In vizor

Boc s-a răzgândit: Clujul nu mai e orașul cu cel mai curat aer, poluarea e puțin gravă, dar în limite legale

Scris de 332

Primarul Emil Boc trece rapid de la declarații privind poluarea din oraș precum: ”Clujul orașul cu cel mai curat aer” la declarații ”Este puțin grav, dar în limitele legale”. Poluarea din Cluj-Napoca este un subiect intens discutat, existând surse diferite care sugerează fie că orașul este extrem de poluat, fie că e printre cele mai puține poluate. 

Boc a îmbrățișat cu bucurie un studiu internațional care a dezvăluit că municipiul are cel mai curat aer. Între timp, un al studiu publicat de jurnaliștii de The New York Times arată că nivelul poluării în Cluj-Napoca este cel mai ridicat din țară, depășind orașe precum New Delhi. Având în vedere această schimbare radicală, Boc a revenit cu picioarele pe meleaguri locale și a cerut date de la Agenția pentru Protecția Mediului Cluj. Aceste date au arătat că situația poluării din oraș este gravă, dar se menține în limitele legale.

”Am cerut oficial de la Agenția de Protecție a Mediului datele statului român pentru 2019 pentru a vorbi cu documentele pe masă. Le-am primit în această dimineață. În esență, răspunsul Agenției pentru Protecția Mediului Cluj este: în anul 2019 în municipiul Cluj-Napoca stațiile automate de monitorizare au înregistrat 14 depășiri la indicatorul particule materiale cu diametrul mai mic de 10 microni, adică partea aceea care ține de praf. În lege sunt admise un număr de 35 de depășiri. Este puțin grav, dar nu suntem în afara legii, suntem în limitele legii admise, adică în maraj admisă de lege cu privire la acest indicator. A existat o depășire a mediei orare la indicatorul dioxid de azot, adică gazele de eșapament, legea spune că sunt permise 18 depășiri. Nu e foarte bine, dar nici nu suntem în afar dimensiunilor legale. Asta e ceea ce are statul român prin stațiile de măsurare stabilite de Agenția de Protecție a Mediului care măsoară în fiecare moment și publicul este informat în timp real despre calitatea aerului prin panoul informațional amplasat în fața sediului Agenției de Protecție a Mediului Cluj”, a declarat primarul.

În același timp, nici aceste date nu prezintă situația reală, potrivit deputatului Adrian Dohotaru care consideră că indicii de poluare nu sunt măsurați așa cum trebuie, existând doar patru stații de măsurare. Pentru a avea date exacte ar fi nevoie de stații de măsurare mobile. 

În același timp, Boc continuă să se laude că din punctul lui de vedere face tot ce poate pentru a avea un oraș cât mai puțin poluat, autobuze nepoluante și crearea de parcuri. Vinovații sunt clujenii care își cumpără mașini vechi și Guvernul care a înlăturat taxa de primă înmatriculare. Totul în timp ce pădurile Hoia și Făget dispar sub ochii noșstri, ba chiar Primăria are în plan să defrișeze o parte din pădurea Făget pentru a realiza centura metropolitană. 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 16 hours Vocea ta
  Cine-i ”idiotul”?
 • Acum 18 hours Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 20 hours Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 21 hours Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 22 hours In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 22 hours Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 24 hours In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 24 hours Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 1 day In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 1 day Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 1 day Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 1 day Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 2 days PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
Citește și...
Recomandările redacției
OPINIE Vocea ta

Cine-i ”idiotul”?

Szakats Istvan Dacă primarul Boc a avut azi eleganța de-al face idiot pe inginerul Carol […]

TOP CITITE