Sanatate

Bolnavii de cancer sunt lipsiți de medicamente. Ungureanu: “În urma dezincriminării Abuzului în serviciu, nimeni nu este responsabil”

Conform unui Raport realizat de Observatorul Român de Sănătate, în parteneriat cu Asociația Dăruiește Viață, 13 medicamente din Programul Național de Oncologie prezintă risc semnificativ de dispariție din România. Cauzele riscului de dispariție a medicamentelor sunt: exportul paralel (46%), interesul comercial al producătorului (23%), politica de prețuri a statului român (23%). După cum apreciază deputatul Emanuel Ungureanu, în urma dezincriminării Abuzului în serviciu, ”nu mai putem trage la răspundere un ministru, în cazul de față – al Sănătății, atunci când nu asigură medicamentele esențiale pentru bolnavii cu afecțiuni oncologice”.

„Crizele medicamentelor îngreunează viața bolnavilor și, în cazuri punctuale, au avut o contribuție nefastă chiar la moartea unor pacienți români”, se arată în raportul menționat.

Asociația Dăruiește Viață solicită Ministerului Sănătății măsuri rapide pentru prevenirea și monitorizarea crizei medicamentelor oncologice.

Comercializarea a 24 de medicamente din Programul Național de Oncologie a fost întreruptă temporar sau permanent în România în perioada 2015-2017. 39 dintre cele 113 medicamente incluse în Programul Național de Oncologie, destinate persoanelor diagnosticate cu cancer și incluse pe lista decontată integral de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, au fost exportate paralel cel puțin o dată anul trecut, arată raportul realizat de Observatorul Român de Sănătate. 9 medicamente din Programul Național de Oncologie au preț mai mare în România decât în alte state ale Uniunii Europene, se mai precizează în raportul ”Criza medicamentelor oncologice din România: cauze și soluții”.

Conform purtătorului de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Cluj, Crina Grozavu, responsabilitatea pentru asigurarea stocului de medicamente pentru afecțiunile oncologice revine farmaciilor:

”Ce pot să vă spun este că farmaciile sunt în relație contractuală cu Casa de Sănătate, iar aceasta înseamnă că farmaciile cu circuit deschis eliberează pe baza prescripțiilor medicale, care sunt formulare cu regim special, medicamentele recomandate pacienților, în diverse procente de compensare, după cum sunt cuprinse ele în liste. Dar aprovizionarea farmaciilor cu medicamente este responsabilitatea farmaciilor. Deci ele sunt societăți comerciale și trebuie să se aprovizioneze cu medicamente.

Nu avem semnale că la nivelul județului Cluj ar lipsi medicamente oncologice. Fiind instituție prinsă în sistemul medical, bineînțeles că informații de genul acesta apar și la CAS Cluj, dacă sunt probleme”, a declarat Crina Grozavu. 

În același timp, deputatul clujean Emanuel Ungureanu, atrage atenția asupra faptului că, prin lipsa acestor medicamente, Guvernul încalcă 2 articole din Constituție, articole care se referă la dreptul la viață și la ocrotirea sănătății. Dar, în urma dezincriminării Abuzului în serviciu, nimeni nu va mai fi tras la răspundere pentru moartea pacineților, datorată absenței medicamentelor.

”Ca în cazul tânărului din Brașov, Călin, care a decedat, ca în foarte multe alte cazuri pe care le-am reclamat de atât de multe ori în ultimii 15 ani, Statul român, Guvernul, încalcă Constituția. 

Încalcă 2 articole fundamentale: mă refer la articolele 22 și 34 din Constituție, adică cele care se referă la dreptul la viață, la ocrotirea sănătății.

Statul are o datorie prin Constituție, nu este o opțiune.

Din păcate, acum s-a încheiat ședința prin care Parlamentul a dezincriminat parțial Abuzul în serviciu, a dezincriminat total neglijența în serviciu.

Practic, noi nu mai putem trage la răspundere un ministru, în cazul de față – al Sănătății, atunci când nu asigură, prin mecanismele pe care le are la dispoziție, medicamentele esențiale pentru bolnavii cu afecțiuni oncologice. 

Mai mult chiar, ca să dau un exemplu nu doar cu privire la medicamentele care lipsesc de pe piață, medicamentele ieftine, citostaticele – cum este Cisalpinul, pe care românii îl procură cu punga din Bulgaria”. 

Programul de Radioterapie din Cluj este subfinanțat, iar pacienții înscriși pe liste, așteaptă cu lunile:

Să ne referim și la subprogramul de Radioterapie, care nu mai are bani. Sunt pacienți cu cancer, care nu se mai pot trata în Cluj, pentru că stau pe liste interminabile la Institutul Oncologic din Cluj.

Iar furnizori privați, care ar fi trebuit să aibă contract cu Casa de Asigurări din luna aprilie, nu au primit finanțare.

În acest fel, în funcție de câți bani avem, de atâția bani și supraviețuim.

Asta este realitatea cruntă, zilnică, care afectează mii de pacienți.

Gândiți-vă la drama prin care trecem ca națiune. Din nou, vorbim despre moartea unui tânăr, care, culmea, a fost ajutat de comunitate, cu 200.000 de euro în 72 de ore și Statul român nu a fost în stare să găsească o soluție pe banii comunității, ca să salveze un om. 

Ce drepturi încalcă Guvernul, care poate fi oricând acționat în judecată?

ARTICOLUL 22 din Constituția României

Alin. (1) Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate.

Și Art. 34:

(1) Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat.

(2) Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice.

Iar aceasta, apropos de mizeria din spitale și infecțiile nosocomiale. 

Practic, astăzi a fost desființat în proporție de 99%, Abuzul în serviciu. S-au gândit, cu siguranță, la aceste articole din Constituție, care pot fi încălcate cu nerușinare de orice funcționar al statului, pentru că nu mai este articolul în baza căruia să fie acuzat”. 

Referitor la protestele care sunt concentrate, din păcate, exclusiv, pe problemele din domeniul justiției, Ungureanu consideră că în Cluj, comunitatea nu se mobilizează și în jurul unor alte teme de interes prioritar:

”Prin intervențiile mele la aceste proteste, am vorbit permanent despre mizeria din aceste spitale, am vorbit despre lipsa de reacție a comunității din Cluj, spre exemplu, pe lucruri punctuale. 

Situația catastrofală din Clinica de Neurochirurgie: nimeni nu a ieșit în stradă pentru a schimba lucrurile de acolo într-un mod fundamental. Sunt oameni înghesuiți ca vitele, pe doi metri pătrați sunt 5 paturi lângă care se înghesuie și un pătuț de copil. Am vorbit despre gropile din curtea secțiilor de Neurologie și Neurochirurgie, pe unde vin Ambulanțe. 

Sunt extrem de dezamăgit de faptul că societatea civilă nu se mobilizează pe aceste teme, în ciuda apelurilor repetate pe care le-am făcut în acest sens. 

În același timp, am vorbit despre corupția din sistemul judiciar, care a permis ani de zile, unor dumnezei medicali, să domine spațiul medical ca niște baroni și, practic, să sugrume dreptul la viață al românilor.

Pe de o parte, luptăm în stradă pentru independența justiției, pe de altă parte, eu lupt împotriva lenei și indiferenței unor procurori și judecători care, pentru că și-au rezolvat problemele de sănătate personale pe firul scurt, dând un telefon, așa cum au făcut-o patroni de presă, jurnaliști influenți, parlamentari, este motivul pentru care am luptat și împotriva acestei indolențe. 

Nu există la DNA Cluj sau la DIICOT Cluj, spre exemplu, nici un dosar de corupție pe zona de Sănătate.

Mai mult decât atât, gândiți-vă că vineri se acordă un titlu de Cetățean de Onoare rectorului UMF, Alexandru Irimie, un șpăgar notoriu, care a făcut din Institutul Oncologic iadul multor pacienți cu cancer, care, muribunzi fiind, au dat sute de mii de euro șpagă pentru ca să umfle conturile unor medici lacomi.

Cel care a patronat acest sistem odios al șpăgii este ”onorat” în Cluj, cu titlu de Cetățean de Onoare. Asta se întâmplă vineri. Și asta este realitatea”, a conchis deputatul clujean Emanuel Ungureanu. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *