In vizor

BOLNAVII CRONICI încă nu au acces la MEDICI și la TRATAMENTE. Ungureanu:”Sistemul sanitar să-și aducă aminte că pe planetă nu există doar COVID”

Scris de 348

Accesul pacienților cronici în spitale pentru tratamente și investigații se face în continuare cu dificultate. Două asociații de pacienți atrag din nou atenția asupra faptului că situația pentru acești bolnavi devine critică. Pacienții nu știu cui să se adreseze, adesea sunt refuzați de spitale, evită să meargă la medic pentru că sunt o categorie de risc în cazul infectării cu COVID-19, iar bolile lor se agravează de la o zi la alta. 

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) atenționează asupra scăderii numărului de români testați și diagnosticați cu hepatite în ultimele luni, dar și în ceea ce privești procentul mic al pacienților care au intrat pe tratament comparativ cu alți ani. 

”Cea mai mare problemă a pacienților cu afecțiuni hepatice în acest moment este legată de accesul la tratament și la medicul specialist. Situația devine critică! Avem din ce în ce mai multe plângeri de la bolnavi, în special cei cronici, care nu știu cum să acționeze în lipsa unor informații constante și clare din partea autorităților. Încurajăm pacienții să-și contactez medicul curant (infecționist sau gastroenterolog) și să stabilească cea mai bună soluție pentru a avea acces la tratament în condiții de siguranță, mai ales în cazul investigațiilor ce trebuie realizate în spital. Cu ocazia Zilei Mondiale  de Luptă împotriva Hepatitelor facem apel la mobilizarea tuturor celor implicați, pentru ca, împreună, să reușim să scoatem această boală din viețile noastre. România a implementat multe lucruri bune în ultimii ani și este păcat să nu continuăm aceste eforturi,” declară Marinela Debu, președinte APAH-RO.

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (SRDNMB) şi Federaţia Română pentru Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNBM) solicită autorităţilor recomandări pentru pacienţii cu diabet zaharat de tip 2, ca evaluarea lor să aibă loc în timp util.

“Pandemia de COVID-19 a pus o presiune uriaşă asupra pacienţilor care trăiesc cu diabet zaharat şi a medicilor care îi îngrijesc, limitând posibilitatea de a se vedea faţă în faţă. Pacientul cu diabet zaharat de tip 2 depinde de scheme de tratament stricte şi un stil de viaţă disciplinat, care trebuie să ţină cont de orice modificare în evoluţia bolii. Aproape jumătate de an fără o evaluare completă a diabetului înseamnă foarte mult, mai ales pentru cei care au nevoie de un management complex al bolii care necesită în cele mai multe cazuri o schimbare a schemei de tratament şi o atenţie sporită pentru stilul de viaţă,” a declarat preşedintele COPAC, Radu Gănescu.

Emanuel Ungureanu a declarat pentru Ziar de Cluj că această situație este prost gestionată de către guvernanți. Spitalele au fost golite iar bolnavii care suferă de alte afecțiuni nu mai sunt primiți în spitale ca și cum s-ar fi uitat că există și alte boli nu doar COVID-19. De asemenea, România a făcut prea puține teste, ajungându-se astfel la focare de infecție în spitalele din toată țara.

”Marea provocare pentru sistemul sanitar la această oră este să-și aducă aminte că pe planetă nu există doar COVID și că dreptul la viață și la sănătate a altor pacienți cu alte afecțiuni este sacru. Este la fel de inviolabil ca dreptul unui pacient care are COVID. Faptul că se golesc spitalele pentru a face loc celor bolnavi de COVID creează o imensă frustrare în rândul populației care are alte afecțiuni. Sunt sunat zilnic de patru-cinci ori cu situații din Cluj, Alba, Iași, Târgoviște, București de către pacienți care ori sunt dați afară din spitale și amânați cu intervențiile chirurgicale, ori nu sunt lăsați să intre în spitale pentru alte afecțiuni decât COVID-19.

Ministerul Sănătăţii, prin Comisia de diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, a emis la începutul stării de urgenţă un set de recomandări care subliniază importanţa menţinerii în permanenţă a legăturii cu specialistul diabetolog şi medicul de familie, însă realitatea determinată de pandemie este diferită

Dintr-o evaluare rapidă realizată de UNICEF România, peste 60% dintre cei intervievaţi consideră că accesul la servicii medicale a fost dificil în pandemie din cauza a trei bariere principale: accesul la medicul de familie, accesul în spitale şi teama de a intra în contact cu o persoană bolnavă de COVID-19, menţionează COPAC.ULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours In vizor
  Însuși El, Excelența Sa, Emil Boc, în Marea Înțelepciunea Sa s-a gândit că e frumos să se apuce de modernizări și să pună la pământ statuia lui Iuliu Maniu, fix cu câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea sa în închisoarea de la Sighet
 • Acum 11 hours PORTRET
  DACĂ ȘI NEA’ CEAȘCĂ TĂIA ACCESUL GRATUIT LA ÎNVĂȚĂMÂNT (care e înscris și acum în Constituție), mai ajungea Dîncu din Runcu Salvei să se joace de-a politicianul? Vicepreședintele PSD susține privatizarea învățământului preuniversitar
 • Acum 11 hours Din oras
  Cu lucrările nerecepționate, dar trecut ca reușită a măreței administrații ”Bociene”, Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, intră în renovare
 • Acum 16 hours Din oras
  Viral pe Tik Tok: O cămilă paște-n Cluj
 • Acum 16 hours Din oras
  URMEAZĂ STAȚIA OSĂ METROUL, PRELUNGIREA LICITAȚIEI cu încă o lună
 • Acum 17 hours In vizor
  NOROI ARENA. Jucătorii Rapidului: ”Un teren jalnic. Aveam noroi până la genunchi”. ”U” Cluj, o remiză jalnică
 • Acum 19 hours FOTOGRAFILA
  ”Strâmtoratul” buget al Clujului își permite aruncarea banilor pe apa Someșului navigabil
 • Acum 1 day Editorial
  Prostoii visează la anticipate. Din 1991 aud cuvântul acesta, dar n-am participat decât la ”anticipăpate”. Care ar fi șansele?
 • Acum 1 day Din oras
  BRAVO, EMIL BOC, PARTIDUL COMUNIST ROMÂN ÎȚI MULȚUMEȘTE: Statuia lui Maniu, dată jos cu excavatorul. Finanţatorul statuii, academicianul Emil Borzo: ”Sunt şocat”
 • Acum 1 day Straineze
  SLUGA MOSKOVEI, Viktor Orban, preia retorica Rusiei: ”Dacă trimiți arme Ucrainei, (…) indiferent ce spui, ești în război”
 • Acum 2 days General
  10 ani cu Ziar de Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ciolacu anunță politica fiscală a PSD: Companiile mari să plătească la fel ca și micile companii un impozit de cel puțin 1% din cifra de afaceri. Impozitul pe dividende e prea mic față de Germania
 • Acum 2 days Din oras
  “Încă o mizerie marca prof. Ștefan Florian” – un neurochirurg din generatia noua il face praf pe “vedeta” Spitalului Transilvania, detinuta de Abu Arif Khaled. Florian, ratatul moral al medicinei clujene
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE