Boc admite și el într-un final că cele două firme de salubritate din Cluj-Napoca își desfășoară activitatea cu mari carențe și amenință că se poate ajunge la rezilierea contractelor.
”Rosalul este dezastru, nici ceilalți nu sunt mai breji. Nu știu cum să scap de ei procedural dacă nu își vor face datoria. În fiecare zi adunăm puncte negative pentru ei și pregătim rezilierea contractului. Nu se face foarte ușor pentru că dacă te duci în intanță durează și deșeurile trebuie ridicate. Firmele trebuie să știe că nu pot să își bată joc de banii, sănătatea și calitatea vieții clujenilor. Noi pregătim fundamentarea pentru reziliere și sunt amendați în fiecare zi”, potrivit lui Boc.
Zilnic clujenii numulțumiți sesisează modul deficitar în care se realizează colectarea deșeurilor. Firmele de salubritate nu respectă programul pentru colectare, astfel că punctele gospodărești ajung să fie îngropate în gunoaie. Problema este și mai gravă în cazul colectării selective. Mașinile care ar trebui să colecteze separat sticlă sau hârtie trec foarte rar, iar clujenii care ar dori să colecteze selectiv nu mai au loc în tomberoane pentru a depune deșeurile.
Situația este cu atât mai gravă în zona de case, acolo unde tomberoanele și sacii de gunoi rămân în stradă zile întregi până trece firma de salubritate să le ridice. Încă sunt clujeni care locuiesc în zona de case și care încă nu au primit pungi colorate pentru a realiza colectarea selectivă. Drept urmare, în aceste zone firma de salubritate continuă să adune gunoaiele la comun.
”Am înțeles că se întâmpla uneori că firmele de salubritate să pună fracțiile în aceeași mașină. Sper ca această epocă să fie de domeniul trecutului. Ei invocă faptul că nu se colectează selectiv și de aceea pun și ei la grămadă gunoaiele”, crede Emil Boc.
Boc nu crede că firmele de salubritate adună gunoaiele la comun, asta în ciuda zecilor de poze și filmulețe transmise de clujeni. Primarul trebuie să înțeleagă faptul că aceste firme nu își fac datoria așa cum ar trebui, să recunoască toate problemele și să ia măsuri, nu doar declarativ. Clujenii sunt deja sătuli să îl audă pe primar cum recunoaște că sunt probleme cu gunoaiele, dar situația nu se modifică. Gunoaiele încă stau zile întregi în stradă, colectarea selectivă nu se realizează, totul pe banii și nervii clujenilor.
Boc mai are o problemă la care ar trebui să caute soluții. Rampa de gunoi temporară este aproape de capacitatea maximă acceptată. Curând, Primăria Cluj-Napoca nu va mai avea unde să ducă guoaiele Clujului. Boc se bazează că prima celulă din
”Știu că în această toamnă prima celulă va fi dată în folosință. Așteptăm să vedem acest moment ce va pune punct rampei temporare. Noi va trebui să ducem toate gunoaiele de acolo și să readucem terenul la starea inițială”, crede primarul Emil Boc.