Reportaj

Boc si pensionarii de Ziua Varstnicului, iubire in lumina blitzurilor

E ora 17 fara cateva minute, intr-o zi mohorata de marti si e forfota mare la intrarea Grand Hotel Napoca. Nici in zilele cu nunti nu e asa puhoi de lume. La intrare stau barbati imbracati elegant, cu mape in mana. E un eveniment exclusivist, se intra pe baza de lista. Sunt 1.700 de nume insirate pe foile prinse cu grija, sunt pensionarii pentru care Primaria a organizat un chef de 120.000 de lei de Ziua Varstnicului.

Evenimentul se intinde atat in salile de la parter, cat si de la etaj. Oamenii mananca deja, unii si-au terminat aperitivele, in timp ce altii abia ajungeau. In hol sta “comitetul de primire”: sefii cluburilor de pensionari si functionari din Primarie. Il asteapta pe primar, care intarzie mai bine de 15 minute.

Cand soseste, intr-un final, decide sa urce in sala de la etaj, ca mai apoi sa coboare si la cei de la parter.
Marea de oameni de la mese nici nu il observa cand intra, motiv pentru care aplauzele de intampinare sunt razlete.

“Bine ati venit! Ma bucur sa ne revedem si anul acesta sanatosi si cu bine. Invit alaturi de mine pe toti consilierii locali care sunt prezenti, poftiti – doamna consilier local, domnu’ consilier local. Vreau sa stiti ca aceasta actiune nu ar fi fost posibila fara sprijinul si suportul Consiliului Local, de aceea va propun sa aplaudam sprijinul Consiliului Local”, spune Emil Boc la microfon, dupa care urmeaza un discurs sub zodia expresiei “vreau sa stiti”.

Edilul nu a ratat momentul sa scoata in evidenta gratuitatile pe care primaria le acorda varstnicilor, dupa principiul “niciodata nu e prea devreme pentru campanie”.

La finalul unui discurs de cateva minute, presarat cu cuvinte cheie ca „gigacalorie” si „capitala europeana”, edilul a anuntat si momentul artistic al evenimentului: “Distractie placuta! Maestrul Farcas, alaturi de multi altii, geniul Dumitru Farcas va fi prezent in aceasta seara pentru a ne incanta cu melodiile sale, cu spiritul pe care numai Dumitru Farcas poate sa-l transmita”, a spus primarul celor de la etaj.

Au spus cateva cuvinte la microfon si cei doi consilieri locali, Constantin Tomos si Anca Muresan, care le-au dorit pensionarilor sa ii revada in “aceeasi formatie”.


La parter, primarul a reluat, mai pe scurt, discursul de la etaj – cu urari de sanatate si subventii.

“Este ziua dumneavoastra, este ziua in care va multumim si va apreciem pentru ceea ce ati facut pentru acest oras. Fara sprijinul si efortul dumneavoastra, orasul asta nu ar fi fost unde este. Vreau sa stiti ca avem nevoie in continuare de dumneavoastra, de uriasa experienta profesionala si de viata, avem nevoie sa fiti in cartiere si la primariile de cartier, asa cum sunteti de multe ori ca voluntari ai Primariei. Nu puneti pusca in cui, avem nevoie de dumneavoastra in continuare sa mergem si sa dezvoltam orasul”, a spus edilul.

Angela Nistor, cantareata de muzica populara, care era pregatita sa isi inceapa numarul, a dat startul pozelor si pupaturilor.

“Va multumim pentru tot ceea ce ati facut pentru Cluj si pentru tara”, a spus femeia emotionata pana la lacrimi inainte sa isi faca poza cu primarul.


Dupa ea s-au ingramadit toti invitatii, mai ales doamnele. Aranjate, coafate, cu palarii si cu cele mai frumoase margele din dulapurile proprietate persoanala, toate femeile voiau o bucatica din primar.

“Nu m-am pozat cu el, numa’ l-am tucat ca mi-e drag. E din zona noastra de la munte, si eu sunt de acolo, de aia mi-e drag. Sa-i dea Dumnezeu sanatate si lui, si la mama lui”, ne spune o tanti mica si slabuta cu batic.

Altele nu se multumesc cu o strangere de mana sau o imbratisare, cu care primarul nu se zgarceste deloc, vor si poze, numai de dragul de a le face. Nu intreaba cum le vor primi si putini stiu sa acceseze pagina de Facebook a primarului. Cu toate acestea, stau minute in sir la coada pentru o poza.

Un grup de patru femei, aranjate si cochete, il pandesc cuminti pe edil in apropiere de iesire.
“Pe aici iese, nu? Cand il prindem, ne faceti o poza?”, intreaba una dintre ele.


Printre mese se perinda cateva tinere imbracate in tricou galben, de la Raiffeisen Bank. Impart mici formulare, iar pensionarii completeaza de zor datele personale.

“Ce fac astea? Asigurari de viata?”, rade unul din alaiul primarului. Nici oamenii nu prea stiu pentru ce isi dau datele. “E ceva tombola”, spune unul de la o masa.

Una dintre tinere lamureste situatia: Sunt cinci premii a cate 200 de lei. Se trage la sorti la final.

Cu greu reuseste Boc sa iasa din sala si sa urce din nou la etaj, unde are masa rezervata. Trei mese in mijlocul salii ii asteapta pe primar si alaiul de directori si functionari din Primarie, care il insotesc.

Dupa Boc vine si muzica – Angela Nistor incepe sa cante la etaj. Membrii unui ansamblu sunt trimisi jos, sa nu ramana nici sala aceea fara voie buna. Presa il urmareste pe edil. E trecut de ora 18 si Boc nu a fost luat inca la dans.

Cu sau fara dans, primarul Emil Boc mai scrie o fila in groasa carte a gratuitatilor oferite cu darnicie si cu gandul la alegeri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version