Din oras

Boxeritele de aur ale Clujului, campioane nationale, cu indemnizatiile taiate

Scris de 176

Isi sacrifica cei mai frumosi ani antrenandu-se, luand pumni in cap, la propriu, si, cand ajung cele mai bune din Romania la categoria lor, li se taie indemnizatia. Li s-a intamplat celor patru membre ale Clubului CSM Cluj, toate campioane nationale. In situatia lor mai sunt peste 50 de sportive clujeni, iar vinovat ar fi fostul ministru al Tineretului si Sportului. Acum, clujenii isi pun toate sperantele in Gabriela Szabo.

Echipa de box feminina pregatita de antrenorul Sever Ban de la CSM Cluj se antreneaza intr-o sala amenajata deasupra unor bazine de inot de la Grupul Scolar Samus. Micul lot este format din patru sportive care au obtinut tot atatea titluri nationale, la patru categorii de varsta. Mai exact, Lucia Roxana Ciucas a obtinut aurul la grupa de juniori, categoria 52 kg, iar Alexandra Eliza Dandos a obtinut acelasi titlu la categoria 75 kg. De asemenea, Damaris Emanuela Munteanu este castigatoarea aurului la tineret, iar Ioana Mera a primit titlul de campioana nationala la seniori, la categoria 60 kg.

Fetele se antreneaza din greu, alearga pe teren accidentat pe dealurile din jur, ridica gantere si alte exercitii grele si se bat din greu, cu parteneri diferiti. Nici una nu are o situatie materiala infloritoare, ba chiar mezina Roxana Ciucas vine dintr-o familie cu multi frati si face naveta de la Jucu. Drept “rasplata”, din luna decembrie nu au mai primit asa-numita indemnizatie de efort, cateva sute de lei primiti lunar de la Clubul CSM.

Problema se regaseste la nivelul intregului Club Sportiv Municipal (CSM) Cluj, ba chiar la toate cluburile similar din tara, iar vinovati subt cei care au condus pana acum Ministerul Tineretului si Sportului, potrivit lui Ion Manasturean, directorul clubului.

“Chiar si in decembrie nu au fost suficienti banii primiti, mai ales ca a fost o luna in care a trebuit sa ii premiem pe toti sportivii care au avut rezultate deosebite, iar 2013 a fost un an record din acest punct de vedere. Sportivii nostri au primit 268 de medalii, din care 95 de aur, plus 11 medalii la competitiile europene si mondiale”, a explicat Manasturean.

Din CSM Cluj sunt afectati de sistarea indemnizatilor aproximativ 50-60 de sportivi.

“E o problema nationala, creata de faptul ca fostul ministru Nicolae Banicioiu a alocat bani federatiilor, nestiind ca sportivii se antreneaza, de fapt, la cluburi. In ianuarie am primit doar a saptea parte a banilor de care aveam nevoie, din care abia am platit chirii si salarii. Ba chiar am si ramas datori. E un moment de criza, au mai fost ani in care s-au decis bugetele in martie, in timp ce noi trebuia sa asiguram calendarul competitional”, a mai spus directorul CSM Cluj.

Drept urmare, clujenii au trimis un memoriu la minister, soldat cu faptul ca “s-au cam suparat domnii de la Bucuresti pentru situatie”.

“Am nopti nedormite, ma tot framant sa gasim o solutie. Stiu care sunt problemele sportivilor si mai ales a fetelor de la box, care primesc pumni in cap pentru perfomantele lor”,  a marturisit Manasturean.

Acum, toate sperantele oficialilor sportului clujean stau in noul ministru al Tineretului si Sportului, atleta Gabriela Szabo.

“Am vorbit ieri cu dansa la telefon si avem incredere ca va rezolva situatia. Stie cum e sa fii sportiv in Romania, are atatia ani in sportul de performanta. Suntem siguri ca va face reforma in sportul romanesc”, a conchis Ion Manasturean.

Gabriela Szabo nu a putut fi contactata pentru a-si exprima opinia in aceasta problema. ULTIMA ORĂ

 • Acum 11 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 13 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 16 hours FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 16 hours Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 19 hours FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 20 hours Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 20 hours Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 21 hours Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 21 hours Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 22 hours Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
 • Acum 22 hours In vizor
  JUSTIŢIA TERGIVERSEAZĂ: Procesul inspectoarei din Primăria Cluj Napoca prinsă cu o avere ilicită de câteva sute de mii de euro merge cu viteza melcului
 • Acum 23 hours Politica
  ÎMPĂTIMIŢII DE “PĂCĂNELE”, TRECUŢI ÎN REGISTRUL NAŢIONAL, CA VIOLATORII: Legea care introduce obligaţia să existe o bază de date cu persoanele care intră la jocuri de noroc, promulgată
 • Acum 23 hours General
  Cod galben de ceaţă şi gheţuş
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE