Editorial

Bogdan, cei trei ierarhi ai Untold, și băgați de seamă: ipocriți sunt criticii, dar vrednici cei ce mărturisesc vrednicia!

de Szakats Istvan/Clujul Civic

Iată, a fost mai întâi martiriul pe un jumate milion de euro al lui Vlad, fostul preşedinte al instituţiei care a organizat, în 2015, prima ediţie a festivalului Untold. Din păcate, cazul s-a lăsat cu persecutarea și condamnarea penală a lui Vlad: „inculpatul acționând în scopul inducerii în eroare a autorității finanțatoare” și „inculpatul plăsmuind în fals anumite documente” – cum notau corifeii zilei, în timp ce consemnau totuși „scopul nobil urmărit și anume, punerea mun. Cluj-Napoca pe harta lumii printr-un festival de anvergură”.

Apoi a fost martiriul pe droguri al lui Sorin, fondatorul Untold. Din păcate, cazul s-a lăsat cu persecutarea și condamnarea penală a lui Sorin: „inculpatul având dependenţă profundă faţă de consumul de canabis” – cum notau corifeii zilei, în timp ce consemnau totuși că acesta „s-a limitat la a consuma aceste droguri în spaţii private”.

Iar acum începe persecutarea lui Bogdan, patronul Untold, denunțat de doi tineri că ar fi făcut sex cu ei în 2021, când aceștia aveau 15, respectiv 16 ani. Iar corifeii de la Poliția Română, vai, tocmai au consemnat schimbarea încadrării juridice a cazului din infracțiunea de agresiune sexuală în infracțiunea de act sexual cu un minor, pedepsită cu închisoare de la 3 la 10 ani.

Iubiți cetățeni ai cetății noastre! Da, Vlad, Sorin și Bogdan se remarcă fiecare prin rolurile lor cheie în organizarea Untold, dar sunt profund răuvoitori cei care ar specula vreo legătură a cazurilor lor cu Festivalul! Este doar o coincidență! În care loc de muncă din Cluj-Napoca nu se întâmplă asemenea lucruri?!

Și iubiții mei frați și surori întru credința noastră creștină! Să ridice piatra cel fără de prihană! Cât de ipocriți pot fi cei care i-ar vorbi de rău pe acești tineri? Hai să ne mărturisim păcatele ca-n fața lui Iisus, căci păcătoși suntem toți!

– Care dintre noi n-a semnat în fals pentru jumătate de milion de euro?

– Care dintre noi n-a avut acasă borcane de droguri?

– Care dintre noi n-a fost acuzat de doi tineri că a făcut sex cu ei la 15 și 16 ani respectiv?

Deci huo cei care critică! Huo delatorii! Oare ce intrese dubioase servesc aceștia?!

E adevărat că după reușite financiare din ce în ce mai răsunătoare de aproape un deceniu, în 2023 Untold a mai concesionat de la Primărie pe bani mărunți inclusiv Târgul de Crăciun – ca apoi să închirieze spațiul public la prețuri astronomice expozanților – dar hei, acest lucru repugnă doar celor cu viziunea îngustă, care nu apreciază la justa valoare anvergura spiritului antreprenorial de care dau dovadă tinerii noștri ingenioși!

Mai e adevărat și faptul că tot în 2023, după festival, Untold SRL a fost dată în judecată de Institutul Național al Patrimoniului, și obligată de magistrații de la Tribunalul Cluj să plătească 735.744 lei  pentru neplata timbrului monumentelor istorice – dar hei, aceștia sunt, din nou, doar corifeii limitați ai zilelor noastre, invidioși pe succesele celor care de-a dreptul se dăruie comunității!

Vă implor deci să rămânem ancorați în smerenia noastră creștină de toate zilele, și dacă nu putem spune lucruri bune despre frații noștri Vlad, Sorin, și Bogdan, măcar să tăcem! Sau și mai bine, așa cum sunt și ei alături de noi trup și suflet, hai să exprimăm sincer că și noi suntem alături de acești tineri deosebiți! Într-un glas să mărturisim: #jesuisvlad, #jesuissorin, #jesuisbogdan! Așa să ne binecuvânteze Dumnezeu!

Și hai să rămânem ancorați în comunitatea noastră virtuoasă, în felul în care ne învățăm unii pe ceilalți să fim buni cetățeni: măcar să tăcem dacă nu reușim să vorbim lucruri frumoase! Sau și mai bine: hai să fim recunoscători pentru beneficiile aduse de Untold întregului nostru oraș, și să fim solidari cu festivalul nostru de excepție – un adevărat pelerinaj la care se duc an de an, să ia lumină, sute de mii de copii și adolescenți ai urbei noastre! Într-un glas să mărturisim: #clujuleuntold! Așa ne binecuvântăm și noi pe noi înșine!