De cartier

Borhanci, un proiect alunecos pentru Primăria lui Boc

Pentru că pământul le fuge de sub picioare, iar proiectele promise cu ani în urmă de administrația Boc o tot iau la vale, fie că vorbim despre dealul Lomb, fie că ne referim la zona Borhanci, unde până și Alin Tișe, președintele Consiliului Județean, a renunțat să mai construiască un Spital Pediatric pentru Copii, ei bine, în atare condiții marea extindere, lărgirea și supralărgirea străzii Borhanci, poate și a străzii Brâncuși la pachet, au tot fost amânate, din prima zi a lui 2019 și până în 2020, de pe un an pe altul.

CITEȘTE ȘI: AICI va construi Alin Tișe Spitalul Monobloc. BORHANCI: imagini dintr-un cartier uitat FOTO&VIDEO

Din păcate, terenul din colonia Borhanci a luat-o bine la vale. Da’ bine de tot.

CITEȘTE ȘI: Spitalul monobloc de Copii se mai amână o tură din cauza alunecărilor de teren din Borhanci 

Bine, pentru început nici n-ar fi vorba de extindere aici, ori de lăăărrrgggggiiiireeeeeeee… ci de o simplă predare a unei porțiuni de teren din administrarea USAMV în administrarea Primăriei. 

Între timp, legea de predare a tot fost plimbată prin Parlament, prin cele două camere, încât situația a rămas neschimbată.

Probabil, până și aleșii din Parlament au auzit de pățaniile primarului virtual, care s-a specializat în transferarea unui proiect prioritar de pe un an pe altul, din Crăciun în Paști. Motiv pentru care nu s-au grăbit să legifereze. 

Nu de alta, dar traficul din Borhanci, de pe Fagului și de pe strada Romul Ladea, care se varsă pe Brâncuși, o stradă cu câte un singur sens de mers, este pur și simplu imposibil. Inuman. Impracticabil. Inadmisibil. Și cum mai vreți voi…

CITEȘTE ȘI: Strada ROMUL LADEA. Acolo unde se termină civilizația, începe marea căpătuială FOTO

În schimb, administrația locală își permite să o tot scalde la propriu și la figurat, să spună povești și să îndruge promisiuni în privința extinderii străzii Borhanci, acolo unde primarul Boc promitea cu alți ani în urmă un cartier pentru tineri, pentru tinerele familii, pentru viitorii copii…  

Bine, totuși, că localnicii din Borhanci și-au luat credite până la bătrânețe, credite pentru 30 de ani, n-au decât să aștepte. Alte utilități n-au, în afară de blocuri-dormitor. Și bălării cât încape, viitoarele blocuri dormitor. 

Ei bine, în acest proiect al promisiunilor neîmplinite a fost cooptat și Sorin Moldovan, un alt deputat de Cluj, care a plimbat, la rândul lui, hârtiile prin Parlament. Și-atât le-a mai plimbat, până a trecut anul. 

Se-nțelege, când nu te-apasă banca, când nu circuli cu un troleu obosit.

CITEȘTE ȘI: Când va deveni extinderea străzii Borhanci, „lege”? 

Apropo, când v-ați lovit cot în cot, în troleu, de Emil Boc, sau de Sorin Moldovan venind din Borhanci, sau poate de Dan Tarcea, de Marcel Bonțidean, șeful polițiștilor locali, de Gheorghe Șurubaru, siti menejerul sau de Liviu Neag însuși, șeful dintotdeauna al autobuzelor franțuzești din anii 80, pe care ni le-au lăsat la preț de nimic, să aibă și-ai noștri slujbași o pâine în plus și-un pantof mai lucios, de la o licitație aiurea…

E retorică. N-aveți de ce să vă chinuiți cu răspunsul.

Revenind la Borhanci, uite legea, nu e legea. Iar extinderea ia-o de unde nu-i.

Noroc că mai au clujenii răbdare, că poluare au destulă…

Între timp, proiectul legislativ a trecut de Senat încă de la sfârșitul lunii octombrie. De atunci, propunerea legislativă privind trecerea unor imobile din domeniul public al statului şi din administrarea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca pentru Staţiunea de Cercetare Horticolă Cluj-Napoca, în proprietatea publică a municipiului Cluj-Napoca este trimisă la Cameră pentru dezbatere. 

Și s-a împotmolit.

În urmă cu două luni, atunci când proiectul era aprobat tacit în Senat, inițiatorul Sorin Moldovan își exprima speranța că propunerea legislativă va deveni literă de lege în același an, adică în 2019.

CITEȘTE ȘI: BORHANCI. Când se va apuca Primăria de marea extindere a străzii?

În principiu, după cum aprecia același Moldovan, etapele pe care le avea de parcurs acest proiect vital pentru extinderea arterei Borhanciului, acolo unde traficul este zilnic gâtuit, puteau dura câteva zile. Dar până și inițiatorul s-a ferit să estimeze un termen rezonabil, conform căruia, într-adevăr, lărgirea străzii Borhanci să încapă pe masa municipalității clujene. 

Deh, n-a fost să fie…

În continuare, amenajarea unui sens giratoriu și lărgirea străzii la intrarea în Borhanci nu se pot face din cauza problemelor legate de proprietatea terenului.

S-a mai scurs un an.

Poate în noul an administrația Boc va avea mai mult noroc. 

Despre ne-norocul localnicilor din zona Borhanciului nu vă mai spunem nimic: durează deja de prea mulți ani. 

Oricum ar fi, din momentul în care terenul va intra în administrarea municipalității clujene, slujbașii din administrație nu vor mai avea scuze. 

Când vor avea și clujenii din Borhanci parte de o stradă supralărgită, astfel încât să poată fi practicabilă, cu suficiente benzi de circulație, cu trotuare moderne și alte utilități absolut necesare, ei bine, asupra acestui aspect Primăria ezită să se pronunțe. 

CITEȘTE ȘI: Traficul din Brâncuși este paralizat. Ce soluție au găsit „specialiștii” din Primărie?

Câtă vreme clujenii plătesc taxe, își repară mașinile ciuruite pe drumurile de țară și își fac loc cum pot în spitalele infecte pentru a se lecui de metehnele cauzate de poluare, stresul din trafic și alte asemenea afecțiuni, Primăria clujeană mai trage de timp.

Poluare este, trafic blocat și mai abitir, mai sunt și nervi. Bani să fie. Da’ publici. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *