Rezultatul de ieri de pe județul Cluj este, dacă îmi permit cititorii să îndrăznesc, un paradox și mai straniu decât câștigul PSD la nivel național. Practic, ieri, la Cluj, PNL a câștigat pierzând din greu. A câștigat cu 32% la parlamentare, după ce cu două luni înainte Emil Boc zburda cu un procent covârșitor, iar Tișe fluiera cu 56%.
Chestia de aseară a durut și mai tare pentru Boc și Tișe, fiindcă au pierdut un senator și un deputat, chestii grele care le-ar fi conferit o influență substanțial sporită în economia jocurilor de putere, la nivel național, din PNL. Vă zic că în Parlament e mare diferență să ai cinci deputați și doi senatori, sau să ai un senator și patru deputați. La cinci deputați și doi senatori, PNL Cluj putea emite pretenții serioase asupra unor ministere din viitorul guvern. Dacă făceau cifre adevărate, pretențiile PNL Cluj ar fi fost de netăgăduit. Dar nu s-a întâmplat așa. Autosuficiența filialei PNL Cluj combinată cu valul de ură național împotriva lui Iohannis a destabilizat scorul electoral al PNL în județ. Pentru clujeni, de această dată nu a mai contat numele lui Tișe sau al lui Boc, decât prea puțin. Și palma morală care le-au dat-o celor doi clujenii este că nu s-au prezentat la vot. Aici e și o greșeală de comunicare enormă a lui Emil Boc, marele specialist în PR care nu a reușit să își motiveze electoratul local să îl susțină la aceste alegeri parlamentare. Emil Boc îmbătrânește ca și Vasile Dîncu, folosindu-se de aceleași dume obosite de PR. În ultima lună, Boc ar fi trebuit să simtă în sânge dezastrul de la parlamentare și ar fi trebuit să comunice local un singur lucru: Clujeni, ați vrut să vă fiu primar, dați-mi votul și pentru parlamentarii mei, ca să am sprijin puternic la București pentru proiectele Clujului. Acesta trebuia să fie mesajul pentru clujeni, nu altceva. Și trebuia repetat ca o moara stricată pentru toți clujenii conservatori.
Boc a ales însă aceeași strategie obosită. A dat duma că se va face metroul, că va fi adoptat proiectul de hotărâre de către Guvern și a crezut că e destul. N-a fost destul, clujenii nu suportă să fie opresați, indiferent de la cine vine opresiunea. Absența clujenilor la vot din ziua de 6 decembrie este un vot de blam ÎMPOTRIVA lui Iohannis, deși paradoxal discutăm de aceeași clujeni care în urmă cu un an bifau cea mai mare prezență la vot din istoria clujul, alegându-l pe Iohannis. PNL Cluj a plătit electoral, duminică 6 decembrie, în primul rând pentru gafele lui Iohannis din ultimele două luni și pentru bramburarea guvernamentală și proastele decizii ale lui Ludovic Orban din acest an al pandemiei.
Dar este și vina lui Alin Tișe și Emil Boc. Le-am mai spus-o și acum un an și acum două luni, după episodul de la locale. Nu este sănătos politic ca filiala PNL Cluj să se bazeze de fiecare dată pe reputația lor. Nu este firesc ca membrii filialei să nu muncească decât o săptămână înainte de campanie și să se bazeze pe faptul că o să îi salveze Boc cu notorietatea sa și Tișe cu experiența sa în organizare politică. În ultimii 16 ani, de când Boc și Tișe fac politică de top în acest județ, că pe Daniel Buda nu îl mai putem pune în discuție, s-au schimbat în interiorul PDL-PNL multe generații de politicieni, dar nu a crescut nimic între timp din pepinieră. Cu Radu Moisin, ce va pleca la București în Parlament se termină ultima resursă umană politică demnă de a fi luată în considerare pentru funcții publice. Nu mai e nimic. Nu mai e niciun nume pe care noi să-l știm. De ce se întâmplă asta? Pentru că organizația PNL Cluj a încetat de foarte mulți ani să existe politic în mod real. Da, există structuri, Organizația de Femei, Organizația de Tineret, Organizația de Pensionari, dar ele sunt mai moarte ca PSD Cluj. Nu mai produc cadre de partid, nu mai produc note înalte. Din punct de vedere politic la PNL Cluj nu se mai muncește nimic. Toți vor câte un post la Poliția Locală sau la CTP, toți vor câte ceva de la partid, dar nu mai muncește nimeni. Și toți se bazează că pe Cluj mereu va câștiga și pe Cluj-Napoca mereu va rezolva Boc.
Nu e ceasul al doisprezecelea, mai ales că Boc și Tișe stau cu curul pe încă patru ani de guvernare locală și cu perspectiva ca PNL să facă un nou Guvern, dar e stare de urgență politică pentru acești doi lideri importanți ai liberalilor clujeni. Alin Tișe și Emil Boc trebuie să dea cu pumnii în masă și să înceapă să rupă capete în interiorul filialei. Să recruteze catre noi, să promoveze oameni cu foame politică. Nu de alta, dar deși nu pare sau deși inclusiv ei doi nu simt, Tile și Emil Boc îmbătrânesc, se apropie de senectutea politică, iar în spatele lor singurii urmași de care râd și curcile sunt Tarcea, Șurubaru și Rusu de la Sala Polivalentă.
Ceva trebuie să se schimbe în următorii patru ani dacă Emil Boc vrea să lase Cluj-Napoca pe mâna cuiva, pregătit să îi ducă moștenirea mai departe. Iar Tișe trebuie să identifice un om pe care să îl pregătească temeinic pentru a învăța diplomația cu primarii și a proiectelor macro necesare unui județ. Duminică seara PNL Cluj era să fie sodomizat pe la spate de USR la voturile de muncipiu, adică exact în fieful lui Emil Boc. Duminică seara, celor din USR Cluj le-au lipsit 1.154 de voturi ca să depășească PNL-ul. Un exercițiu de imaginație vă propun. dacă scorurile de aseară ar fi fost transpuse la exercițiul electoral de la locale cu încă puțin efort din partea USR, Emil Boc nu ar mai fi câștigat primăria, iar PNL ar fi pierdut și majoritatea în Consiliul Local. USR se împutirește – expresie dragă clujenilor, adică devine tot mai puternic la Cluj, semnul că USR începe să își creeze structuri politice a venit cum nu se poate mai prost, tot în 6 decembrie, când la Florești PNL a pierdut cea mai mare comună, fiind devasat de către USR cu 500 de voturi. Cât va mai dura ca USR să își creeze filiale cu adevărat puternice și organizate și la Apahida, și la Gherla, și la Dej și la Turda.
Dacă Boc și Tișe nu se trezesc în 2024 vor fi pensionați forțat de către USR, iar perioada de domnie a PNL la Cluj se va fi încheiat după 20 de ani. Să nu uitați acest semnal de alarmă pe care vi-l trage un simplu jurnalist.