In vizor

Bomba ecologica in curtea Spitalului Judetean Cluj: deseuri medicale "sterilizate" doar pe hartie, aruncate direct la groapa de gunoi a orasului

Distrugerea deseurilor medicale este una dintre cele mai sensibile probleme cu care se confrunta spitalele din Romania. La Spitalul Clinic Judetean Cluj, acestea sunt distruse cu ajutorul unui sterilizator, achizitionat de Ministerul Sanatatii printr-o finantare europeana. Cu toate acestea, foarte multe deseuri medicale, chiar daca sunt supuse unei temperaturi de pana la 140 de grade Celsius, nu isi schimba proprietatile fizico-chimice. Unde ajung resturile din curtea spitalului de pe strada Clinicilor? Exact la groapa de gunoi a orasului!

La Spitalul Clinic Judetean Cluj, toate deseurile medicale provenite de la clinicile si pavilioanele de pe strada Clinicilor sunt distruse cu un aparat sterilizator de deseuri NEWSTER 10, adica o instalatie de neutralizare a deseurilor medicale periculoase.  

Aparatul este, de fapt, de marimea unei cuve, asemenea unei masini de spalat, si este amplasat in curtea spitalului, in imediata apropiere a ghenei de gunoi si a Institutului de Medicina Legala.

Intreaga procedura este supravegheata de “un om de curte” de la spital. Practic, el supravegheaza cum sunt distruse toate deseurile medicale, de la pansamente pline de sange si tesut la resturi de medicamente, ace si seringi folosite, amputatii etc.

“Buba” acestei proceduri este aceea ca, in realitate, acest aparat ar trebui sa distruga doar doua categorii de deseuri medicale: taietoare – intepatoare. Numai ca la Spitalul Clinic Judetean Cluj, in aceasta cuva sunt bagate, la gramada, absolut toate deseurile medicale rezultate de la clinicile si sectiile Spitalului Clinic Judetean Cluj.

O sursa foarte credibila, care cunoaste indeaproape tot procedeul de distrugere a deseurilor de acest fel, arata ca acest lucru poate fi extrem de nociv.

“Deseurile sunt distruse, potrivit acestei proceduri, la o temperatura de 140 de grade Celsius. Cu toate acestea, foarte multe deseuri medicale, chiar daca sunt supuse unei astfel de temperaturi, nu isi schimba proprietatile fizico-chimice. Spre exemplu, daca introduci medicamente, ele vor iesi fierte, dar tot medicamente. Daca introduci amputatii sau reziduuri de tesut din operatii, din pacate va iesi  tocanita”, arata sursa Ziar de Cluj.

La fel, in cazul resturilor lichide acestea ar trebui sa ajunga intr-o statie de epurare, pe care spitalul, insa, nu o detine.

“Este un aparat de capacitate mica, care nu ar face fata din punct de vedere tehnic la nevoile spitalului.  In mod normal, ar trebui introduse numai taietoare-intepatoare, insa aici sunt introduse toate deseurile provenite din clinicile spitalului. Daca introduci lichide de la laborator, ele vor intra asa cum vor iesi. Tocatura care rezulta este pusa in saci negri de plastic, iar apoi sunt dusi la groapa de gunoi. Cine preia tocatura, ar trebui sa o preia numai in baza unor buletine de analiza, care ar arata gradul de activare, compusi chimici”, mai spune sursa noastra.

Aceasta realitate este intarita inclusiv de reprezentantii Ministerului Sanatatii, care isi arata temerea fata de cat de bine sunt distruse aceste deseuri, prin procedura de sterilizare.

Intr-o nota a Ministerului Sanatatii, obtinuta de Ziar de Cluj, se arata ca “nu se poate demonstra faptul ca deseurile neutralizate provenite din activitatea medicala intrunesc conditiile depozitarii pe depozitele de deseuri municipale”.

In aceeasi nota se arata ca „nu se poate face testarea microbiologica a deseurilor deja tratate, neexistand standarde la care sa se faca raportarea”.

Documentul arata un lucru foarte important: si anume ca „deseurile nu ar trebui tratate ci incinerate”, lucru care nu se intampla la spitalul din Cluj-Napoca.

Un alt reprezentant al Ministerului Sanatatii a declarat ca „la ora actuala este imposibila asigurarea controlului fiecarui transport de deseuri medicale si fiecare depozitare a acestuia”.

Deoarece este o problema sensibila, Ziar de Cluj a solicitat conducerii Spitalului Clinic Judetean Cluj explicatii cu privire la distrugerea deseurilor medicale prin acest procedeu.

„Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj detine un aparat sterilizator de deseuri NEWSTER 10 (instalatie de neutralizare a deseurilor medicale periculoase) care este un sistem integrat si care – functioneazain sistem integrat ( maruntitor/ tocator integrat, adica operatiunile de procesare reprezentate de maruntire, tocare, pisare, amestecare, agitare, sterilizare, evacuare si compactare sa fie asigurate de un singur echipament intr-o singura incinta nefiind necesara efectuarea unor operatiuni intermediare intre incarcare si evacuarea materialului tatat. Echipamentul este din otel inoxidabil”, se arata in raspunsul spitalului.

„Categoriile de deseuri pe care le decontamineaza in echipamente de inactivare prin procesare termica sunt coduri : 180101 si 180103.
Produsele si subprodusele obtinute cantitati destinatie sunt: deseuri stabilizate tratate prin decontaminare termica ( cod 190305).

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj Napoca  detine Autorizatia de Mediu nr. 401/2012 revizuita in ianuarie 2015- Notificare din parte MS/DSP Cluj, Notificare de certificare de sanatate – sanatate publica a conformitatii nr. 176/februarie 2015.

Conform cerintelor din Autorizatia de Mediu Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj Napoca, face controlul eficacitatii inactivarii microbiene a deseurilor medicale periculoase la Laboratorul de Analize Medicale -Compartimentul Microbiologie. Fiecare sarja este testata, iar in urma testarii se emite un buletin de analiza microbiologica care insoteste sarja in vederea eliminarii finale .

Spitalul nu a achizitionat aparatul neutralizator, acest aparat a fost repartizat in anul 2011 de Ministerului Sanatatii  catre unitatea noastra, cu valoare de  427.173 lei.

Avand in vedere existenta in dotarea spitalului a acestui aparat si obligativitatea punerii lui in functiune, cheltuielilor lunare foarte mari cu deseurile medicale s-a decis darea in folosinta a acestui aparat”, se arata in raspunsul transmis de Spitalul Clinic Judetean Cluj.

„Pentru deseurile chimice si farmaceutice si pentru deseurile infectioase anatomo – patolgice si intepatoare spitalul are Contract subsecvent de prestari servicii”, mai arata reprezentantii spitalului.

Contractul la care face referire spitalul este cel incheiat cu IF Tehnologii SRL, care, intr-adevar, are drept scop de a elimina final deseurile medicale prin incinerare. Ziar de Cluj l-a contactat telefonic pe directorul tehnic al societatii, Marius Sandor. Am aflat, cu stupoare, ca Spitalul Clinic Judetean Cluj nu mai are nevoie de serviciile acestei societati pentru amplasamentul de pe Clinicilor 2-4 inca de la inceputul anului!

„Noi acolo nu am mai fost din februarie anul acesta. Am primit o notficare din partea conducerii spitalului, in care se arata ca nu mai au nevoie de serviciile noastre in perimetrul respectiv, pentru sectiile din curtea de pe strada Clinicilor 2-4”, a declarat pentru Ziar de Cluj Marius Sandor.

Cu alte cuvinte, pe hartie, Spitalul Clinic Judetean Cluj este acoperit, deoarece, intr-adevar, are un contract prin care, teoretic, deseurile chimice si farmaceutice si pentru deseurile infectioase anatomo – patolgice sunt incinerate. Insa realitatea este alta, si este sustinuta inclusiv de declaratiile reprezentantului IF Tehnologii SRL.

Nu putem sa nu ne intrebam, in lumina acestor informatii, cat de toxice si periculoase sunt reziduurile impachetate, zilnic, in saci negri de angajatii spitalului, saci care sunt, apoi, transportati, la groapa de gunoi a orasului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *