Sanatate

Bruceloza, boala cu 100 de fete

Aceasta boala se datoreaza bacteriei “Brucella”: si este transmisa omului de catre animalele din crescatorii. Ea este intalnita in tarile mediteraneene unde ste cunoscuta sub numele de “febra de la Malta”.

 

Bruceloza se intalneste frecvent la animalele de crescatorie. Ea se transmite la om fie prin conract direct cu animalele (este cazul crescatorilor de animale, ciobanilor, veterinarilor sau al persoanelor care lucreaza  in abatoare), fie prin consumul laptelui, branzeturilor proaspete sau al lactatelor nepasteurizate, contaminate.

 

Simptomele. Incubatia poate dura mai multe saptamani. Primele simptome ale bolii sunt febra mare insotita de dureri difuze si transpiratii care dureaza cateva zile. Apoi febra se prelungeste, iar curba febrila capata un aspect variabil. Ea poate fi izolata sau asociata cu dureri articulare, lipsa a poftei de mancare, slabiciune musculara si chiar o stare depresiva. I se mai spune “Boala cu o suta de fete”. Boala poate deveni cronica. In acest caz, se manifesta sub forma unor pusee despartite de lungi perioade de remisiune.

 

Diagnosticul se bazeaza, la inceputul bolii, pe evidentierea bacteriei Brucella in sangele bolnavului (hemocultura). Tardiv el este confirmat de reactia cutanata la o injectie intradermica cu antigen brucelos (intradermoreactia Burnett, ca la tuberculoza). Identificarea anticorpilor specifici produsi de bolnav, ca reactie la invazia germenilor (reactia Wright), reprezinta o dovada mai fidela a boli.

 

Tratamentul poate fi eficace, necesitand asocierea a 2 sau 3  antibiotice: tetracycline, aminoglizoide si chinolone.
El trebuie urmat timp de 2 luni, incepand din faza acuta. Atunci cand tratamentul este inceput tardiv, boala este mai dificil de tratat. In aceasta situatie se poate adauga la tratamentul antibiotic, tratament corticosteroid. Starea depresiva determinata de boala poate fi tratata prin psihoterapie.

 

Profilaxia. Cazurile de bruceloza umana sau animala trebuie obligatoriu sa fie declarata autoritatilor sanitare locale. Animalele contaminate sunt sacrificate si crescatoriile dezinfectate. Personalul care lucreaza direct cu animalele trebuie sa respecte regulile de igiena elementara si in primul rand sa poarte manusi atunci cand sunt in contact cu sangele animalelor, in momentul fatarii sau al sacrificarii animalelor.

 

Vaccinarea personalului expus si a animalelor are rolul de a reduce frecventa acestei boli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *