Anchete

Boţogan, procurorul-paravan pentru medicul Lucan. Procurorul clujean a ingropat dosarul Arsinel ca sa poata avansa in functie. Astazi, DIICOT Bucuresti il rusineaza facandu-i munca. Va prezentam procedura de "inmormantare" a unui dosar greu

În urmă cu câteva săptămâni, Ziar de Cluj îi dedica rubrica „Jos Pălăria” procurorului Claudiu Bogdan Boţogan, cel ce ar trebui să instrumenteze un dosar ușor de probat despre delapidările din Casa de Ajutor Reciproc CFR CLUJ. Existau atunci informații că procurorul are denunțuri și a solicitat documente de la acea instituție pentru a construi rechizitoriul. Atunci il laudam, astazi il criticam.

Se pare că Boţogan e dispus sa calce și peste cadavre pentru a parveni la o functie de prim-procuror. Spunem asta pentru ca Claudiu Boţogan a avut in mana posibilitatea de a proba activitatea infracțională a medicului Mihai Lucan cu mult inainte ca DIICOT Bucuresti sa o faca, dar a ales sa mimeze ca e in cautarea dreptatii, iar în schimb a predat dosarul cu pricina unui alt procuror ce pe repede-nainte l-a clasat.

În 2013, Emanuel Ungureanu, prin Asociația de Solidaritate și Empatie „Claudiu Safta” Cluj-Napoca, a formulat un denunț pentru abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi și abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Acesta trebuia să fie dosarul în care trebuia anchetat modul prin care actorul Alexandru Arșinel și-a primit transplantul de rinichi la 3 zile de la consultul efectuat de Lucan. Doar ca de dosarul ala s-a ales praful si pulberea care s-a asternut peste copertile lui.

 

1 din 7

 

În urmă cu patru ani, în luna septembrie 2013, procurorul clujean Claudiu Boţogan primea spre analiza un denunț stufos si argumentat prin care se arăta cum Lucan în colaborare cu cei de la Agenția Națională de Transplant, stabileau pe criteriul de „cine vrea muschiul lor” cine primea rinichi și cine rămânea pe lista de așteptare.

Emanuel Ungureanu susține că în momentul în care a făcut denunțul ajuns pe masa lui Boţogan a indicat pas cu pas cum se putea proba activitatea infracțională a lui Lucan și a acoliților acestuia.

„Am indicat vreo șapte persoane ce, dacă erau audiate de procuror, puteau povesti cum funcționa această mafie a transplanturilor din România. Din nefericire, procurorul a audiat-o doar pe mama Adinei Bleotu, ulterior a întrerupt cercetările. I-am propus să facă expertiză pe documente, putea să protejeze persoane din dosar, putea să adune suficiente probe pentru ca Lucan să fie stopat atunci, în 2013. Nu era o anchetă greu de probat, nu era un caz inventat” arată Ungureanu.

Tot el povestește că dosarul respectiv a fost închis într-o manieră suspectă.

„Ultima dată când am sunat la Parchet să vorbesc cu domnul procuror Boţogan, mi s-a spus că nu mai lucrează la Cluj, ci la Oradea. Ulterior am aflat printr-o ordonanță că dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, unde procurorul Laura Oprean a decis că este inadmisibilă plângerea formulată de noi, de Asociația pentru Solidaritate și Empatie”, mai povestește Ungureanu.

Un alt procuror ce dorește să-și păstreze anonimatul ne-a relatat cum în 2013 se puneau presiuni pe Boţogan, care la rândul său avea ca misiune să constate că nu sunt suficiente probe pentru a-l cerceta pe Mihai Lucan. Colegii de la Ziar de Cluj au vorbit despre relația acestuia cu procurorul Maghiar și cum cel din urmă susține că nu are cum să îi facă rău lui Lucan pentru că el a apelat la serviciile medicului în favoarea unei colege.

 

Mama fetitei moarte, doamna Bleotu, santajata sa taca

 

Mama Adinei Bleotu, fata despre care acum o țară întreagă a aflat cum a murit ca victimă colaterală a supremației medicului, a fost șantajată, spun surse judiciare, că își va pierde locul de muncă și profesia dacă îndrăznește să vorbească despre activitatea infracțională a lui Lucan și a membrilor grupului său infracțional. Nu ar fi lipsit de interes ca un procuror obiectiv sa caute sa cerceteze cine a santajat-o pe doamna Belotu: oamenii lui Lucan sau alti procurori clujeni?!

Astfel, dupa toate presiunile, în acest dosar a rămas doar un denunț formulat de Asociația pentru Solidaritate și Empatie „Claudiu Safta” Cluj-Napoca și o declarație dată de mama Adinei la „îndrumarea” lui Claudiu Boţogan. Instrucțiunile pentru această declarație erau următoarele: nu folosiți date exacte, încercați să nu folosiți nume proprii ale persoanelor implicate, nu dați multe detalii.

Și așa a și fost. Consecinta: un caz de o evidenta sora cu condamnarea a fost lalait si clasat.

Laura Oprean, prietena cu prietenul lui Lucan, adica cu Magyar cel viclean, care l-a transformat pe Botogan in paravan

 

Ungureanu a primit soluția de clasare din partea Parchetului CA Cluj. Laura Oprean, o apropriata a domnului Magyar, fost prim procuror al Parchetului de pe langa Curtea de Apel, la randul sau, prieten bun al lui Mihai Lucan (atat de bun incat rechizitoriul DIICOT arata chiar ca il favoriza si informa despre ancheta) semna următorul document:  

 

Lupta în instanță sau o formalitate superficială

 

Următorul pas a fost intentarea unei acțiuni: Plângere împotriva soluției de Clasare. Judecătoria Cluj-Napoca a analizat modul în care Laura Oprean și Claudiu Boţogan au acționat și a decis că cei doi procurori au acționat întemeiat. Nu s-a mai luat în calcul, precum era normal, faptul că nu s-au administrat probe și că cei doi procurori au închis voit ochii în timp ce copii și adulți mureau pentru că nu erau „suficient” de faimoși sau bănoși pentru a se înscrie în criteriile Dumnezeului Lucan.

Povestea cu transplantul de rinichi dat cu dedicație lui Alexandru Arșinel avea să rămână inchisa, la fel cum au prezentat-o oamenii din mass-media de care Lucan s-a folosit pentru a-și întări faima. Asta au decis oamenii din parchetele clujene în complicitate cu judecătorul de la Cluj-Napoca. Asta s-a decis în 2015.

Însuși maestrul rechizitoriilor făcute din pix avea intenția de a pune mâna pe dosar. Vorbim de Mircea Hurdei, cel ce după ce a fost exclus din DIICOT Cluj a reușit să se transfere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea.  El voia să își spele păcatele prin a-l trimite în judecată pe Lucan pentru abuzurile comise. Deși mai plauzibilă e ipoteza ca, de fapt, toți procurorii la care ajungea un dram de probă sau denunț împotriva lui Lucan aveau să intre la negocieri cu acesta pentru a-l scăpa.

Vă spuneam mai sus că un procuror sub anonimat ne-a explicat tensiunea din perioada 2013-2015. Ei bine, tot acesta susține cum lui Boţogan i s-a impus să facă o astfel de anchetă rușinoasă.

Drept urmare, pe propriile puteri, cu conștiința împăcată, Claudiu Boţogan a avansat profesional urcând ierarhic în Parchetele din Cluj. Ii lasam domnului Botogan o fotografie pe care sa o priveasca in aceste zile linistite de Sarbatoare:

Nota Autorului:

L-am contactat telefonic pe Claudiu Boţogan explicând că vom publica un material al cărui protagonist este. Din dovezile acumulate, rezultă modul în care Boţogan a ocolit o ancheta dreapta și a ignorat activitățile infracționale derulate de Lucan și colaboratorii săi, însă mai avem probe despre cum opera în nume propriu, Claudiu Boţogan, pentru ca din biroul său să iasă declarațiile pe care șefii săi le doreau.

Botogan ne-a răspuns, referitor la această anchetă, ca nu poate vorbi el, ci eventual instituția la care lucrează si numai daca trimitem o adresă pe care Ziar de Cluj să o formuleze. Despre acțiunile sale personale, Boţogan a invocat faptul că poate fi sancționat disciplinar dacă acceptă să se întâlnească cu un reporter. La toate acestea, îi spun ca intenția noastră a fost de a obține o declarație din partea sa pentru a o prezenta cititorilor alături de acuzațiile ce i se aduc.

Reamintim că oameni ca Boţogan (care e mic copil în formare pe lângă vechii procurori, cum de altfel e normal într-un Stat de Drept), Magyar, Hudei sau Mornăilă, au prins rădăcini în magistratură, prea mari rădăcini pentru a putea să fie obiectivi într-o astfel de anchetă. Poate acesta este motivul pentru care, azi, ancheta în cazul Lucan este efectuată de DIICOT București. Poate acesta e motivul pentru care, în ziua perchezițiilor domiciliare, cei împuterniciți să efectueze audierile au preferat o încăpere din cadrul IPJ Cluj, în loc de o încăpere din sediul DIICOT Cluj.

Toți facem alegeri în viață, nu-i așa? Banii ne determină să mințim câteodată!

S-a meritat? Orice procuror este un exemplu pentru viitoarele generații. Domnilor procurori-paravan, ați transmis mesajul că puneți osul la o Justiție-scut pentru ticalosi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *