Anchete

Bogatul Daniel Buda i-a făcut un rost în viață nepotului Florin Buda, angajat la Primăria lui Boc, de unde câștigă bani grei

Deviza lui Emil Boc, „Nimeni nu este uitat, nimeni nu este abandonat!” (care este preluată de la codul Navy SEALS – „No man left behind”), se aplică mai ales în partid. Printre altele, „oastea liberală” îi ajută pe „camarazi” cu joburi la instituțiile de stat, de unde mai pleacă doar la pensie. Șansele să prindă un astfel de job cresc în funcție de contribuția la partid sau de gradul de rudenie cu mahării politici.

Este arhicunoscut faptul că nepoata primarului Emil Boc, Mihaela Boc, este angajată în Primăria Cluj-Napoca. Foarte puțin cunoscut pentru publicul larg este însă faptul că Florin Buda, nepotul șefului suprem al PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, este și el angajat în Primăria lui Boc. Și nu de ieri, de azi. A reușit să stea low profile, să își vadă de treaba lui și să evolueze financiar de-a lungul anilor. Acum, Florin Buda, a ajuns să câștige din banul statului cât un IT-ist mid level.

Nu contestăm capacitatea profesională a lui Florin Buda, ne întrebăm doar cât este de moral faptul că multe posturi din Primărie (inclusiv cel pe care îl ocupă Florin Buda) sunt ocupate de rudele, prietenii și membrii de partid? Poate un liberal care a contribuit la partid sau care a avut pur și simplu șansa să se nască în familia Boc sau în familia Buda a luat pâinea de la gura unui cetățean fără nicio implicare politică și care a pierdut un concurs pentru un job la Primărie doar din cauză că este un cetățean „simplu”.

Legătura lui Florin Buda cu unchiul Daniel Buda este evidentă până și din declarația de avere a nepotului. Până anul trecut, Florin Buda avea în contract de comodat câteva hectare de teren agricol în satul Păușa, comuna Românași, județul Sălaj, locul unde s-a născut europarlamentarul Daniel Buda.

Florin Buda este angajat la Primăria Cluj-Napoca de cel puțin zece ani. În 2011, când ocupa funcția de inspector de specialitate, avea un salariu modest de 13.000 lei/an (aproximativ 1.000 lei/lună), dar de-a lungul anilor a evoluat mult din punct de vedere financiar fie datorită majorărilor salariale pentru sectorul bugetar, fie grație proiectelor cu fonduri europene în care a fost cooptat.

În 2013, salariul nepotului lui Daniel Buda se majorase considerabil. Conform declarației de avere, a încasat venituri de la Primărie în valoare de 21.209 lei/an (aproape 1.800 lei/an).

Din 2014, ocupă funcția de consilier la Serviciul Strategie și Dezvoltare Locală din Primărie. De atunci, în fiecare an, s-a majorat câte puțin salariul. De exemplu, în 2016 ajunsese la 26.364 lei/an (aproximativ 2.197 lei/lună), dar în 2018 deja avea salariul dublu față de 2016, mai exact 47.619 lei/an (aproape 4.000 lei/lună).

Apogeul financiar l-a atins în 2020 când a declarat venituri salariale de 87.544 lei (aproape 7.300 lei/lună). Cel mai probabil proiectele cu fonduri europene l-au ajutat să aibă un salariu atât de mare. La drept vorbind este un salariu decent, dar raportat la multe salarii din România, Florin Buda o duce foarte bine.

Poate să pupe mâna unchiului Daniel Buda, care mai mult ca sigur a avut un aport deosebit în viața lui Florin. Despre Daniel Buda știm că este mâna în mână cu Emil Boc. Cei doi fac echipă de mai bine de 20 de ani, iar Boc nu mișcă nimic fără să îl consulte pe Buda. Boc a fost cel care l-a ajutat mult pe Daniel să crească politic, iar acum se pare că Buda își ajută la rândul lui familia. Veți vedea mai jos cum.

 

Revenind însă la Florin Buda, după cum v-am arătat în ancheta publicată ieri (EXCLUSIV – Toți oamenii lui Boc: Sumele FABULOASE pe care le câștigă din proiecte cu fonduri europene membrii de partid, rudele și „locotenenții” primarului), în ultimii doi ani, 130 de angajați din Primărie au câștigat sume foarte mari din proiectele cu fonduri europene în care sunt implicați, mai exact 6 milioane lei (1,2 milioane euro). 

În perioada 2019 – 2021, nepotul lui Daniel Buda a fost implicat în mai multe proiecte cu fonduri europene în cadrul cărora a ocupat diverse funcții: manager de proiect în 3 proiecte, asistent de proiect în 4 proiecte și responsabil monitorizare în 1 proiect. De precizat că într-un proiect (Creșterea eficienței energetice a Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca) el a apărut cu dublă funcție: manager de proiect și asistent de proiect.

Proiectele din care a câștigat sume importante de bani Florin Buda sunt următoarele:

  • Creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe din Municipiul Cluj-Napoca, Grup 3 (manager de proiect)
  • Creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe din Municipiul Cluj-Napoca, Grup 8 (manager de proiect)
  • Creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe din Municipiul Cluj-Napoca, Grup 9 (manager de proiect)
  • Creșterea eficienței energetice a Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca (manager de proiect și asistent de proiect)
  • Modernizarea și creșterea eficienței energetice a Liceului Onisifor Ghibu (asistent proiect)
  • Modernizarea Pieței Lucian Blaga și a străzilor adiacente (asistent proiect)
  • Creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal – velo în zona urbană: modernizare – Strada Tipografiei, Scuar CEC și strada Regele Ferdinand cu străzile adiacente (asistent proiect)
  • Proiect integrat de revitalizare a culoarului Someşului -etapa II – culoar Somes LUNCA (responsabil monitorizare)
  • Modernizare și amenajare Piața Unirii din municipiul Cluj-Napoca – etapa 2 (asistent de proiect)

Conform declarației de avere aferentă anului 2020, Florin Buda are un apartament de 117 mp în Florești, cumpărat prin credit ipotecar, în 2017, împreună cu soția. Are și două credite bancare: unul în valoare de 280.000 lei (scadent în 2047) și unul de 70.000 (scadent în 2025).

Până anul trecut, soția lui Florin Buda apărea angajată la firma lor, Ionuț & Diana Shop SRL-D Florești – asociat unic Diana Mădălina Buda, obiect de activitate comerț cu amănuntul prin standuri, chioșcuri și piețe al altor produse. În 2019 a declarat un profit de 16.800 euro la o cifră de afaceri de 62.300 euro. Anul trecut însă a avut pierderi de 5.400 euro la o cifră de afaceri 8.000 euro.

Daniel Buda este unul dintre cei mai bogați politicieni din Cluj. Câștigă bani foarte mulți din funcția de europarlamentar. El mai este și profesor și notar. Anul trecut a obținut 272.515 euro de la Parlamentul European. El a mai câștigat de la Universitatea Babeș Bolyai un salariu de 11.635 euro, iar din serviciile juridice oferite din funcția de notar a obținut peste 170.000 euro.

Lui Buda îi pasă de familia lui. Dovadă este faptul că își împrumută rudele cu bani mulți. De exemplu, lui Ioan Buda i-a împrumutat 450.000 euro și lui Grigore Buda i-a împrumutat 27.000 euro. Și în 2018 el le-a împrumutat importante sume de bani: lui Grigore Buda 270.000 euro și lui Ioan Buda 45.000 euro.

Citește și:

Europarlamentar clujean, PUTRED de bogat. Daniel Buda și soția sa au încasat 1480 de euro pe zi in 2020. Generoși, au dat cu împrumut 1306 euro pe zi. Tot in 2020

Daniel Buda și-a ajutat mai ales soția să își facă un rost în viață. În urmă cu doi ani, Ziar de Cluj v-a demonstrat cum a reușit Daniel Buda să își facă nevasta notar:

BOGATANUL CLUJULUI / Europarlamentarul Daniel Buda, mana dreapta a lui Boc, a castigat in ultimii 2 ani impreuna cu sotia, Liliana, 1180 euro PE ZI din Parlamentul European, activitatea de la biroul notarial si chirii! TU castigi atata, alegatorule?

În 2009, deputații Daniel Buda și Bogdan Ciucă au fost reformatorii legilor din justiție, a notarilor publici sau a executorilor judecătorești. După proverbul „Cine împarte parte-și face”, cei doi deputați, unul la putere și altul în Opoziție, erau prieteni mari și se ajutau la nevoie. Prietenia a fost atât de mare încât Bogdan Ciucă care este notar public la Galați a fost de acord să o propună pe soția lui Daniel Buda, pentru postul de notar public stagiar. Pentru a masca nominalizarea pentru concursul care a avut loc la Camera Notarilor Publici Galați, unde președinte este tot Bogdan Ciucă, pe lista, alături de Liliana Buda mai apar alte opt persoane. Acest lucru se întâmplă în anul 2009. Tot în același an, conform publicației Cotidianul, soția deputatului Buda, șeful Comisiei Juridice din Camera Deputaților dar și a Comisiei pentru Revizuirea Constituției, a dat examen și a fost numită notar public stagiar. Interesant este faptul că notarul public stagiar Liliana Buda l-a avut că și maestru în meseria de notar pe deputatul Ciucă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version