Eveniment

Bogdan Durlea, șeful Inspectoratului pentru Controlul Transportului Rutier Cluj, a fost ridicat de DNA. Este suspect de luare de mită și divulgare de date. Percheziții la sediul Inspectoratului de Stat pentru Controlul Transportului Rutier Cluj

Bogdan Durlea, șeful Inspectoratului de Stat pentru Controlul Transportului Rutier (ISCTR) Cluj IT 4, a fost ridicat marți seară de procurorii DNA, undeva în județul Vâlcea, fiind oprit în trafic, fiind suspect de luare de mită și divulgare de date nedestinate publicității conform știrilor Pro TV. În acest dosar au loc 22 de percheziții, inclusiv la sediul ISCTR din Cluj.

Bogdan Durlea este finul fostului ministru de Interne Gabriel Oprea. În martie 2021, puterea.ro punea pe tapet următorul scenariu: ”Pe ultima suta de metri a guvernarii Orban, la conducerea Inspectoratul de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier – I.S.C.T.R. a fost impus un personaj controversat, care, in scurt timp, a dat peste cap intreaga activitate a instituției prin modul cum a ințeles sa faca management central. Ginerele lui Nuțu Fonta, garantat de Cherecheș. Ascensiunea lui Durlea i se datorează unui personaj controversat din zona Maramureșului. Este vorba de socrul său, afaceristul implicat în mafia pădurilor Nuțu Fonta, ales în 2012 deputat PP-DD, mai apoi a trecut la UNPR şi, ulterior, a ajuns la PMP. Fiica lui Nuțu Fonta cu Bogdan Ștefan Durlea a fost cununată de fostul vicepremier şi ministru de interne, Gabriel Oprea, care a venit la nunta de la Borşa cu elicopterul Ministerului de Interne creând un mare scandal. Dar, la scurt timp după ce ginerele lui Nuțu Fonta a ajuns la conducerea ISCTR acesta a considerat inspectoratul ca propria sa firmă. A început să dea dispoziții care mai de care mai alambicate dar și ilegale, a dispus controale care au generat scandaluri și, și ca orice șmecher ajuns în București, și-a tras două amazoane pe post de consiliere. Numai că aceste două amazoane, ale căror nume nu le facem încă publice din motive familiale, au ajuns să-l dirijeze non stop pe ginerele lui Nuțu Fonta atât în ISCTR cât și în deplasările din teritoriu urmate, automat, de chefuri și petreceri de pomină. Așadar, în guvernarea liberală, finul lui Gabriel Oprea a ajuns să controleze traficul rutier prin petreceri de pomină cu cele două amazoane plătite tot de ISCTR.

”Ca urmare a unui troc politic, catre sfarșitul anului trecut, la conducerea ISCTR a fost instalat baimareanul Bogdan Ștefan Durlea. Acesta este un apropiat al controversatului edil din Baia Mare Catalin Cherecheș, cel care l-a și impus in 2019 in bordul administrativ”.

Este posibil ca această acțiune să fie legată de procesul lui Cherecheș? Vom vedea.

  • ISCTR are atribuții de inspecție și control în trafic privind respectarea reglementărilor interne și internaționale în domeniul transporturilor rutiere exercitate în prezent de Autoritatea Rutieră Română (ARR), Regia Autonomă „Registrul Auto Roman” (RAR) și Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), cu excepția controlului desfășurat de către CNADNR în punctele de trecere a frontierei de stat a României, se mai precizează în comunicatul de presă. Instituția este înființată că instituție publică cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI), confom OG nr. 26/2011, publicată în Monitorul Oficial nr. 625, din 2 septembrie 2011. Are în componenţă şapte judeţe din nordul Transilvaniei: Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj.
  • În iunie 2014, ISCTR Cluj a mai fost zguduită de un scandal de corupţie cu acuzații identice. Fostul inspector şef al IT 4, Rareş Pop, şi fostul inspector coordonator al biroului judeţean Cluj, Claudiu Crişan, au fost atunci arestaţi. Pop a fost acuzat de abuz în serviciu comis în formă continuată cu obținere de foloase necuvenite, luare de mită şi alte infracţiuni. În sarcina lui Claudiu Crişan s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu comis în formă continuată cu obținere de foloase necuvenite, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, comisă în formă continuată. Curtea de Apel Alba a dispus, în iulie 2020, anularea sentinței de patru ani și patru luni de închisoare, cu executare, prin care fostul director de la ISCTR Cluj a fost condamnat pentru fapte de corupție. Practic, dosarul se judecă de la zero la Tribunaluldin Alba.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV Bogdan Durlea se întoarce la șefia ISCTR Cluj IT 4

Conform ultimei declarații de avere depuse, Bogdan Durlea deține o casă, împreună cu soția sa, în Borșa, de 110 mp, cumpărată în anul 2022 și un teren intravilan de 395 mp în Baia Mare, achiziționat tot în anul 2022.

Soția sa mai are două case și un apartament în Borșa, primite donație, și un apartament cumpărat în 2008 în Cluj-Napoca.

De asemenea, aceasta mai are un teren intravilan de aproximativ 1500 de mp cumpărat în anul 2014, în Borșa, un alt teren intravilan în Borșa de 255 mp și alte două terenuri agricole de aproximativ 20.000 de mp, tot în Borșa, dobândite prin donație.

Bogdan Durlea are în garaj două mașini, un Opel din 2010 și un Audi din 2015, dar și o motocicletă din 2021.

Nu are conturi bancare sau bijuterii trecute în declarația de avere, în schimb are două credite scadente unul în 2049, de aproximativ 400.000 de lei, și unul în 2027 de 25.000 de lei.

Bogdan Durlea a câștigat în 2022, în calitate de Inspector Șef Teritorial la ISCTR suma de 72.191 lei, iar soția sa, comisar ANPC, suma de 53694 lei.

Din 2014 până în 2021, Bogdan Durlea a fost director al sucursalei Baia Mare a companiei de stat Conversmin.

 

Știre în curs de actualizare