Sanatate

Bolile si viata sexuala (1)

Multe afectiuni pot influenta sexualitatea si pot antrena impotenta sau absenta orgasmului. In numeroase cazuri, medicamentele sau interventiile chirurgicale permit remedierea acestui tip de tulburari.

 

Sexualitatea este orchestrata prin mecanisme complexe, in care intervin mai multe sisteme importante ale organismului: sistemul nervos central (creierul, care asigura comanda centrala a comportamentului sexual) si periferic (nervii, care fac posibila excitarea si sensibilitatea organelor genitale), sistemul hormonal (glandele endocrine, care secreta hormonii ce stimuleaza dorinta, producerea de spermatozoizi la barbat si ovule la femeie), sistemul vascular (care asigura, printre altele, erectia penisului). Numeroase tulburari ale unuia sau altuia dintre aceste sisteme pot influenta activitatea organelor genitale si viata sexuala. Printre acestea distingem tulburarile metabolice, bolile endocrine, bolile vasculare si hematologice si bolile neurologice.

 

Tulburarile metabolice.

Diabetul zaharat. Afectiune cronica, diabetul antreneaza, dupa mai multi ani de evolutie, tulburari de erectie (care devine insuficienta) si de ejaculare (ejaculare retrograda spre vezica). Aceste tulburari arata instalarea complicatiilor cronice ale diabetului, care constau in leziuni arteriale si nervoase (artrita si nevrita diabetica), greu reversibile. Pentru ameliorarea temporara a erectiei insuficiente se pot recomanda injectiile cu produse vasodilatoare (papaverina) in corpii cavernosi ai penisului.

Tulburarile metabolizarii grasimilor. Excesul de grasimi in sange si obezitatea sunt doua cauze ale impotentei. Tratamentul este cel al cauzei (de exemplu, regimul hipocaloric); simptomele de ordin sexual regreseaza greu.

Insuficienta renala cronica antreneaza o scadere a dorintei sexuale si o impotenta la pacientii care necesita dializa, ai caror rinichi practic nu mai functioneaza. Se pot recomanda anumite tratamente palliative (inserarea de tutori in corpii cavernosi) pentru refacerea erectiei.

Bolile endocrine sunt afectiuni ale glandelor care isi elimina secretia in circulatia sanguina – glandele endocrine care au rol in fiziologia sexualitatii.

Bolile hipofizei, tiroidei si ale glandelor suprarenale. Bolile acestor glande (tumori, activitate excesiva sau insuficienta) pot produce o diminuare a dorintei sexuale, o dificultate de obtinere a erectiei, uneori o alterare a functiei de reproducere. Tratamentul este cel al bolii initiale, tulburarile sexuale putand sa dispara dupa timp indelungat.

Insuficienta secretiei hormonale a testiculelor apare printr-o insuficienta activitate hipofizara. Netratata, duce la absenta dezvoltarii penisului (micropenis), pubertate tardiva, absenta, la varsta adulta, a caracterelor sexuale secundare (absenta pilozitatii, voce ascutita etc.) tratamentul consta in administrarea hormonilor de substitutie (testosteron). El este eficient la copil, dar nu intotdeauna si la adult, in functie de cauza tulburarii. (Va urma)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *