USL doreste reducerea pragului de prezenta pentru validarea unui referendum de la 50% la 30%, depunand in acest sens un proiect legislativ la Senat, scrie gandul.info. Daca initiativa va fi adoptata, noua lege se va aplica tuturor tipurilor de referendum, inclusiv cel pentru demiterea presedintelui Romaniei, dar si pentru demiterea oricarui primar din tara. Ipotetic vorbind, Emil Boc, primarul Clujului, ar putea fi demis cu doar 30% din voturile Consiliului Local, plus votul decizional al clujenilor, care trebuie sa se prezinte intr-un procent mai mic la urne – 30%.
Astfel, articolul 5, alineatul 2 din legea referendumului va avea urmatorul cuprins: „referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente”. USL propune introducerea unui nou alineat, care sa aiba urmatorul cuprins: „rezultatul referendumului este validat, daca optiunile valabil exprimate reprezinta cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente”.
Cei din USL vor sa modifice şi articolele 7, alineatul 2, respectiv 12 alineatul 2, din legea referendumului, din ambele disparand formularea „voturilor exprimate in intreaga tara”. In noua forma, ele vor prevede urmatoarele: Articolul 7, alineatul 2: „Rezultatul referendumului se stabileste in functie de majoritatea voturilor exprimate”. Articolul 12, alineatul 2: „Cetatenii sunt chemati sa se pronunte prin „DA” sau „NU” asupra problemei supuse referendumului, decizand cu majoritatea voturilor valabil exprimate”.
Marius Nicoara, presedintele PNL Cluj, spune ca initiativa este una fireasca, mai ales prin prisma faptului ca multi romani sunt plecati din tara.
„Nu stiu daca la Cluj-Napoca se va organiza vreodata un referendum, dar aceasta initiativa l-ar face mult mai accesibil”, a declarat senatorul.
Legea referendumului spune ca „problemele supuse referendumului local se stabilesc de consiliile locale sau judeţene, dupa caz, la propunerea primarului, respectiv a presedintelui consiliului judetean sau a unei treimi din numarul consilierilor locali, respectiv al consilierilor judeteni”.