In vizor

Bolnavii de CANCER NU MAI GĂSESC MEDICAMENTE în farmacii

Scris de 126

Pacienții suferă crunt, unii pierd speranța, dar cei mai mulți pierd lupta cu boala, farmaciștii ridică din umeri neputincioși că nu au de unde oferi medicamentele prescrise de medici. Pe lângă multe alte probleme, cam așa arată accesul la terapia de bază, uzuală, ieftină și de multe ori inexistentă. Medicametele pentru traratea bolilor oncologice lipse din farmacii,

„Încă o dată, facem apel la autorități și la toți cei implicați în lanțul de distribuție, să își respecte angajamentele, pentru a nu încălca dreptul la sănătate, dreptul la viață. Am ajuns în momentul în care fiecare individ aflat in poziție de decizie, trebuie să își asume responsabilitatea, și trebuie să cunoască faptul că zădărnicirea sau încălcarea dreptului la viață, la sănătate, reprezintă o culpă penală și poate căpăta formă juridica, procesuală”, potrivit unui comunicat al Alianței Pacienților Cronici din România. 

Ca urmare a multiplelor sesizări privind lipsa medicamentelor pentru pacienții cronici sosite prin “Call Center – pacient 021 253 0591” – pus la dispoziție de Alianța Pacienților Cronici din Romania (APCR), sesizări atât din partea pacienților, cât și a medicilor și farmaciștilor, APCR se arată profund îngrijorată de pericolul pe care îl constituie discontinuitatea administrării tratamentelor recomandate pacienților cronici, tratamente vitale, de lungă durată, fără de care pacienții nu pot trăi, iar lipsa acestora poate duce la declanșarea episoadelor de acutizare a bolii.

Un exemplu acut, ca de fiecare dată la început de an, dar nu numai, este lipsa la nivel național a produsului TAMOXIFEN, un medicament indicat în tratamentul adjuvant al cancerului mamar, al cancerului mamar metastatic, al pacientelor care au trecut prin intervenția de mastectomie. ÎNTRERUPEREA ACESTUI TRATAMENT POATE CONDUCE LA CREȘTEREA RISCULUI DE RECIDIVĂ A BOLII ONCOLOGICE. În România sunt peste 150.000 de femei cu cancer mamar cărora li s-a recomandat acest medicament.

Pe lângă acest produs, mai este sesizata și lipsa altor medicamente precum: Tasigna (leucemie granulocitară cronică, oncologic), Jakavi (mielofibroză (MF), policitemia vera (PV), alte tulburări mieloproliferative), Bleomicin (medicament folosit în mai multe forme de cancer), Exjade (Talasemie-Majoră), Sprycel (Leucemii), lipsa accentuată de când a expirat „interdicția” de export paralel, în septembrie 2020.

O altă problemă importantă o reprezintă plățile restante ale CNAS către farmacii. Medicamentele din cadrul Programelor Naționale de Sănătate, mai ales cele oncologice, nu s-au decontat din luna august 2020.

„Cunoaștem evoluția mediului politic, în contextul SARS-CoV-2 și eforturile autorităților în lupta cu pandemia, însă și gestionarea accesului la tratament pentru pacienții cronici este tot responsabilitatea Ministerului Sănătății. Acesta are pârghiile necesare pentru a putea controla, facilita, optimiza, prin măsuri concrete și corecte aspectele ce țin de accesul la terapii”, transmite Alianța Pacienților Cronici.

Penuria cronică de medicamente este datorată unor măsuri mai puțin inspirate, ca de exemplu: politica celui mai mic preț din UE, plafonarea prețurilor la anumite medicamente (prețuri oricum necompetitive), taxa clawback – elemente care au făcut necompetitiv aspectul comercial, iar unii producători au decis retragerea definitivă de pe piața românească a anumitor medicamente care nu se mai justificau din punct de vedere economic. Aceste decizii au fost adoptate de către factorul politic, pentru avantaje electorale în detrimentul pacienților care nu își mai găsesc tratamentele.

Un factor important îl reprezintă fenomenul de export paralel, ce demonstrează încă o dată goana după înavuțire în detrimentul asigurării sănătății și lipsa totală de moralitate și compasiune a celor care îl practică, față de pacienții din România. Activitate legală, desigur, dar care din păcate a ajuns o practică mult prea intensă, și astfel, pacienții români rămân fără medicamente.

Să nu uităm că, România are cele mai multe autorizații de distribuție a medicamentelor (entități juridice – unele farmacii, distribuitori en-gros, etc) din toată Uniunea Europeană – fapt ce conduce, fără echivoc la sărăcirea necesarului de medicamente pentru populația României.

„Să speram că actuala conducere a Ministerului Sănătății nu va arunca sacoșa cu medicamente oncologice peste gard în curtea spitalului, și că va adopta urgent o strategie care să asigure continuitatea tratamentelor și supraviețuirea pacienților cronici”, este speranța bolnavilor cronici.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours In vizor
  Însuși El, Excelența Sa, Emil Boc, în Marea Înțelepciunea Sa s-a gândit că e frumos să se apuce de modernizări și să pună la pământ statuia lui Iuliu Maniu, fix cu câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea sa în închisoarea de la Sighet
 • Acum 10 hours PORTRET
  DACĂ ȘI NEA’ CEAȘCĂ TĂIA ACCESUL GRATUIT LA ÎNVĂȚĂMÂNT (care e înscris și acum în Constituție), mai ajungea Dîncu din Runcu Salvei să se joace de-a politicianul? Vicepreședintele PSD susține privatizarea învățământului preuniversitar
 • Acum 10 hours Din oras
  Cu lucrările nerecepționate, dar trecut ca reușită a măreței administrații ”Bociene”, Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, intră în renovare
 • Acum 15 hours Din oras
  Viral pe Tik Tok: O cămilă paște-n Cluj
 • Acum 16 hours Din oras
  URMEAZĂ STAȚIA OSĂ METROUL, PRELUNGIREA LICITAȚIEI cu încă o lună
 • Acum 16 hours In vizor
  NOROI ARENA. Jucătorii Rapidului: ”Un teren jalnic. Aveam noroi până la genunchi”. ”U” Cluj, o remiză jalnică
 • Acum 18 hours FOTOGRAFILA
  ”Strâmtoratul” buget al Clujului își permite aruncarea banilor pe apa Someșului navigabil
 • Acum 1 day Editorial
  Prostoii visează la anticipate. Din 1991 aud cuvântul acesta, dar n-am participat decât la ”anticipăpate”. Care ar fi șansele?
 • Acum 1 day Din oras
  BRAVO, EMIL BOC, PARTIDUL COMUNIST ROMÂN ÎȚI MULȚUMEȘTE: Statuia lui Maniu, dată jos cu excavatorul. Finanţatorul statuii, academicianul Emil Borzo: ”Sunt şocat”
 • Acum 1 day Straineze
  SLUGA MOSKOVEI, Viktor Orban, preia retorica Rusiei: ”Dacă trimiți arme Ucrainei, (…) indiferent ce spui, ești în război”
 • Acum 2 days General
  10 ani cu Ziar de Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ciolacu anunță politica fiscală a PSD: Companiile mari să plătească la fel ca și micile companii un impozit de cel puțin 1% din cifra de afaceri. Impozitul pe dividende e prea mic față de Germania
 • Acum 2 days Din oras
  “Încă o mizerie marca prof. Ștefan Florian” – un neurochirurg din generatia noua il face praf pe “vedeta” Spitalului Transilvania, detinuta de Abu Arif Khaled. Florian, ratatul moral al medicinei clujene
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE