In vizor

Bombă în justiția clujeană. DNA Cluj și instanțele din județ, verificate pentru ”dosare fabricate” și soluții ”la comandă”

Inspecția Judiciară ”intră” în cauzele soluționate de judecătorii din raza Curții de Apel Cluj. Potrivit surselor, cei de la IJ vor verifica dosarele penale instrumentate de judecători ce aveau pe numele lor anchete în derulare. Controlul vizează și activitatea de la DNA Cluj, din perioada în care serviciul teritorial era condus de Elena Botezan, actualmente judecător la Curtea de Apel Cluj.

 

În perioada următoare cei de la Inspecția Judiciară vor analiza dosarele instrumentate de judecători de la: Judecătoria Cluj-Napoca, Tribunalul Cluj, Tribunalul Maramureș, Tribunalul Sălaj și Curtea de Apel Cluj. 

„Inspecția Judiciara, prin inspectorii de la Direcțiile de inspecție judiciara pentru procurori si, respectiv, judecători, va efectua un control tematic comun privind respectarea principiilor generale care guvernează activitatea Autorității Judecătorești în cauzele de competența Direcției Naționale Anticorupție vizând magistrați sau în legătură cu acestea. Verificările vizează perioada 1 ianuarie 2014 – 30 iulie 2018”, au comunicat oficialii Inspecției Judiciare.

 

Ipocrizie la cote înalte

Acest control, făcut de rușinea opinie publice, are un substrat de superficialitate. Potrivit surselor, pentru a verifica dosarele ”delicate” ale judecătorilor clujeni, cei de la IJ merg pe o variantă de umplutură. În loc să se prezinte în teritoriu, la sediul DNA Cluj, aceștia merg pe varianta prin care fac o cerere scrisă către structura centrală a DNA, care la rândul ei o să ceară date de la DNA Cluj. DNA Cluj are libertatea, dat fiind că nu sunt controlați în teritoriu, să comunice după bunul plac.

Surse din interiorul Tribunalului Cluj ne-au confirmat că Inspecția Judiciară va efectua în această toamnă un control de fond, unde se vor cere aleatoriu dosare judecate de magistrații clujeni din Secția penală. Însă, cei de la Inspecția Judiciară susțin că au programat un control la Tribunalul Cluj pentru a verifica managementul din ultimii doi ani.  

 

După controalele la DNA și instanțe, Inspecția Judiciară va prezenta un raport, care trebuie să conțină cazurile suspicioase în care unui judecător i s-a deschis un dosar penal la DNA, iar ulterior a scăpat soluționând cauze penale după propunerile procurorilor. Raportul va fi înaintat Consiliului Superior al Magistraturii până la 5 noiembrie 2018. Practica mai sus menționată este considerată la fel de gravă ca Arhiva SIPA, încă secretă. Daca s-ar face verificări în teritoriu, pentru ca acest control să fie unul corect, primele dosare ce ar trebui analizate sunt cele de la DNA, implicit DNA Cluj, pornite din ”autosesizare”.

 

Statistici alarmante

Până în prezent, DNA a transmis Inspecției Judiciare următoarele statistitici:

– în perioada 1 ianuarie 2014 – 30 iulie 2018, Direcţia Naţională Anticorupţie a soluţionat 1965 de cauze privind 3420 de magistraţi (2193 judecători şi 1227 procurori);

– la 30 iulie 2018, se aflau în curs de soluţionare la Direcţia Naţională Anticorupţie 415 cauze vizând în total 474 de judecători şi 346 de procurori.

Pe baza datelor existente, Inspecţia Judiciară va efectua verificări directe pentru lămurirea aspectelor vizate de tematica controlului. Doar că, aceste verificări directe sunt făcute prin telefon și mail, în loc să fie efectuate în teritoriu.

[article:0]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *