Justitie

Bogdan Buta, fondatorul UNTOLD, audiat în dosarul de fraudă al Federației SHARE: „Eu aveam un proiect. Fără mine puteau să își aducă doi artiști internaționali să cânte în Piața Unirii”

Bogdan Buta, fondatorul UNTOLD, a fost audiat săptămâna aceasta în dosarul prin care este trimis în judecată Vlad Pop pentru săvârșirea infracțiunii de obținere ilegală a fondurilor. Buta a declarat în instanță că totul a început de la dorința de a câștiga competiția de Capitală Culturală a Tineretului. Acesta susține că și-a dorit să-l aducă pe David Guetta la Cluj-Napoca și a luat legătura cu o firmă de impresariat din Germania, care i-a cerut să depună o garanție înainte ca negocierile pentru artist să aibă loc. 

 

„Era sfârșitul anului 2014 și noi (n.red. Federația Share) nu aveam niciun proiect care să ne garanteze obținerea titlului de Cluj Capitală Culturală a Tineretului. Eu am ocupat funcția de director general al Federației Share, care era un ONG înființat cu scopul de a aduna mai multe ONG-uri pentru câștigarea titlului. Aveam experiență cu organizarea unui eveniment cu artiști internaționali și mi-am dorit să îl aduc pe David Guetta în Cluj-Napoca. Eu mă ocupam de obținerea de fonduri de la investitori privați, iar Vlad Pop se ocupa de obținerea de fonduri publice. Primăria Cluj-Napoca a intrat în proiect pentru a finanța aducerea a doi artiști internaționali. Trebuie să se facă diferență între ce a finanțat administrația locală și ce a ajuns UNTOLD să devină: s-au adus 140 de artiști. Eu am ieșit din Federația Share pentru că se încerca sabotarea mea și a proiectului. Am demisionat tocmai pentru că existau presiuni politice. Eu mergeam oricum mai departe cu ideea mea, iar cei de la SHARE nu aveau decât să facă un eveniment cu doi artiști internaționali care să cânte cel mai probabil în Piața Unirii”, a declarat Bogdan Buta. 

 

Instanța l-a întrebat pe acesta despre cei 200.000 de euro dați de Gadola pentru ”visul său”. Buta suține că avocatul lui Gadola Jr. a complicat totul și că dacă nu exitau pretențiile acestuia, lucrurile nu se complicau până la existența unui dosar penal. 

 

„Am luat legătura cu Sorin Gadola care s-a oferit să achite acea ”garanție” pentru ca firma de impresariat din Germania să discute cu artiști. Am ajuns să scanăm oferte de la mai multe agenții pentru a vedea în ce condiții putem contracta alții artiști. Avocatul lui Sorin Gadola a dorit ca banii să fie virați direct în contul celor din Germania, pentru a elimina orice bănuială că vom folosi banii în alte scopuri. Totul s-a complicat cu acest aspect. De multe ori ne loveam de răspunsul că orașul nostru nu era destul de cool pentru anumiți artiști. De asta am dorit să fac ceva seminificativ, să schimb acest aspect. Am ajuns să obținem acel titlu pentru Cluj-Napoca. Nimeni nu ne ajutase până la urmă. Visul meu era să fac o chestie de impact major. Am găsit sprijin la Sorin Gadola prin firma acestuia. Am discutat despre aducerea lui Guetta și s-a ajuns la posibilitatea de a aduce 150 de artiști. Eu am fost nevoit să îmi dau demisia din Federația Share din cauza unor jocuri politice. Se căuta sabotarea acestui proiect și m-au atacat pe mine. Mi-am dat demisia de onoare pentru ca administrația publică să își țină cuvântul și să aloce finanțările publice. Dacă nu continuam eu, puteau să își țină evenimentul cu doi artiști în Piața Unirii sau undeva.  A fost o coincidență că ne-am intersectat (n.red proectul UNTOLD și cel al Federației SHARE)”, a mai declarat Bogdan Buta. 

Procurorii l-au trimis în judecată pe Vlad Pop pentru falsificarea unui extras de cont cu ajutorul căruia Federația SHARE a obținut finanțarea nerambursabilă de la Primăria Cluj-Napoca. 

„Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, prin rechizitoriul din data de 18.02.2019, emis în dosarul nr. 226/P/2017, a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Pop Vlad pentru săvârșirea infracțiunilor de obținere ilegală de fonduri, prev. de art. 306 din C. pen și fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. de art. 322 alin. 1 C. pen. Cu aplicarea art. 38 alin 1 din C. pen. Reținându-se în sarcina acestuia că, în calitate de președinte al unei organizații nonguvernamentale, în luna decembrie 2014, a prezentat documente false cu date inexacte și incomplete (la data 02.12.2014 a prezentat extrasul de cont cu nr. 175/01.12.2014 al Băncii Transilvania falsificat, cu aceeași ocazie a omis să evidențieze în cererea de finanțare, în proiect și în celelalte documente împrumutul contractat în luna noiembrie 2014, folosit la rezervarea artiștilor pentru programul din 2015, după care la data de 12.12.2014 a prezentat documentul fals privind suma de 452.000 euro către un impresar), pentru primirea aprobărilor necesare acordării finanțării nerambursabile de la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca referitoare la proiectul „Rezervarea artiștilor internaționali principali pentru programul 2015”, acțiune care a avut ca și rezultat obținerea pe nedrept, la data de 16.12.2014, a finanțării nerambursabile în sumă totală de 1.800.000 lei”, precizează, pentru Ziar de Cluj, reprezentanții Parchetului Curții de Apel Cluj. 

Citește și: Bogdan Buta, patronul UNTOLD, a scăpat și de al doilea DOSAR PENAL. Procurorii i-au dat clasare și l-au băgat pe Vlad Pop la înaintare

Bogdan Buta a ezitat să răspundă întrebărilor cu privire la acel extras. Acesta a precizat în repetate rânduri că la vremea aceea nu avea foarte multe cunoștințe juridice, că Vlad Pop era cel ce se ocupa de finanțările publice și el de cele private, ca Nicolae Both era cel care lua decizii cu privire la actele contabile și operațiunile financiare din Federația SHARE și că nu știe cum de plata către Sorin Gadola a fost înregistrată ca OP, stornată, iar ulterior înregistrată ca plată către European Services. Cu toate că a demisionat din funcția de director al Federației SHARE, Buta a recunoscut că s-a întors în calitate de voluntar pentru a se asigura că UNTOLD va avea loc. 

În încheierea audierilor, Bogdan Buta le-a comunicat magistraților că Vlad Pop este unul dintre puținii oameni care s-a dedicat complet proectului. 

„Vlad Pop nu a avut niciun fel de beneficiu financiar. El a muncit foarte mult pentru toate proiectele. Mai mult, când toți au plecat, după obținerea titlului, Vlad Pop a rămas și s-a asigurat de încheierea acestora. E deosebit de dedicat și pune interesele celorlalți înaintea intereselor proprii”, a mai precizat Bogdan Buta. 

Sorin Gadola, așteptat la audieri

La același termen la care fusese citat Bogdan Buta trebuia să se prezinte și Sorin Gadola, însă juniorul a invocat probleme medicale și a cerut instanței să fie citat la un termen ulterior. Sorin Gadola a intrat în UNTOLD în octombrie 2015 cu un procent de 51 % din acțiunile firmei, iar în 2017 a părăsit firma UNTOLD SRL. Sorin Gadola este așteptat la audieri pentru a povesti despre banii băgați în UNTOLD și împrumuturile făcute către Federația SHARE.

În 2019 UNTOLD SRL era împărțită astfel: 

– UNTOLD UNIVERSE – S.R.L. – 50%;
– NOVUS CAPITAL – S.R.L. – 10%;
– BUTA IOAN-BOGDAN – 40%. 

La finele anului BUTA IOAN-BOGDAN se retrage din societate și declara ca nu mai are nicio pretenție de nicio natura fața de UNTOLD SRL. Acțiunile sale au mers la UNTOLD UNIVERSE – S.R.L., deținut de NOVUS CAPITAL – S.R.L., care de fapt este tot firma acestuia. Cele trei societăți sunt administrate de FERENT SEBASTIAN DOREL, un tânăr de 28 de ani care deține și acțiuni la Festivalul Neversea. 

Mai mult, Bogdan Buta a achiziționat și SPA-ul Thai Terapy de la Ovidiu Muntean, cercetat în calitate de cap al unei rețele care vindea medicamente considerate droguri de risc în SUA și Europa. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *