Din oras

Bocobonele s-au împotmolit în hârtiile Curții de Conturi

Au trecut mai bine de două luni de când edilul clujean propunea un nou proiect pentru acoperirea lipsei de locuri în creșe pentru copii, în fond numărul insuficient de creșe, prin acordarea unui sprijin financiar privind plata bonelor, un proiect care a început odată cu noul an școlar și s-a împotmolit printre alte proiecte ale municipalității clujene. 

Între timp, realizarea de noi creșe a fost înlocuită cu o altă găselniță: plata on line a taxelor pentru creșe. 

CITEȘTE ȘI: Felicitări Primăriei Cluj-Napoca! Plată virtuală a „taxelor de creșă”, pentru locuri virtuale în creșe. Urmează bonele virtuale

Era cât se poate de evident că lipsa locurilor din creșele clujene de stat se va acutiza. Motiv pentru care, edilul clujean Emil Boc a lansat o dezbatere publică în perioada 20 august – 4 septembrie 2019. „Consultarea” publică s-a transformat într-o mare gargară: aprecieri pentru inițiativa Primăriei clujene și critici în privința inutilității proiectului, a întârzierii propunerii acestuia, precum și a lipsei cadrului legal.

CITEȘTE ȘI: BocoBona e degeaba. Îl ajută doar pe Boc să-și crească imaginea

Ce părere are Curtea de Conturi a României cu privire la proiectul lansat de edilul clujean, Emil Boc? Este sau nu legală măsura de acordare a sprijinului financiar din banii publici? Deocamdată, nici inițiatorii proiectului n-au habar dacă sprijiniriea financiară a familiei pentru plata bonelor va deveni realitate sau se va împotmoli asemenea altor proiecte, precum realizarea de noi creșe. 

După încheierea consultării publice, din 4 septembrie 2019, proiectul a fost trimis Curții de Conturi pentru avizare. De atunci s-au scurs aproape trei luni, dacă luăm în considerare faptul că acest proiect a fost lansat de municipalitate nepermis de târziu, la sfârșitul lunii august.

„N-am primit răspunsul instituțional cu privire la acest punct: dacă este posibil sau nu, vom reface această adresă, să ni se spună … da, au trecut trei luni de zile, pentru că vrem răspuns foarte concret.

După aceea faci și vin și spun: „dar de ce-ai făcut așa?”.

Vrem un răspuns foarte concret, așa cum cere legea. 

Am primit alte răspunsuri, așa mi-au spus colegii mei. 

Punctual, nu am primit la această temă”, declara recent Emil Boc, referindu-se la proiectul de sprijin financiar al părinților pentru plata bonelor. 

Prin urmare, într-un inconfundabil stil ardelenesc de-a face lucrurile, situația celor 1000 de copii rămași fără locuri în creșele clujene a început exact invers: 

propuneri de proiecte lansate odată cu începutul noului an scolar. Cât de constituțional este proiectul privind plata bonelor rămâne de văzut. Cadrul legal în acest sens lipsește și lasă loc de interpretări. 

În schimb, vestea că municipalitatea clujeană sprijină plata bonelor a făcut înconjurul lumii, iar proiectul s-a blocat: după 3 luni de așteptare, cel mai probabil, Curtea de Conturi va acorda un aviz negativ. 

Sau poate că nu. Cert este că în plin an școlar, Primăria Cluj-Napoca trebuie să refacă „adresa” către Curtea de Conturi. 

Poate, poate, spre finalul anului școlar acest proiect va îndeplini criteriile legale pentru a putea deveni lege.

Până atunci, părinții clujeni pot să-și plătească taxele pentru creșe on line, oricum creșele sunt insuficiente.

Dincolo de orice, să rămânem cu duma lansată de viceprimarul Dan Tarcea, care declara că municipalitatea clujeană nu face față natalității. 

CITEȘTE ȘIBonele lui Dan Tarcea și programele sociale ale liberalilor clujeni: „Nu facem față natalității cu numărul de creșe pe care trebuie să le construim”

Natalitatea este atât de mare în Cluj, încât primăria nu mai reușește să dea în folosință noile creșe…

„Dar nu facem față natalității, să spun așa, cu numărul de creșe pe care trebuie să le construim”, aiurea Tarcea la un post de radio local.

Câte creșe a dat în folosință administrația locală în ultimii 5 ani? 

A extins două creșe. 

De bună seamă, de vină e natalitatea…

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *