In vizor

Bugetul județului Cluj a fost aprobat. Consilierii USR Plus, puși la colț: „Au propuneri care dau bine la public, dar fără susținere legală ”

Bugetul Consiliului Județean Cluj pentru anul 2021 a fost aprobat după 2 ore de discuții care s-au concentrat în special pe „educarea” consilierilor județeni USR Plus care nu au înțeles că proiectele propuse de ei nu au nici fundament legal și nici surse de finanțare. 

Consilierii județeni USR Plus au propus mai multe amendamente pe sănătate publică cum ar fi: o campanie de informare pentru susținerea vaccinării, program de screening în școli pentru depistarea problemelor renale, majorarea normei de hrană pentru pacienții din spitale cu 10 lei/zi, subvenționarea hranei pentru rezidenți și scutirea de la plata chiriei pentru cabinetele medicilor de familie. 

Președintele Alin Tișe și consilierii județeni PNL au încercat să le explice din nou, după explicațiile pe care le-au primit în cadrul comisiilor de Sănătate și de Buget-finanțe, că aceste proiecte au susținerea tuturor, dar în acest moment pentru unele dintre ele cum ar fi hrana rezidenților și scutirea de la plata chiriei nu există fundament legal. În ceea ce privește majorarea indemnizației de hrană, președintele Alin Tișe a menționat că după aprobarea Hotărârii de Guvern care prevede majorarea indemnizației de hrană la 16 lei/zi se poate discuta o eventuală mărire, dacă vor exista fonduri în buget. 

„Motivul respingerii acestor amendamente este că nu avem o bază legală, nu alte motive. Susținem un astfel de proiect dacă vom avea baza legală. Percepția unora ar fi că noi nu dorim să acordăm hrană rezidenților, ca și cum o parte dintre consilieri ar fi împotrivă. Cu toții susținem acest demers, dar mare parte dintre colegii noștri au înțeles că nu există o bază legală. Când vom găsi o bază legală solidă, vom putea să votăm. La fel cum la celălalt proiect care viza majorarea indemnizației de hrană, după Hotărîrea de Guvern vom vedea exact care sunt posibilitățile județului de a suplimenta peste acea sumă de 16 lei minimă propusă. Aș fi vrut să susțin o parte dintre ele, dar e important modul in care vă raportați la prevederile legale, altfel va fi doar pentru spectatori și pentru satisfacția de a fi ascultați. Din experiența mea de politician tânăr de acum mulți ani vă fac această sugestie: să negociați aceste proiecte pentru a fi aprobate. Îmi doresc să găsim o colaborare”, a declarat Alin Tișe.

În ceea ce privește o eventuală campanie de informare privind vaccinare, consilierul județean Marinela Marc a propus ca această informare să fie făcută pe canalele de comunicare ale Consiliului Județean. De asemenea, să existe o comunicare cu primarii care pot să informeze cetățenii din comune. În același timp vor exista unități mobile care se vor deplasa în mediul rural.

Consilierii județeni USR Plus au apreciat deschiderea la dialog venită din partea președintelui Alin Tișe, și au cerut sugestii pentru ca și proiectele lor să fie aprobate de către plenul Consiliului Județean Cluj.

„Nu găsim forul în care aceste proiecte să găsească acceptul dumneavoastră prin vot. În ședința de comisie colegii au spus că nu sunt pregătiți să dezbată în profunzime aceste amendamente și am venit în plen. Unde se pot discuta aceste lucruri și să luăm în calcul aceste precizări pentru a ajunge la o finalitate?”, a întrebat consilierului Adela Deheneș.

Consilierii județeni PNL au considerat însă că propunerile USR sunt făcute pentru public, aceștia având o atitudine populistă. Deși li s-a explicat în comisii că amendamentele lor nu au susținere legală ei s-au făcut că nu înșeleg și tot le-au susținut în plen.

„Am impresia că unii colegi de la USR au o doză de populism. Au propuneri care dau bine la public, dar nu au susținere legală. Nu cred că noi nu ne dorim să susținem aceste amendamente, dar nu sunt sustenabile din punct de vedere legal și economic. Deși li se spune că nu se pot supune în plen se fac că nu știu. Dacă ar fi chemat persoane avizate să le explice, azi nu mai aveam această discuție”, a declarat Iuliu Sînmărtean.

Și alți consilieri județeni din PNL și-au pierdut la un moment răbdarea cu cei de la USR Plus, mai ales că acestora li s-au explicat exact motivele pentru care Comisia de buget finanțe nu poate susține aceste amendamente.

„Amendamentele au fost discutate în ședința comisiei de buget-finanțe care a durat aproape patru ore. A fost prezent și directoarea economică care a venit cu argumente pentru care nu se pot implementa. Colegii nu au venit nici cu baza legală nici cu sursa de finanțare și au picat la vot. Nu au fost împinși de la spate să vină în plen, ei au dorit să vină pentru că e dreptul lor”, au mai transmis consilierii PNL.

Valoarea totală a bugetului Consiliului Județean Cluj pentru anul 2021 este de 1.583.356.530 de lei. Pentru 2021, bugetul local al județului este de 935.886.080 de lei, din care 575.018.350 lei reprezintă bugetul alocat dezvoltării, respectiv cheltuielilor de capital și investițiilor și 360.867.730 lei reprezintă secțiunea de dezvoltare. 

Citește mai mult:

Bugetul județului Cluj, cel mai mic din ultimii patru ani. Tișe: „Este o scădere de 20% față de bugetul din 2020. Unele proiecte de investiții vor fi amânate”

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *