In vizor

Brantner si Rosal castiga cel putin 10 milioane de euro din “greseala” Primariei, de a anula licitatia pentru salubrizare

Brantner-Veres si Rosal sunt marii castigatori ai tergiversarii licitatiei de salubrizare stradala si deszapezire. Cele doua societati opereaza din 2005 in Cluj-Napoca, pentru curatarea orasului de praf si zapada. Din toamna lui 2013, contractul este in prelungiri. In tot acest timp, administratia locala plateste, conform contractului, aproximativ 5 milioane de euro pe an. In cei doi ani de prelungiri, in conturile firmelor au intrat cel putin 10 milioane de euro.

Noua licitatie pentru salubrizarea Clujului n-a reusit sa aduca noi operatori pentru serviciu. In ultimii doi ani, licitatia s-a amanat de doua ori. In aceste conditii, activitatile vor fi prestate de aceleasi firme carora Consiliul Local le-a prelungit contractele pana la incheierea altora. Asta inseamna ca, din toamna lui 2013, Brantner-Veres si Rosal opereaza in afara contractului, insa legal, iar posibilitaea prelungirii la nesfarsit, data de insusi Emil Boc, pompeaza bani grei in conturile firmelor.

Brantner si Rosal detin monopolul pe serviciie de salubrizare si deszapezire inca din 2005, costul anual platit de primarie ridicandu-se la aproximativ 5 milioane de euro pe an. La un simplu calcul, in cei doi ani de prelungire a contractului, firmele vor mai incasa cel putin inca 10 milioane de euro, sau chiar mai mult, avand in vedere ca, intre timp, au fost majorate si tarifele pentru aceste servicii, fiind indexate cu rata inflatiei.

Interesant este ca, in 2013, anul in care expirau contractele cu Brantner si Rosal, Emil Boc s-a impotrivit prelungirii acestora. Numai ca, intre timp, se pare ca s-a razgandit, iar printr-o Hotarare de Consiliu Local s-a legiferat ca aceste contracte pot fi prelungite la nesfarsit, pana ce primaria va semna cu alti operatori, pentru urmatorii opt ani.

Chiar in aceste zile a fost anulata, insa, inca o data procedura de achizitie publica pentru aceste servicii. Licitatia pentru salubrizare stradala si deszapezire a fost anulata, a doua oara in doi ani. Cei opt ofertanti au fost anuntati de primarie ca nu indeplinesc criteriile impuse in caietul de sarcini.
“Licitatia s-a anulat din cauza faptului ca nu au fost indeplinite criteriile de eligibilitate (documente de calificare/ tehnic/ financiar) de catre cel putin 3 ofertanti pe fiecare lot in parte (sector I si sector II), conform art 29 alin (9) din Legea nr. 51/2006- a serviciilor comunitare de utilitati publice. Pentru lotul 1 toate cele 3 oferte depuse au fost declarate neconforme/ inacceptabile; pentru lotul 2, doua oferte au fost declarate admisibile, iar 4 oferte au fost declarate neconforme/ inacceptabile. Pana la data de 18.06.2015 rezultatul procedurii poate sa fie contestat. Caietul de sarcini a fost realizat in conformitate cu Ordinul nr. 111/2007 emis de Autoritatea Nationala de Reglementare a Serviciilor Comunitare”, arata reprezentantii Primariei Cluj-Napoca.

Daca pana acum administratia locala platea peste 5 milioane de euro pentru aceste servicii, conform viitorului contract, pretul creste la aproape 7 milioane de euro pe an.

Rosal Grup SA a avut, in 2013, o cifra de afaceri de peste 170 de milioane de lei, iar pierderile au fost de peste 6 milioane de lei. In acelasi timp,

Brantner-Veres SA a avut, in 2014, o cifra de afaceri de 14 milioane de lei si pierderi de peste 1,2 milioane de lei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *