Cam aceeași poveste a fost citită de pe hârtie și de Tothfalusi Andras.Cu zâmbetul pe buze, primarul a precizat că legislația este de vină.

„Există probleme în unele proiecte cu implementarea, dar acesta este cadrul legal al României și al Uniunii Europene”, a punctat Boc.

Fără alte discuții, amendamente sau intervenții, proiectul de buget a fost votat.

Cu toate că au fost organizate două dezbateri publice, proiectul de buget a rămas aproape nemodificat înainte să fie votat. La fel ca și în alți ani, aceste discuții au fost exact ca o frecție la picior de lemn pentru că numărul de participanți fie a fost foarte redus (în cazul primei dezbateri care a avut loc în Sala de Sticlă a Primăriei), fie participanții au vorbit pe lângă subiect (în cazul dezbaterii din Mănăștur). De exemplu, Aurel Coltor, președintele Asociației pentru  Adevărul Revoluției i-a cerut primarului Emil Boc să cumpere clopote care să îi însoțească pe morți pe ultimul drum; un alt cetățean a vrut ca primarul să plafoneze chiriile, care sunt prea mari; Simona Varga, membru USR a solicitat conducerii Primăriei să monteze balustrade la intrarea în blocuri, pentru pensionarii care cad pe scări. Această din urmă propunere este doar una dintr-un lung șir de idei caraghioase ale clujenilor din cartierul Mănăștur.

Printre multitudinea de idei care nu aveau nicio legătură cu proiectul de buget, au fost totuși câteva propuneri pertinente – modernizarea străzii Cuza Vodă, extinderea programului Cluj Bike, construirea de locuințe sociale pentru categoriile defavorizate și mai ales pentru rromii de la Pata Rât. Toate bune și frumoase atâta doar că niciuna dintre aceste idei nu a fost cuprinsă în proiectul de buget, deși primarul Emil Boc și-a notat fiecare propunere și le-a spus cetățenilor că va încerca să includă ideile lor în proiect.

Cu sau fără dezbateri, destinația banilor municipiului este exact cea pe care a dorit-o conducerea Primărie și a fost prevăzută în proiectul de buget de dinainte de dezbaterile cu cetățenii: achiziționarea de mijloace de transport noi (50 de autobuze, 6 garnituri de tramvaie, 10 autobuze electrice), construirea a 40 de platforme subterane pentru colectarea selectivă a deșeurilor, modernizarea Spitalului Municipal, construirea unui cimitir nou, construirea de parkinguri de cartiere etc.

Pe lista de priorități privind cheltuirea banului public se află și eternele proiecte care nu se mai termină de ani buni: parkingul Negoiu din Mănăștur, Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative, Centrul de Sprijinire a Afacerilor TEAM, drumul de legătură dintre Oașului și Dealul Lomb etc.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *