Bronsita este o afectiune simpla, asemanatoare racelii obisnuite. De obicei, este determinata de o infectie virala care implica si bronhiile, producand o tuse profunda, care, la randul ei, exteriorizeaza o secretie galben-cenusie din plamani. Bronhiile sunt caile aeriene principale ale plamanilor. Cand mucoasa care captuseste bronhiile se inflameaza, aceasta afectiune poarta numele de bronsita.
Modalitati de ingrijire:
– Odihniti-va suficient. Beti multe lichide. Folositi un umidificator in camera.
– Administrat-va antitusive. Adultii pot lua aspirina sau acetaminofen pentru febra. Copiilor ar trebui sa li se administreze numai acetaminofen sau ibuprofen.
– Evitati iritantii de cai respiratorii, precum fumul de tutun.
– Bronsita acuta dispare, de obicei, in cateva zile. Consultati un doctor daca simtiti greutate la respiratie sau aveti temperatura inalta mai mult de 3 zile. Daca tusea dureaza mai mult de 10 zile si sputa (materia pe care o scuipati din plamani) devine galbena, cenusie sau verde, medicul v-ar putea prescrie un antibiotic.
Laringita (crup) este determinate de un virus care afecteaza cutia de rezonanta a vocii (laringele), traheea si bronhiile. Laringita apare cel mai frecvent la copii cu varste intre 3 luni si 5 ani, si afecteaza mai curand baietii decat fetitele. Din cauza unei ingustari a caii respiratorii, copilul cu laringita are o tuse consistenta, cu rezonanta metalica, care poate fi asemanata cu sunetele emise de o foca. Vocea copilului devine ragusita si respiratia este dificila. Copilul poate deveni agitat si incepe sa planga, ceea ce face respiratia si mai dificila. Laringita dureaza, de obicei, 5-6 zile. in aceasta perioada, evolutia variaza ca forma de la usoara la severa, de cateva ori. Simptomele se agraveaza de obicei noaptea.
Modalitati de ingrijire:
– Linistiti copilul. Rasfatati-l, cititi-i o carte sau antrenati-l intr-ujn joc distractiv.
– Dati-i sa bea lichide limpezi, calde pentru a ajuta la fluidizarea secretiilor vascoase.
– Evitati expunerea copilului la fum, pentru ca agraveaza simptomele.
– In camera copilului mentineti aerul cald si umed. Asezati usor un servet ud peste nasul si gura copilului, in asa fel incat sa nu-i afecteze respiratia. Umpleti un umidificator cu apa calda, apropiati fata copilului de abur si puneti-l sa respire adanc in gura. Asezati copilul intr-o baie de abur cel putin 10 minute. Repetati actiunea de cate ori considerati necesar. (Incercati sa iesiti afara daca vremea este racoroasa sau rece).
– Dormiti in aceasi camera cu copilul, ca sa sesizati daca starea acestuia se agraveaza.
Tratament. Cateodata, laringita poate cauza blocarea aproape completa a cailor respiratorii. Solicitati asistenta medicala de urgenta daca observati urmatoarele simptome: cresterea salivatiei sau dificultate de aplecare a capului inainte, buze invinetite sau de culoare inchisa, agravarea tusei si a dificultatii la respiratie si zgomote cu sonoritatea inalta la inspiratie.
Respiratia suieratoare se recunoaste daca auziti un sunet inalt, ca de fluierat in regiunea pieptului, atunci cand expirati. Este cauzata de o ingustare a cailor respiratorii din plamani si indica dificultati la respiratie. De asemenea, apare o senzatie de constrictie a toracelui.
Respiratia suieratoare este un simptom comun in astm, bronsita, tabagism, alergii, pneumonie, emfizem, cancer pulmonar si insuficienta cardiaca. Poate fi determinata si de factori de mediu, precum substantele chimice sau poluarea aerului. Respiratia suieratoare necesita observatie medicala. Consultati un medic daca aveti asemenea dificultati de respiratie.
Greutate la respiratie (dispnee). In general, greutatea la respiratie aparuta brusc, necesita ingrijire medicala. Dispneea poate fi determinata de o serie intreaga de boli cum ar fi atacul de cord, embolia pulmonara (cheaguri de sange in plamani) sau pneumonia. Poate aparea, de asemenea, in sarcina.
In forma sa cronica, greutatea la respiratie este simptomul unor boli ca astm, emfizem, alte boli pulmonare si cardiace. Toate aceste afectiuni necesita ingrijire medicala. Exista si cateva exercitii speciale respiratie pe care le puteti face pentru a ameliora dispneea, daca aveti o boala cronica de plamani.