Din oras

Buftea de Cluj bate filmul: într-un an, construcția a progresat 25%. Un nou termen de finalizare a investiției este depășit

Firmele falimentare cu care se încurcă Primăria Cluj-Napoca dau peste cap orice termen de încheiere a investițiilor.

Primul termen de finalizare a lucrărilor la  Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative din Lomb a fost mai 2015, dar nu a fost respectat. Al doilea termen a fost decembrie 2016 și nici acesta nu a fost respectat. Urmează al treilea: primăvara lui 2016.

Obiceiul Primăriei Cluj-Napoca de a lucra cu firme falimentare sau care pur și simplu nu au chef să își respecte promisiunile face ca termenele de finalizare a investițiilor să fie date peste cap în permanență. Vorbim de școli, parkinguri, drumuri, centre de afaceri și lista ar putea continua. Sunt proiecte cu bani mulți, din bugetul local sau din buzunarul Uniunii Europene. 

Într-o situație de acest fel se află Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC), un proiect în valoare de aproximativ 59 milioane lei (jumătate fonduri locale și jumătate fonduri europene), cunoscut și sub numele de Hollywood-ul Pitic sau Buftea de Cluj. Din 2013, când au început lucrările, în fiecare an, primarul Emil Boc îl notează pe lista priorităților pentru anul în curs. Și la sfârșit de an când să tragă linie, Buftea de Cluj tot nu e gata. Același lucru se va întâmpla și anul acesta.

Noul termen este mai greu de estimat

Ovidiu Cîmpean, responsabilul de proiect din cadrul Primăriei Cluj-Napoca a declarat pentru Cluj 100% că stadiul de finalizare a lucrărilor la CREIC a ajuns acum undeva la 85%. Noul termenul de încheiere a investiției este mai greu de estimat pentru că “depindem de drumul de acces și de conectarea la utilități, dar va fi undeva în primăvară,dar trebuie precizat că acest termen de finalizare este fără utilități”, a precizat Ovidiu Cîmpean.

În decembrie anul trecut, stadiul lucrărilor era undeva la 60%, potrivit estimărilor făcute de oficialii din Primărie, ceea ce înseamnă că s-a lucrat foarte puțin anul acesta. De altfel, șantierul ar fi trebuit să fie gata până la sfârșitul lui 2016, dar noul termen a fost prelungit cu câteva luni. Trebuie subliniat faptul că termenul inițial de finalizare a CREIC a fost mai 2015, însă falimentul firmei Vale International a dat peste cap calendarul lucrărilor.

Dacă și în următoarele luni se va lucra în același ritm lent este posibil să avem un Hollywood Pitic abia spre sfârșitul lui 2017.

Firmă falimentară, contract reziliat, altă licitație

Problemele cu Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative au apărut în 2014, odată cu intrarea în faliment a constructorului, firma Valve International. Deși a anunțat că va duce lucrările la capăt, evident că nu a putut respecta promisiunea. Așa s-a ajuns la organizarea unei noi licitații, în 2015, pentru desemnarea unei alte firme care să facă lucrările rămase „restante” de la Valve International. 

La licitația pentru „rămășița” de lucrări au depus oferte ACI, TCI Contractor General, Construct Perom – Decorint, Electroplus – Victor Construct. A fost desemnată câștigătoare TCI Contractor General. Ulterior, Victor Construct a depus contestație, dar a fost respinsă de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor și în februarie 2016 Primăria a semnat contractul cu TCI Contractor General, termenul de finalizare a lucrărilor fiind de zece luni. Restul de lucrări rămase de la Valve International sunt în valoare de aproximativ 42 milioane lei. 

Cum va arăta Buftea de Cluj la final

Valoarea exactă a proiectului CREIC este de 68.389.300,3 lei, din care 25.990.997,05 lei sunt fonduri nerambursabile. Hollywood-ul Pitic se construiește pe o suprafață de teren de 73.365 metri pătrați în Lomb.

CREIC va avea patru corpuri, fiecare cu un număr diferit de niveluri. Structura pe verticală este următoarea: trei niveluri de subsol, parter și patru etaje. Suprafața utilă va fi de peste 13.000 metri pătrați, birourile vor ocupa 2.230 metri pătrați, atelierele de creație se vor întinde pe aproape 1.000 metri pătrați, iar spațiile multifuncționale vor depăși 1.000 metri pătrați.

CREIC va avea 125 de locuri de parcare în interior și 209 în exterior.

În cadrul Centrului de Industrii Creative vor exista spații de birouri, ateliere de creație, spații de producție audio-video (de unde și numele de Buftea de Cluj și Hollywood-ul Pitic), spații pentru organizarea de evenimente (conferințe, expoziții, spectacole). Va exista și un amfiteatru verde pentru organizarea de manifestări în aer liber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *