In vizor

Boc susține că nu se află în conflict cu premierul Cîțu, doar că îl nemulțumesc deciziile Guvernului

Primarul Emil Boc, în calitate de președinte al Asociției Municipiilor, a solicitat Guvernului să revină asupra deciziei de pune în cârca primăriilor responsabilitatea transportului în comun gratuit pentru elevi. Boc a precizat că el îl susține pe premierul Cîțu, este însă nemulțumit de deciziile luate de unele ministere care împovărează bugetul local. 

„De ce să nu fiu într-o relație bună cu domnul Cîțu? Am spus de la început că îl susțin și îl apreciez pe domnul Cîțu. Am fost printre cei din partid care l-au susținut când încă nu era premier. Consider că e unul dintre premierii care poate face istorie ca și prim ministru dacă duce la capăt proiectul de reformă. Ce și-a asumat ca și reformă, o parte din lucruri și eu le-am făcut și le-am susținut, cum este interzicerea cumului pensiei cu salariul la stat, cum este partea de restructurare a aparatului bugetar, cum este parte de eliminare a pensiilor speciale, reforma companiilor de stat. Sunt multe lucruri pe care le-a anunțat și eu le susțin fără rezerve”, a declarat Emil Boc, la un post de radio local.

În ceea ce privește gratuitatea transportului pentru elevi, Boc susține că este responsabilitatea Ministerului Educației și a Ministerului Finanțelor de a găsi soluții pentru a susține plata abonamentelor. Potrivit lui Boc, Primăria Cluj-Napoca ar trebui să aloce 3,5 milioane de euro pentru abonamentele elevilor, bani ce s-ar adăuga celor 5 milioane de euro pe care bugetul local le-a pierdut deja, tot în urma unei decizii a coaliției de guvernare.

„Plata abonamentelor nu este obligația premierului, este obligația celor două ministere din cadrul Guvernului. Există o lege care spune că transportul elevilor este gratuit și asigurat de la bugetul de stat. Este o lege din 2020 și pentru asta Ministerul Educației și Ministerul Finanțelor au pregătit o Ordonanță de Urgență în care spun că voi rămâneți cu obligația, autoritățile locale și banii îi dați tot voi. Pentru Cluj-Napoca asta înseamnă 3,5 milioane de euro pe lângă cei 5 milioane de euro pe care i-am pierdut deja când au propus scădere cu două procente a cotelor din impozitul de venit, propus de coaliția de Guvernare. În numele Asociației Municipiilor din România mi-am exprimat acest  punct de vedere pentru a asigura finanțare. Vorbesc în numele unei Asociații care produce 70% din PIB-ul acestei țări”, a mai declarat Boc. 

Primarul Emil Boc susține că municipiile și-au construit bugetele pe anul în curs plecând de la legislația în vigoare ,respectiv de la asigurarea finanțării acestui capitol de cheltuieli de la bugetul de stat. Conform unui proiect de ordonanță de urgență, initiat de MEN, se intenționează modificarea Legii Educației Naționale nr. 1/2011, astfel incat NU se va asigura finanțarea transportului local al elevilor (în interiorul municipiilor/oraselor) din bugetul de stat, transferând aceasta obligație autorităților locale. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *