Reportaj

Bontidenii, fata in fata cu "electricii" de la Castel

Numele Bontidei, o comuna de 5.000 de locuitori, situata la 35 de kilometri de Cluj, e rostit, in aceste zile, de zeci de mii de tineri veniti din toate colturile tarii, la „Electric Castle”. Bontidenii, oameni gospodari, s-au pregatit cum au putut: si-au gatit casele, au curatat curtile si au scos terasele afara. Putini sunt cei care nu s-au pregatit, anul acesta, pentru festival. Printre ei, se numara si cativa carcotasi, locuitori din imediata apropiere a castelului, care spun ca nu au mai dormit de cateva nopti incoace din cauza forfotei si a galagiei.

Praful se aseaza peste satul abia dezmortit. E ora 12.00, iar centrul comunei Bontida e mai colorat ca niciodata. Grupuri de tineri ce sprijina gardurile caselor, fete arse deja de soare, in cautarea unui strop de umbra. In fata „Versailles-ului” Transilvaniei, cum este denumit Castelul Banffy, satul bontidenilor a fost cucerit de tineri cu tatuaje si fete despletite, veniti la Electric Castle, un festival care a reusit sa cucereasca, inca din al doilea an, inimile a mii de spectatori.

Bontidenii s-au pregatit temeinic pentru festival anul acesta. Tot la a doua casa, oamenii gospodari si-au zugravit camerele, si-au pus gresie in bai si au ingrijit curtile cu verdeata mai bine ca niciodata. Au vazut ca e loc de un castig, asa ca majoritatea dintre ei au iesit la porti, imbiindu-i pe tineri la cazare si masa. Multi au ramas dezamagiti, pentru ca tinerii au preferat sa stea in campingul festivalului. Totusi, in momentul in care acesta a ajuns neincapator, participantii s-au multumit si cu ograda satenilor.

„Am platit 100 de lei pentru cort, si e mai bine ca in camping”, spune Mirela, o tanara cazata in curtea lui nea’ Costel. Aici poate face un dus decent, poate manca in bucataria curata si se poate racori, peste zi, sub umbra nucului din curte. Tanara spune ca nici nu s-a gandit la camping, acolo e inghesuiala, aici are intimitate.

In Cartierul Tei, din imediata vecinatate a castelului, bontidenii ofteaza a nemultumire.

„Nu am dormit deloc in noptile acestea. Cand i-am spus domnului primar, mi-a spus sa merg la bai, n-ai cu cine discuta”, spune Lucretia Pilii, de 67 de ani. Femeia spune ca e bolnava si de aceea nu a primit tineri in cazare. „Primeam, ca si noua ne lipseau banutii, dar nu pot, sunt bolnava”, spune femeia.

Peste drum de ea, Florin Ciortea isi astampara amarul cu o bere rece. N-a inchis nici el un ochi toata noaptea.

„Vai de-ala somn! Am dormit doua-trei ore, peretii vibrau de numa-numa. Ii prea de tat, prea tare mere muzica. Sara-i dezastru!”, se plange el.

Pe barbat il mai incalzeste castigul obtinut din inchirierea intrarii in curte, unde o familie vinde langosi.

Din primaria lui Emil Carhat, festivalul se vede mai efervescent ca anul trecut. Edilul recunoaste ca in comuna nu sunt locuri de cazare. Bontida are o singura pensiune, cu cateva camere, si aceea e rezervata de mult.

„Anul acesta, intr-adevar, comparativ cu anul trecut, suprafata de camping a fost de trei ori mai mare si tot insuficienta”, spune primarul.

Astfel, arata si organizatorii, campingul a avut o capacitate de 10.000 de locuri, suplimentata cu alte o mie de locuri in prima seara a festivalului. Din cauza cererii foarte mari, organizatorii nu mai vand bratari de camping, insa cei care si-au achizitionat, in prealabil, bratari pentru camping vor avea acces si in zilele urmatoare. Edilul din Bontida spune ca Electric Castle a ridicat comuna din punct de vedere comercial.

„Am eliberat 36 de autorizatii de comert stradal, majoritatea pentru locuitori din comuna. Castiga atat comerciantii, cat si angajatii lor”, spune Emil Carhat.

„Anul trecut nu au stiut ce inseamna acest festival, si nici noi nu am stiut. Bineinteles ca anul acesta suntem si noi, si ei, mai maturi si mai pregatiti”.

Iar la editia de anul viitor, spune Carhat, comuna va fi si mai primitoare pentru publicul festivalier. Bontida va avea un centru istoric gata renovat, cu drumuri astfaltate si piste pentru biciclisti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *